Prøv avisen

Han lærte at trække vejret

Da alt så ud til at lykkes for kunsteren Jeppe Hein, brændte kroppen ud. Vennen Finn Janning har skrevet en bog om livet efter udbrændtheden

Kan man male sit åndedræt? Kunstneren Jeppe Hein (født i 1974) bad museumsgæsterne gøre forsøget i forbindelse med udstillingen ”At sanse verden i dig selv” på Museet for Religiøs Kunst i Lemvig i 2017. Man forstår bedre, hvorfor Hein gav museumsgæsterne denne opgave, når man læser Finn Jannings nyligt udkomne bog ”Når livet blomstrer”.

Finn Janning er filosof og har været ven med den internationalt anerkendte billedkunstner siden ungdommen. De har hængt ud på caféer i København i 1990’erne fulde af ambitioner, og i dette årti har de sammen vandret som pilgrimme fra Oslo over Dovrefjell til Nidaros-domkirken i Trondhjem. Turen gennem det både rå og golde norske landskab blev en anledning til at granske livet, koble af og overveje, hvad der er vigtigt.

Hvad der er vigtigt for Jeppe Hein nu, er ikke det samme som dengang i de tidlige 1990’ere, hvor han sad på en café i København og havde et mål: Han ville til tops som kunstner.

Samme år, som han blev optaget på Kunstakademiet, blev han ansat som assistent for kunstneren Olafur Eliasson, hvilket blev et lærerigt samarbejde. Han skiftede København ud med Frankfurt og siden Berlin og blev en internationalt anerkendt kunstner med base i den europæiske metropol. Janning skriver om Heins karriere, at de første 10-15 år af hans kunstneriske virke minder om en bjergbestigers kamp med Mount Everest.

Men da alt så ud til at lykkes, brændte Jeppe Hein ud mentalt, fysisk og åndeligt. Nu er det snart 10 år siden, at han sad i et fly i 10.000 meters højde og fik et angstanfald og ikke kunne trække vejret. Han havde 15 udstillinger det år, hvor hans krop sagde stop.

Bogen handler om, hvad der sker, når man når toppen og brænder ud. I de senere år har Jeppe Hein været optaget af psykoanalyse, buddhisme, hinduisme, mindfulness og yoga. Den legende kunstner er ikke længere fokuseret på at nå toppen, men interesserer sig for, hvad der skal til for at få livet til at blomstre.

Tilbage til udstillingen på Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Hvorfor ønskede Jeppe Hein, at gæsterne skulle male deres åndedræt? Af bogen fremgår det, at han mener, at han ikke er den eneste, som har glemt at trække vejret. Og Jeppe Hein håber, at han gennem sin kunst kan fortælle andre om åndedrættets betydning.

”Når livet blomstrer” er udgivet på Strandberg Publishing.