Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Det gode liv

Havets og havens gymnastik holder min krop i gang

Naturen er afslapning for Marianne Hiort-Lorenzen, der bor ved Østersøen og nær Fanefjord Skov på Møn. – Foto: Ole Ørsted

Marianne Hiort-Lorenzen, 72 år, holder af, når tingene lykkes som arrangementet Verdenslitteratur på Møn, som hun er initiativtager til og kurator for. Billetsalget er netop åbnet til mødet med den israelske forfatter David Grossmann den 17. og 18. september

Hvad er det gode liv for dig?

Når tingene lykkes, som for eksempel Verdenslitteratur på Møn, der er en stor omgang, som man arbejder med at arrangere i et helt år – så er jeg vældig godt tilpas. Det gode liv er også at være og arbejde i vores store have, der ligger ned til vandet.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Det ligger i forlængelse af svaret på det første spørgsmål: Når det lykkes at falde i hak med andre mennesker og nå hen til en beslutning, der passer mig – det er at give og tage hele tiden. Jeg holder også af at trække i tråde, politisk og kulturelt, der tilhører både det private og offentlige, for at få tingene til at lykkes for flest mulig mennesker. For mig er mange mennesker altid i spil.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Det gør jeg selvfølgelig med den gymnastik, der ligger i havet og i at lave havearbejde. Fitness er ikke noget for mig. Vi bor ved havet og bader fra marts til november.

Undervejs er der slip, som har med sten at gøre. Østersøen er et mærkeligt hav med vand, der stiger og falder, uden at det er til at forudse. Og der er mange dage, hvor man ikke kan hoppe i, fordi man ikke kan se stenene.

Hvad er afslapning for dig?

Afslapning er ikke noget, som mange vil forbinde med mig. Men det er faktisk afslappende at gå tur langs vandet og i skoven. Fanefjord Skov ligger tæt på, og det benytter min mand og jeg os af. Naturen er afslapning for mig. Også det at læse en god bog eller deltage i en samtale med mennesker, hvor jeg glemmer mig selv. Hvis jeg gør det, er det en samtale, der giver en hel masse.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Mælk, ost, æg, yoghurt, hjemmedyrkede grøntsager, hvis det er sæson, fisk og rugbrød, vi selv har bagt. Tit er der også hvidvin.

Hvad er din største last?

Jeg holder rigtig meget af fyldt chokolade. Det kan jeg spise store mængder af, og det er ikke sundt, kan man mærke bagefter.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Jeg er så gammel, at jeg har fået så mange, at jeg ikke kan huske dem. Og så gælder det ene den ene uge og det andet den næste. Mit bedste råd er at tage lidt af det ene og lidt af det andet og ikke et helt kilo fyldte chokolader – det tror jeg på.