Tre danskere har søgt væk fra byerne under corona: Her er livet bedre

Vejrudsigten står på sol og blå himmel de næste mange dage. I en tid, hvor der skal holdes afstand, og den står på hjemmearbejde for mange børn og voksne, har flere søgt væk fra byerne og ud i sommerhuse og kolonihaver

”Her er mere sikkert. Der er længere mellem menneskene, og man kan bedre holde afstand,” fortæller 67-årige Lene Mårtensson, der har boet i sin campingvogn i knap 14 dage.
”Her er mere sikkert. Der er længere mellem menneskene, og man kan bedre holde afstand,” fortæller 67-årige Lene Mårtensson, der har boet i sin campingvogn i knap 14 dage. .

Harley Hersom, 37 år
Kolonihaveejer i Rødovre ved København

I kolonihaveområdet, sommerkolonien ABC, kører bilerne ned ad de støvede grusveje, og dannebrogsflag vajer i vinden. En dreng suser rundt på sin cykel og brummer med munden, så det lyder som en motor.

Foran ham går hans far Harley Hersom og arbejder med at renovere en gammel dør. Når han ikke arbejder på den, hjælper han sine to børn Viola Thomsen og Karlo Hersom Linnet med deres skole, som i disse dage foregår i familiens kolonihavehus.

”Min kæreste arbejder derhjemme i lejligheden på Nørrebro. Det var vigtigt for os, at hun kunne arbejde der i fred, derfor er børnene og jeg taget herud,” fortæller Harley Hersom.

Han arbejder til daglig som tv-producent, men på grund af coronavirussen er han sendt hjem i tre uger. Nu tager han ud sit kolonihavehus – ikke for at føle sig mere tryg, men fordi han synes, det er vigtigt, at hans børn har mulighed for at være i naturen.

”Det er godt for mine børn, at de kan komme herud, finde en regnorm og få noget frisk luft. Jeg synes, de er gode til at håndtere deres nye hverdag med hjemmeundervisning. De klarer sig selv. Viola, som går i tredje klasse, har planlagt sit eget skema og går i skole fra klokken 8 til 12, og så hjælper hun sin bror, som går i 0. klasse,” fortæller han.

Familiens kolonihavegrund er rammet ind med hække og træhegn, men der er et hul, hvor der er frit udkig ind til naboen. Harley Hersoms naboer er en familie, som ligner hans egen, og sædvanligvis bruger både voksne og børn meget tid med hinanden.

”De er også begyndt at komme herude, men i år har vi indtil videre ikke haft så meget med dem at gøre, andet end at sige hej over hækken. Vi bliver selvfølgelig nødt til at holde afstand,” fortæller han og sliber videre på sin gamle dør.

Anni Åsen, 83 år
Sommerhusejer i Rørvig, Nordvestsjælland

I Danmarks største sommerhuskommune, Odsherred, summer der af liv. I feriebyen Rørvig er biler parkeret ved de forskellige sommerhuse, og tøj hænger på tørresnore i haverne og blafrer i vinden. I nummer seks oppe ad vejen sidder Anni Åsen på 83 år i solen på sin terrasse og er ved at reparere sine bukser. Hun har haft sit sommerhus siden 1972 og elsker at komme der, men i år er det lidt anderledes.

”Normalt bruger jeg masser af tid med mine børn, børnebørn og oldebørn, men lige nu, der lever vi stille,” fortæller Anni Åsen, hvis familie også har valgt at tage i deres egne sommerhuse i Rørvig.

Anni Åsen bor ellers i Charlottenlund nord for København, men for en uge siden tilbød hendes datter og svigersøn at køre hende op i sommerhuset. Det takkede hun ja til, da hun mente, det var bedre og mere trygt at befinde sig her.

”Jeg tror ikke, folk gør det med vilje, men inde i byerne holder man bare ikke nok afstand. Herude er der en naturlig afstand, fordi husene ikke ligger så tæt. Her hilser man bare på sine naboer, når de går forbi ude på vejen” siger hun.

Anni Åsen tilhører på grund af sin alder en af risikogrupperne under coronaepidemien og har derfor valgt ikke at forlade sit sommerhus. Hun køber ikke selv ind, men giver sine børn en indkøbsliste. Hun får dagene til at gå med at ordne sin grund, klippe træer ned og slappe af i solen.

Lene Mårtensson, 67 år
Campist på Sanddobberne Camping i Odsherred

Sanddobberne Camping ved Hørve i Odsherred åbnede for sæsonen sidste lørdag. Samme dag parkerede Lene Mårtensson sin campingvogn på pladsen. Nu har hun boet der i knap fjorten dage. Hun åbner døren og sætter sig på den lille trappe ind til sit midlertidige hjem.

”Her er mere sikkert. Der er længere mellem menneskene, og man kan bedre holde afstand,” fortæller hun og aer sin hund, der hopper ivrigt op ad hendes ben.

Lene Mårtensson bor ellers i Nykøbing Sjælland, men da det begyndte at strømme ind med sommerhusejere i byen, valgte hun at skynde sig væk.

”Da jeg var i Netto i fredags, ville jeg gerne have haft en lille helikopter, så jeg hurtigt kunne flyve ud af butikken. Det var forfærdeligt. Der var blandt andre en familie med tre børn. De hostede, græd og havde lange bussemænd, der hang ud af deres næser. Børnene løb rundt i butikken, det var fredagsguffen, det handlede om,” fortæller hun og ryster på hovedet.

Hun er kommet på campingpladsen i seks år og kender de fleste af de andre campister. Mange af dem er også lokale og fastliggere, hvilket føles trygt for hende.

Inde i den lille campingvogn strikker Lene Mårtensson og lægger puslespil, og hun tager også vandreture ud i naturen med sin hund.