Hvad gør man, når man går på pension? 67-årige Mads Thybo Hansen lavede sin egen højskole

Mads Thybo Hansen, 67 år og pensioneret journalist, står bag den nye FanøHøjskole, der trækker folk fra hele landet til kurser som det kommende med titlen ”Besat af Besættelsen”

”Geografien er meget overskuelig, lyset er bare fantastisk, om vinteren er her mørkt, og så er her stille,” siger Mads Thybo Hansen, der sammen med sin hustru flyttede ind i deres sommerhus i Rindby på Fanø for tre år siden. –
”Geografien er meget overskuelig, lyset er bare fantastisk, om vinteren er her mørkt, og så er her stille,” siger Mads Thybo Hansen, der sammen med sin hustru flyttede ind i deres sommerhus i Rindby på Fanø for tre år siden. – . Foto: Keld Nissen.

En større gruppe, som man vist godt kan tillade sig at betegne som nørder, går torsdag den 8. maj i land på vadehavsøen Fanø ud for Esbjerg. De kommende fire dage til og med 12. maj skal de blandt andet høre om Fanø som en del af Atlantvolden, besøge bunkermuseet Tirpitz i Blåvand og flygtningekirkegården i Oksbøl og lytte til foredrag, der alle tager udgangspunkt i Danmark og Fanø under Anden Verdenskrig.

”Besat af Besættelsen” er overskriften på det kursus, som 45 tilmeldte kursister fra hele landet skal deltage i. Arrangør er FanøHøjskole ved Mads Thybo Hansen i samarbejde med foredragsholder og tidligere højskolemand Niels Ole Frederiksen.

”Der er en kæmpe interesse for Anden Verdenskrig, og der er så mange, der nørder med det,” siger Mads Thybo Hansen.

Han har inviteret på formiddagskaffe og friske rundstykker i sit og hustruen Anne-Kirstine Geertsens sommerhus i Rindby på Fanø. Det er på 85 kvadratmeter med stor naturgrund og udsigt helt til Esbjergs skyline. Det er 12 år siden, de købte huset, og for tre år siden flyttede de hertil fra Erritsø ved Fredericia. Han, der er 67 år, var gået på pension efter at have arbejdet som journalist på Fredericia Dagblad i 28 år. Og hun, der er 63 år, har arbejdet som projektleder i Bankdata og er nu på efterløn.

”Jeg havde tænkt længe over, hvad jeg ville bruge den tredje alder til. Og vi havde allerede haft lidt småkurser og et par foredrag hjemme i garagen i Erritsø. Da vi så flyttede herover og fik besøg af venner fra østkysten, cyklede vi rundt, så de kunne se Fanø, der har meget at byde på,” siger Mads Thybo Hansen.

På den måde opstod idéen til FanøHøjskole, som overvejende holder kurser uden for højsæsonen, der ligger i juli og august, hvor der er særligt mange gæster på øen. Første kursus var i 2016 med en såkaldt PopUpHøjskole for bedsteforældre med børnebørn. På det tre dage lange kursus kom deltagerne rundt på øen på cykel og ladcykel til skov og strand. Kurset blev så stor en succes, at det kan holdes for fjerde gang den første uge i juli i år.

”Der er næsten udsolgt på kurset, som er rigtig populært. Vi har åbenbart ramt en åre, og jeg synes også selv, at det er rigtig sjovt,” siger Mads Thybo Hansen, der dog endnu ikke selv har haft nogle af sine egne fire børnebørn med på kurset.

I oktober sidste år var kurset ”Smagen af Fanø” første gang på programmet. I februar i år var overskriften ”Fanø på hjul”, hvor deltagerne cyklede i alt 80 kilometer i strålende solskin på tre dage.

”Fanø på hjul” – her er kursusdeltagerne på cykeltur i februar 2019. –
”Fanø på hjul” – her er kursusdeltagerne på cykeltur i februar 2019. – Foto: FanøHøjskole

”Vi vil gerne vise både kultur og natur og lægge lidt motion ind, så derfor cykler vi. Og Fanø er så lille, at det sagtens kan lade sig gøre. Vi vil gerne lidt væk fra hovedstrøget, så vi har været i både Sønderho på sydspidsen af øen og til naturområder mod nord, Halen midt på øen og Hønen mod syd.”

”Fanøs fristelser”, der blev holdt i marts, havde 45 deltagere. I maj holdes som nævnt kurset ”Besat af Besættelsen”, til september hedder kurset ”Fanø midt i verdensarven”, og til oktober gentages ”Smagen af Fanø” – og tre nye kurser planlægges til foråret 2020.

På kurset ”Fristelser på Fanø” i marts 2019 besøgte kursusdeltagerne en af øens bunkere. –
På kurset ”Fristelser på Fanø” i marts 2019 besøgte kursusdeltagerne en af øens bunkere. – Foto: FanøHøjskole

På PopUp-højskolekurserne bor bedsteforældre og børnebørn i sommerhuse og ferielejligheder. På de øvrige kurser bor deltagerne på øens tidligere Søfartsskole i Nordby, der i dag er overtaget af fire investorer og indrettet som en slags bed and breakfast med navnet Fanø Night&Stay. Her er 50 dobbeltværelser, køkken, auditorier og spisesal, hvor der serveres morgenmad.

”Vi laver selv resten af maden med lokale produkter som Fanø-laks, bakskuld, honning og selvhøstede østers, så man helt bogstaveligt smager på Fanø,” siger Mads Thybo Hansen.

Højskolen bruger også lokale kræfter til at fortælle om natur og kultur, deriblandt strandfoged Peter Michelsen, der er primus motor for Ren Strand Fanø-projektet med indsamling af havaffald, primært plastic, samt lokalhistoriker Henning Brinch. Også lokale musikere spiller for kursusdeltagerne og står for syng-sammen-arrangementer.

Bedsteforældre og børnebørn ved Vesterhavet på PopUp-højskolekursus i sommeren 2018. –
Bedsteforældre og børnebørn ved Vesterhavet på PopUp-højskolekursus i sommeren 2018. – Foto: FanøHøjskole
Den lokale musiker Grethe Laumand styrede koret på kurset ”Smagen af Fanø” i efteråret 2018. –
Den lokale musiker Grethe Laumand styrede koret på kurset ”Smagen af Fanø” i efteråret 2018. – Foto: FanøHøjskole

I forbindelse med etableringen af højskolen har Mads Thybo Hansen lænet sig op ad tidligere højskoleforstander og -lærer Niels Ole Frederiksen, som er 72 år, og som han kalder for sin mentor. Men hvor kommer kræfterne fra?

”Vi er forholdsvis fysisk friske. Det største arbejde var at få det løbet i gang, men nu har vi et grundprogram. Der skal minimum være 20 deltagere for at holde et kursus, og det værste for mig ville være at skulle aflyse. Men heldigvis er det ikke sket endnu,” siger Mads Thybo Hansen, der beskriver sig selv som en opsøgende type:

”Da vi flyttede hertil, var vi godt klar over, at man ikke kan regne med, at folk bare kommer til kaffe. Vi skulle have et netværk, og derfor gik vi til alt, hvad der rørte sig på øen af musik, kunst, idræt, film, foredrag og så videre. Vi fandt også ud af, at der var andre end os, der var flyttet fast i sommerhus, og dem og andre, vi mødte undervejs, inviterede vi til sammenspisning. Det er blevet en fast tradition, og sidst var vi 18 til spisning hos et andet ægtepar på øen. Det er meget hyggeligt, og så udveksler vi tips om gode håndværkere og hører, hvad hinanden har gang i.”

Mads Thybo Hansen, der er vokset op i Stepping nær Christiansfeld i Sønderjylland, befinder sig godt på Fanø.

”Jeg har det stadigvæk, som om jeg er på ferie, og hvis den følelse holder, er det helt fantastisk. Jeg er selv vokset op i en lille landsby, så det passer mig fint med det lille landsbymiljø her på øen på godt og ondt. Det gode er, at man kender hinanden, snakker sammen, bekymrer sig for og tager sig af hinanden, og det er nemt at få hjælp til noget. Det er også en fordel, at Fanø er en selvstændig kommune, for beslutningsprocessen er kort.”

”Geografien er meget overskuelig, lyset er bare fantastisk, om vinteren er her mørkt, og så er her stille. Jeg er vild med at bade, så det er skønt at kunne cykle ud og bade i Vesterhavet. På minussiden er, at der er sladder i sådan et lille samfund. Og man er mere sårbar på en lille ø, så det tærer for meget, hvis der er krig på de sociale medier. Det dur ikke at være uvenner med naboerne her, for vi er også afhængige af hinanden.”

Spørger man Mads Thybo Hansen om, hvad det giver ham personligt at drive højskole, lyder svaret:

"Det er sjovt og inspirerende, og vi møder mange folk fra hele landet i en linje tværs over Danmark fra København i øst og over Fyn og mod vest. Det er også sjovt at vise Fanø frem på den måde, hvor vi kommer ud i nogle hjørner, som folk ikke har været i før. Og jeg kan godt lide at være sammen med folk og synge sammen med dem og holder i det hele taget af højskoleliv.”

”Det er også sjovt at have fået et nyt barn efter, at vores to egne er blevet voksne og flyttet hjemmefra. Højskolen giver ikke penge endnu. Det skal bare løbe rundt, men må da gerne oparbejde lidt egenkapital, så der er noget at stå imod med. Og så har vi jo ikke problemerne med at skulle drive en bygning,” siger Mads Thybo Hansen, der har fået en idé til et nyt højskolekursus.

”Det kunne være sjovt at lave noget om rav. Så kunne vi tage ud med nogle raventusiaster med ravlygter om aftenen. Når man lyser ned i tangopskyllet, og der ligger rav, går det lige op i øjnene.”