Hvorfor er danskerne så lykkelige?

Hvert år opgøres det, hvor lykkelige verdens folkefærd er. Og hvert år er Danmark i top-tre. Men hvorfor er vi danskere egentlig så glade for det hele?

Når danskerne tager en kop kaffe sammen, lægger de megen vægt på, at det skal være hyggeligt.
Når danskerne tager en kop kaffe sammen, lægger de megen vægt på, at det skal være hyggeligt. . Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix.

Hvert år opgøres det, hvor lykkelige verdens folkefærd er. Og hvert år er Danmark i top-tre af de 155 lande, der måles i. Det er også tilfældet i den nye opgørelse, World Happiness Report 2018. Her er Finland nummer et, Norge nummer to og Danmark nummer tre, mens Island er nummer fire og Schweiz nummer fem. Forskellen mellem de fem lande er dog meget lille, og Danmark har flere gange ligget nummer et.

Resultatet stemmer overens med flere andre og lignende undersøgelser, der spørger til befolkningens følelse af lykke. Men hvorfor er vi danskere egentlig så glade for det hele? Det er der en række objektive grunde til: Forvaltningen af landet er stabilt, der er meget lidt korruption, og der er let og lige adgang til et uddannelses- og sundhedssystem, som vurderes til at være af høj kvalitet.

Men der er også en mere subjektiv grund, forklarer professor i psykologi Marie Helweg-Larsen til det amerikanske medie ”The Conversation” (på dansk: Samtalen). Og den grund er den særlige danske hygge. Eller ”forsætlig intimitet”, som hun også kalder det. Det kan være en kop kaffe med en ven eller en tur i skoven med familien – det afgørende er, at der er tale om socialt samvær af høj kvalitet.

Kvaliteten af hyggen er på mange måder et afgørende socialt parameter i Danmark, forklarer hun. Vores forventninger til hyggen er tårnhøje, og derfor er det også en ret alvorlig kritik, hvis en social sammenkomst ”ikke var hyggelig”. På den måde er følelsen af hygge tæt forbundet med følelsen af velvære. Og altså også lykke.

Det har resten af verden også opdaget, og måske derfor findes der nu flere end 900 bøger om hygge. Ikke bare den danske hygge, men også den norske ”koselig”, den svenske ”mysig”, hollandske ”gezenlligheid” og tyske ”gemütlichkeit”. På internettet er der dog registreret et særskilt stort spring i antallet af internationale søgninger på ordet ”hygge” siden 2016.

Forskerne har også undersøgt, hvad der kan true følelsen af lykke. Det er selvfølgelig dårlig forvaltning af landet, høj korruption og dårlig adgang til et dårligt uddannelses- og sundhedssystem, men alligevel ligger USA, der scorer højt på disse faktorer, helt nede på en 18. plads. De scorer også højt på indkomst og lav arbejdsløshed, som ligeledes kan være afgørende. Til gengæld døjer de med stor ulighed i indkomsten, siger Marie Helweg-Larsen og med lav tillid til regeringen, statslige institutioner, medierne og hinanden.

De fem lande i verden, hvor følelsen af lykke er lavest er Yemen, Tanzania, Sydsydan, Den Centralafrikanske Republik og nederst Burundi.