Prøv avisen
Det gode liv

I en god samtale finder jeg en ro i mig selv

Dramatiker Jakob Weis er aktuel med teaterforestillingen ”Toves Værelse” om Tove Ditlevsen på Folketeatret i København. – Foto: Søren Bidstrup

For den 45-årige dramatiker Jakob Weis er løb det, der skaber idéer og løsninger på problemer. Og så elsker han hvid chokolade

Hvad er det gode liv for dig?

Det gode liv er at stå op om morgenen og se på mine unger være morgensure eller -glade, sende dem i skole og sætte mig ved maskinen med en kop te. Jeg føler mig privilegeret over at kunne leve af mit fag. Derudover henter jeg ro i naturen og i løbeture omkring søerne ved Lyngby, hvor jeg bor. Løb er en integreret del af min skrivning. Jeg idé-genererer, når jeg løber, sætter tingene i system. Hvis jeg rammer et svært øjeblik i min skrivning, løber jeg gerne en lang tur. Når jeg når ud over et vist antal kilometer, finder jeg ro og typisk en løsning.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Jeg har det bedst, når jeg går ud af badet efter en lang løbetur. Jeg opnår en afklarethed og et nærvær, når jeg har arbejdet tanker og krop igennem og skyllet det hele af. Det er en underlig fornemmelse af nyfødthed, og det er rart.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Jeg løber på ret stabil basis og har også løbet en håndfuld maratonløb. Det er rart at have det som supplerende aktivitet i forhold til skrivningen, som er meget stillesiddende. Jeg sidder jo ned seks til otte timer om dagen foran computeren, så det er godt for mig og vigtigt at have systemsat noget motion. For et par år siden genoptog jeg min ungdomsambition om at vinde Wimbledon i tennis. Det går lidt langsommere, end da jeg var 16, men det er skønt at vende tilbage til sporten, og jeg har fundet en god tennispartner. Vi er nogenlunde lige stivbenede og nægter at kapitulere.

Hvad er afslapning for dig?

Det er nok meget traditionelt noget med vin på terrassen og gode samtaler med min kone. Jeg tror ikke rigtig, jeg befinder mig bedre end i en god samtale. Samtaler er vigtige for mig, og når jeg får talt i dybden med nogen, for eksempel mine børn, kan jeg virkelig mærke, at jeg finder ro i mig selv. Så kan vi snakke om alt muligt fra hændelser i skolen, dybe eksistentielle forhold eller en fodboldkamp, som skal diskuteres igennem.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Der er tomt. Med tre teenagebørn er køleskabet tomt, og hver gang man har fyldt det op for tusindvis af kroner, er det støvsuget i løbet af et døgn og står bare og lyser blegt, når man åbner det. Min kone klandrer mig for, at den fantasi, jeg lægger i mit arbejde, ikke på samme måde lægges i spiseplanen. Det bliver ofte bare den klassiske spaghetti med kødsovs eller en lakseside, hvis jeg virkelig svinger mig op. Der er hun mere kreativ.

Hvad er din største last?

Min kone, det er et godt svar. Jeg har været afhængig af hende i 24 år på den fede måde. Hvis jeg skal være mere prosaisk, er det hvid chokolade. Den store 400-gramsversion fra Toblerone.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Min far sagde engang: Husk nu, at i morgen er det gulerødderne, der er usunde. Det har jeg taget til mig, for her senere i mit liv har det givet mig en mere afslappet tilgang til alle de råd, det moderne menneske bliver bombarderet med.