I Fars Klub mødes fædre og udveksler erfaringer

Faderrollen er i dag en flydende størrelse, og fædre inddrages i stigende grad i så vel graviditet som barsel. Det er for nogle fædre svært at håndtere alle de nye udfordringer. ”Fars Klub” er en pendant til mødregrupperne, men i et format, der fungerer for de fleste fædre

”Som far kan man let få den forestilling, at man ikke spiller en vigtig rolle i barnets liv, men her har man mulighed for at tage styringen, og samtidig kan man møde andre børn og lave legeaftaler,” siger Rasmus Lang Hedegaard. Billedet er et modelfoto og har ikke noget med "Fars Klub" at gøre.
”Som far kan man let få den forestilling, at man ikke spiller en vigtig rolle i barnets liv, men her har man mulighed for at tage styringen, og samtidig kan man møde andre børn og lave legeaftaler,” siger Rasmus Lang Hedegaard. Billedet er et modelfoto og har ikke noget med "Fars Klub" at gøre. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Da 31-årige Rasmus Lang Hedegaard blev far for første gang i 2014, fik han en fødsels- depression og begyndte til samtaleterapi. Efter ni måneders behandling havde han det bedre, men han savnede et sted, hvor han kunne sparre med andre forældre.

”Jeg ville gerne selv have forældre at snakke med, men som mand kan det være svært at sætte sig i cirklen af kvinder i legestuen, fordi de sidder og ammer, og jeg ville jo ikke gøre dem blufærdige. Jeg var ligeglad med, at det var kvinder, for jeg ville bare gerne have nogen at snakke med. Men jeg ville ikke indtage det rum, når de nu endelig havde noget, som var fedt,” siger Rasmus Lang Hede- gaard.

Derfor etablerede han Fars Klub – en legestue med far i fokus, hvor alle fædre er velkomne og kan komme med eller uden børn. Han har skabt et rum, hvor fædre kan komme og hygge sig sammen, men hvor der også er plads til at brokke sig, dele bekymringer eller få hjælp. Han understreger, at det langtfra er alle, der har et problem, og at det heller ikke er meningen, at alle skal have det:

”Men det er meningen, at der også skal være plads til at snakke om det, hvis det er aktuelt.”

Dog oplever han gang på gang, at andre fædre i klubben går rundt med de samme følelser, han selv havde tæt inde på kroppen under sin fødselsdepression. Følelser, som er tabubelagte, og som kan være svære at dele i fodboldklubben.

”Mange af fædrene døjer med følelser som for eksempel vrede, skam, ulykkelighed eller afmagt, uden at de har en efterfødselsreaktion. Det er de samme følelser, jeg har haft, bare i langt større grad. Men de er en del af den normale pakke, når man bliver småbørnsforældre, og det har været den største aha- oplevelse for mig,” siger Rasmus Lang Hedegaard.

Selv oplever han, at deltagerne har stort behov for og glæde af det frirum, som det er intentionen, at Fars Klub skal være:

”Når vi skammer os over de her følelser, gør vi det meget værre for os selv, og min erfaring gennem Fars Klub er, at det er meget normalt. For det meste er det bare forbipasserende følelser, og det er der ikke nok fokus på, men i Fars Klub er der plads til at lukke dem ud, så de ikke hober sig op,” siger han.

Ifølge ham er det væsentligt i forhold til at opbygge faderrollen og relationen til sit barn, at børn også er velkomne i klubben:

”Som far kan man let få den forestilling, at man ikke spiller en vigtig rolle i barnets liv, men her har man mulighed for at tage styringen, og samtidig kan man møde andre børn og lave legeaftaler. Det kan være med til at styrke et selvværd som far, som mange fædre ikke har,” siger han og understreger, at det også hænger sammen med den udvikling af faderrollen, som har fundet sted i løbet af de seneste årtier, og som fortsat pågår.

”Der er ikke den her traditionelle opdeling af, hvad henholdsvis mor og far tager sig af. Jeg blev en meget aktiv del af alt, der vedrørte vores datter, som eksempelvis madning, putning, søvn og hendes udvikling. Samtidig ville jeg også gerne være forsørger, og jeg havde bare så mange bolde i luften. Jeg stilede for højt, og min erfaring fra Fars Klub er, at fædre i stigende grad oplever et stort præstationspres på flere fronter.”

EU har tidligere på året vedtaget nye barselsregler, som skal indføres i Danmark inden for de næste tre år, og som blandt andet omfatter, at fædre får øremærket to måneders barsel. Men bør kommunerne så også oprette grupper for fædre på barsel, ligesom de i dag gør til mødre? Det mener Rasmus Lang Hedegaard ikke er en god idé.

”Jeg tror ikke, mange fædre ville bryde sig om at blive stimlet sammen i faste grupper, hvor de skal komme. Men fædregrupper, hvor man kan komme, hvis man har lyst, og mødes med andre fædre på kryds og tværs, kan være en løsning.”