Billedkunstner: At miste et barn er det værste, man kan opleve

"Det eneste, der hjælper, hvis man er rigtig ked af det, er at fordybe sig i noget, man rigtig godt kan lide at være optaget af," siger kunstner Inge Lise Westman foran nogle af de værker, hun malede i tiden efter sønnens død i 2016. Foto: Morten Brandborg/ritzau

Jeg spurgte lægen, om jeg mon var blevet dement. Det var jeg overhovedet ikke.
Inge Lise Westman

Sorgdemens er et præcist udtryk for, hvordan jeg har haft det. Jeg gik rundt om mig selv uden at ane, hvor jeg skulle begynde og ende, fortæller billedkunstneren Inge Lise Westman, som mistede sin voksne søn

Kæmpemalerier med titler som ”Tårehavet” og ”Uendeligheden” breder sig i store sale og ud på gangene på Bornholms Kunstmuseum.

For omkring et år siden døde billedkunstneren Emil Westman Hertz som 37-årig.

Sorgen har hans mor, Inge Lise Westman, bearbejdet gennem sin kunst, der nu er blevet til soloudstillingen ”Sjymma” på Bornholms Kunstmuseum. Sjymma er det bornholmske ord for skumring, den tid på døgnet, hvor solen er gået ned, og dagslyset forsvinder – et sindsbillede på livet og døden.

”Det eneste, der hjælper, hvis man er rigtig ked af det, er at fordybe sig i noget, man rigtig godt kan lide at være optaget af. Sådan havde Emil det også,” siger Inge Lise Westman med henvisning til, at Emil Westman Hertz med sine sidste kræfter nåede at skabe en udstilling til Bornholms Kunstmuseum, inden han døde. Udstillingen åbnede i maj 2016, og Emil døde efter flere års alvorlig sygdom i juni samme år.

Inge Lise Westman malede ikke i et halvt år, fordi hun og hendes mand skulle tage sig af Emil i de sidste svære måneder af hans liv, og fordi der også efter begravelsen var så meget praktisk at tage hånd om.

Men efterhånden som en

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.