Prøv avisen
Mig og mit våbenskjold

Jaques Hermann: Mit våbenskjold skulle ikke være på latin, men på dansk

Jaques Hermann har som sin far modtaget Storkorset af Dannebrogordenen. – Privatfoto.

Selvkomponeret skulle det være. Det var tidligere højesteretspræsident Jaques Hermann sikker på, da han fik storkorset af Dannebrogordenen og skulle beslutte sig for et våbenskjold. Selvom hans far havde et i forvejen

Mange valgsprog i de våbenskjold, der hænger i Frederiksborg Slotskirke, er på latin, men forhenværende højesteretspræsident Jacques Hermann var ikke i tvivl om, at hans skulle være på dansk.

”Hvorfor skal det alt sammen være på latin? Vi er jo danske, og så valgte jeg to ord, som jeg selv synes, jeg har forsøgt at leve op til i mit livsforløb: ’Åbenhed og ærlighed’. Der er da nok folk, der er kede af, at man siger tingene lidt for åbent og ærligt, men det er nemmere for alle, hvis man gør det,” siger Jacques Hermann, hvis våbenskjold er ”selvkomponeret med vejledning”.

”Jeg blev dengang oplyst om, at til et rigtigt våbenskjold hørte en hjelm og en bagklædning. Det er jo alvorlige sager, og for at det ikke skulle blive for tungt, bad jeg om lyse farver og ’lettere gevandter’ som hjelmklæde.”

Gå på opdagelse i Jaques Hermanns våbenskjold her:

Farverne blev blå og sølv. Der er ingen symbolbetydninger i de farver, men netop den kombination er populær hos storkorsridderne.

Bladet fra egetræet, som sidder midt i våbenskjoldet, kom til gennem den samtale, Jacques Hermann havde med daværende kongelig ordensmaler ved Ordenskapitlet Johan Alkjær.

Et egeblad kan symbolisere embedsmanden og retsvæsenet, men i heraldikken er det ikke altid nemt at sige, hvad forskellige figurer henviser til. Ofte vælges de blot ud fra, hvad våbenskjoldets ejer synes er smukt, interessant og passende, og Jacques Hermann synes netop, at ”egebladet ser rigtig godt ud der midt på det lille skjold”.

Jacques Hermanns far, Povl Hermann, var også højesteretsdommer, blev storkorsridder og har sit våbenskjold hængende i Frederiksborg Slotskirke.

Faderen havde valgt at læne sig op ad det tyske våbenskjold, som var i hans mors slægt, og derfor blev sønnen spurgt, om han ikke ville bygge videre på det, da det blev hans tur til at vælge.

”Men det ville jeg ikke. Jeg ville have noget dansk og noget, der var mit eget.”

For at symbolisere den vigtigste del af sit arbejdsliv ønskede Jacques Hermann Justitia anbragt oven på hjelmen. Justitia er retfærdighedens gudinde i romersk mytologi og anvendes som personifikation af jura, lov, retsvæsenet og retfærdighed.

”Det måtte være passende med Justitia, for stort set hele mit liv er gået med justitsvæsenet. Det ser da også rigtig pænt ud,” siger Jacques Hermann, der husker, at han, da han i 2001 fik storkorset af Dannebrogordenen og muligheden for at komponere sit eget våbenskjold, blev meget glad og beæret."