Isabella Arendt: Jeg finder trøst i at give mig selv lov til at være træt af krisen

Det er menneskeligt at føle sig frustreret, modløs og vred over coronakrisen. Det skal vi minde hinanden om, mener landsformanden for Kristendemokraterne, der til gengæld sætter pris på, at hun nu har mere tid til at være sammen med sin mand

27-årige Isabella Arendt blev konstitueret landsformand for Kristendemokraterne under folketingsvalget i 2019. I oktober samme år blev hun officielt valgt til formandsposten, som hun siden har bestridt. – Foto: Iben Gad.
27-årige Isabella Arendt blev konstitueret landsformand for Kristendemokraterne under folketingsvalget i 2019. I oktober samme år blev hun officielt valgt til formandsposten, som hun siden har bestridt. – Foto: Iben Gad.

Hvad er det værste ved denne tid?

I min egen hverdag har det sværeste været at skulle undvære min familie. Det er over et år siden, at jeg har set mine bedsteforældre. Og nu skal vi til at planlægge påskeferien, hvor jeg sindssygt gerne vil se både mine forældre og bedsteforældre, men så bliver vi over fem, og de er i risikogruppen. Jeg synes, det er hårdt at være så socialt begrænset.

Hvad er det bedste ved denne tid?

Før epidemien havde jeg mange møder og rejsedage, som nu er rykket online. Selvom jeg godt ved, at det er midlertidigt, har jeg nydt at have så mange hverdagsaftener hjemme sammen med min mand. På trods af at det har været en anderledes udfordring for ægteskabet at være indespærret så mange timer med hinanden i en toværelses lejlighed, er der kommet nogle gode ting ud af, at vi har tilbragt så mange timer sammen.

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig under pandemien?

Jeg læser primært bøger for underholdningsværdiens skyld og for at slappe af. Mit arbejde som politiker handler ofte om svære, tragiske og komplicerede sager fra virkelighedens verden. Netop derfor har jeg brug for at koble af fra det alvorlige en gang imellem. Det kan jeg finde på at gøre med en Disney-film eller en fantasyroman. I denne tid har jeg fået en del mere tid til at læse bøger, så jeg har genlæst ”Ringenes herre” og er i gang ”Game of Thrones”-bøgerne.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Det lyder banalt, men jeg har fået øjnene op for, at det har en værdi at spise aftensmad sammen med min mand i hverdagene. Vi blev gift i december 2018 og er stadig nye i at etablere nogle gode vaner i ægteskabet. Efter brylluppet kørte karrieren og hverdagen med arbejde derudad – så var der folketingsvalg, og så blev jeg formand for Kristendemokraterne. Derfor spiste vi kun sammen, når det lige passede ind i kalenderen. Det har fået en større prioritet for mig nu, og det er en vane, jeg håber at kunne holde fast i. Jeg er også begyndt at løbe mere fast. Det viser sig, at alle sundhedseksperterne har ret i, hvad de har sagt i årtier. Jeg får mere energi af det, og jeg kan mærke, at det er godt for tankeprocessen.

Hvad er det bedste råd, du vil give andre til at komme igennem coronatiden?

Jeg har haft gavn af nogle dage bare at tillade mig selv at være fraværende. Det er selvfølgelig ikke et særligt optimistisk råd, men jeg har fundet en trøst i at give mig selv lov til at være træt af situationen. Jeg tror, det er vigtigt, at vi som mennesker også lærer, at dét at føle sig frustreret, modløs eller vred er lige så menneskeligt som at være glad. Det er klart, at man ikke skal lade de negative følelser dominere og decideret dyrke frustrationen. Men når der er restriktioner og krisestemning, så er det helt naturligt at blive ked af det. Nogle dage har jeg oplevet at kunne løbe hurtigere på frustrationen, mens jeg andre dage har været træt af nedlukningen og bare gemt mig under dynen med Netflix og junkfood.