Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Det gode liv

Jeg bliver mindre stresset af at have få ting

Den 57-årige skuespiller Tammi Øst blev i slutningen af 2015 sygemeldt med stress. Hun er nu tilbage i rollen som Morgana Le Fay i Det Kongelige Teaters udendørsforestilling ”Kong Arthur”. – Foto: Scanpix

Skuespiller Tammi Øst blev sidste år ramt af stress, hvor det gode liv syntes svært at have for øje. I dag rummer det både evnen til at skille sig af med ting og at huske på, at næsten alt i tilværelsen rummer mindst en smule godt

Hvad er det gode liv for dig?

I øjeblikket er det at skille mig af med ting. Jeg er blandt andet i gang med at skille mig af med et sommerhus, en bil, og jeg vil ikke have alt for mange ting derhjemme.

Jeg flyttede fra hus til en husbåd for et år siden, hvor vi måtte skille os af med en masse ting, fordi der kun var halvt så meget plads, som vi havde før. Selvom jeg røg ned i en stressperiode, kunne jeg mærke, at det gjorde mig mindre stresset at have færre ting.

I det hus, vi boede i før, havde vi et rum, hvor vi bare stuvede alt ind. Alt muligt møg, som bare fik lov til at være der, fordi vi havde plads. Jeg mistede overblikket over, hvad det egentlig var, jeg havde, og hvad der lige så godt kunne ryge videre i systemet.

Men der er uendeligt mange store og små ting, som er gode i livet. Hvis man kan have fokus på alt det, der bare har et minimum af godhed i sig, vil man blive glad. Der er næsten ikke nogen ting, hvor der ikke findes en lille smule godt, som man kan fokusere på.

Det er ikke altid lige nemt, især ikke når man ryger ind i en periode med stress, som jeg gjorde, og havde for meget at lave, så bægeret flød over. Så kan man godt være så ked af det og have så lidt overskud, at man ikke kan se det gode. Det må man lære sig selv igen. Det gjorde jeg gudskelov og nåede ikke at blive så skadet, som man kan blive under stress. En del af det gode liv er også taknemmelighed. Jeg er som regel ret glad for mit arbejde og taknemmelig over det. Det er faktisk en vældig stor ting at minde sig selv om at være taknemmelig hver dag.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Jeg har det godt med mig selv, når jeg har været i vandet hver morgen. Jeg kan også have det godt, når jeg står på scenen og har det skægt, fordi jeg er i et legehumør og bliver lidt selvforglemmende.

Jeg har det nok bedst med mig selv, når jeg ikke er alt for fokuseret på, hvordan jeg ser ud, hvad jeg har på og så videre. Altså når jeg er et egoløst selvforglemmende sted, hvor jeg ikke tænker over, hvordan jeg virker på andre.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Jeg går til pilates. Jeg kan også godt lide at gå ture, og jeg cykler meget. Jeg skal på en vandretur med min mand her i begyndelsen af juli til Dolomitterne i Italien i en uges tid.

Det har jeg ikke prøvet før. Vi har været på en masse cykelferier, men ikke vandreferier. Det er, som om man indoptager naturen bedre, når man bevæger sig i naturen med en hastighed, hvor man selv kan komme rundt, uden at en motor er involveret. Det er mere sanseligt, fordi man kan nå at fatte det, der er omkring en.

Hvad er afslapning for dig?

Kajakroning og cykling kan være afslappende for mig. Men jeg slapper også af ved at læse en bog eller se fjernsyn og for så vidt muligt prøve ikke at foretage mig alt for meget – jeg kan for eksempel godt lide bare at kigge på vandet.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Der plejer næsten altid at være ost, gulerødder og laktosefri mælk.

Hvad er din største last?

Nogle gange kan jeg godt lide lidt for mange søde ting, vin og den slags. Men jeg synes nu godt, jeg kan styre mig.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Det må være at styrke mavemusklerne og at trække vejret. Jeg har haft meget dårlig ryg, og derfor er det godt for mig at træne mavemusklerne. At trække vejret har vi alle sammen godt af.