Prøv avisen
Det gode liv

Jeg er god til at fejre mig selv

”Jeg kan både lide at være sammen med andre, men næres også i mit eget selskab,” siger Bente Dalsbæk. - Foto: Lars E. Andreasen/DR

Bente Dalsbæk, 48 år og vært på tv-programmet ”DR2 Nu”, er det seneste år begyndt at lytte mere til sin krop, men vil aldrig give slip på sin elskede ost

Hvad er det gode liv for dig?

Børn og arbejde er begge vigtige elementer for mig, som skal fungere. Jeg kan ikke leve et liv kun for mine børn eller kun for mit arbejde. Jeg har nogle kamre, der skal fyldes op. Der skal være balance. Er der ikke det, skruer jeg lidt op for det ene og ned for det andet. Det gode liv for mig må gerne enten gå rigtig stærkt eller uendeligt langsomt. Jeg er skilt, og når jeg ikke har mine børn, kan jeg have et helt overflødighedshorn af tid. Det elsker jeg. Andre gange i forbindelse med arbejde, så går det rigtig stærkt. Jeg kan ikke leve et liv, hvor jeg ikke har noget at lave, men kan heller ikke leve et liv, hvor der hele tiden sker noget.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Det har jeg faktisk oftere og oftere, som jeg bliver ældre. Der er øjeblikke, hvor jeg siger til mig selv, at ”det går da meget godt”. Når jeg har lavet et stykke arbejde og udrettet noget, så er jeg svært tilfreds med mig selv og tænker ”hold nu op, så klarede du det”. Jeg er helt ny som studievært, og det har været en kæmpe rejse, hvor jeg nærmest er blevet efteruddannet i Danmarks Radio. Efter de første programmer af ”DR2 Nu” kunne jeg ikke få armene ned over den udvikling, jeg havde gennemgået. Jeg er god til at fejre mig selv og bliver taknemmelig over, at jeg har lært noget nyt - selvom jeg også er min egen værste kritiker. Da jeg gik på universitetet, gik jeg ud og købte mig en flæskestegsmad, bare en, når jeg havde overstået en eksamen. Den dag i dag har jeg stadig et nært forhold til Frederiksberg Smørrebrødsforretning. Jeg er god til at give mig selv den stille fejring.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Ud over at spurte rundt i forbindelse med mit arbejde går jeg til bikramyoga i Hellerup. For et år siden kunne jeg mærke, at min krop var ved at give efter på grund af et hurtigt liv med stress. Der var nogle prøver hos lægen, der viste, at det ikke var så godt. Problemet er, at jeg tit begynder at kede mig til sport. Så fandt jeg bikramyoga, hvor man i halvanden time laver yogaøvelser i et 40 grader varmt lokale. Jeg har erfaret, at yogasalen er det eneste sted, hvor min hjerne står stille. Hvor jeg ikke tænker. Derfor forsøger jeg at komme jævnligt. Derudover holder jeg mig orienteret i de yngre generationer gennem mine børn. Det er en måde at holde sig i gang mentalt og prøve nyt.

Hvad er afslapning for dig?

At være pakket ind i tæpper og se serier på Netflix. At læse en god bog. Det at spise er for mig rigtig sanseligt og kan være meget afslappende. Jeg slapper godt af i mit eget selskab. Jeg er vist det, man kalder ambivert. Jeg kan lide at være sammen med andre, men næres også i mit eget selskab med egne tanker.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Jeg har børn, der dyrker meget fodbold, så der er altid mælk og en masse grøntsager. Jeg tror, det er et meget gængs køleskab. Dog er der altid ost. Jeg prøver i perioder at undgå stivelse og kulhydrater, men osten slipper jeg aldrig. Den elsker jeg.

Hvad er din største last?

Jeg ryger om aftenen. Ikke hver aften nødvendigvis, men jeg er aften- og festryger. På en almindelig hverdag ryger jeg aldrig før klokken 20.00. Så er det en til to cigaretter. Min festrygning bliver også mindre og mindre. Jeg bryder mig ikke om at ryge om dagen eller sammen med andre. Jeg kan ikke lide folk, der ryger på gaden. For mig er rygning noget helt privat, så jeg synes, at det er fint med forbud om at ryge i det offentlige rum.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Det er nok, at jeg skulle begynde at tage min krop alvorligt, som min læge sagde. Indtil da havde jeg levet højt på, at jeg løb Eremitageløbet, da jeg var 14. Nu må jeg godt begynde at lytte til mig selv.