Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Det gode liv

Kunstner: Jeg er holdt op med at jagte lykken

Monica Ritterband giver sig selv lov til at spise alt både sundt og usundt, men i begrænsede mængder. Kommer der en skål lakrids på bordet, bliver viljestyrken imidlertid sat på prøve. Foto: Kennet Havgaard/Scanpix

Det gode liv handler ikke om at befinde sig i en konstant lykkerus, men om at erkende, at tilværelsen byder på både glæder og sorger, mener den 60-årige kunstner, designer og journalist Monica Ritterband

Hvad er det gode liv for dig?

"Det er, når jeg befinder mig i en meningsfuld sammenhæng. Det kan være samvær med mennesker, jeg holder af, hvor der kan veksles mellem høj og larmende latter, intense diskussioner og dyb og ærlig snak, hvor man hudløst tør vise, hvem man er. Det gode liv oplever jeg også, når jeg er alene med mig selv og arbejder med min kunst og synes, at det bevæger sig i den rigtige retning. Måske føles det særligt stort, hvis jeg lige har været i syv sind og følt, at jeg var midt i et kaos. At ting løser sig, er så befriende."

"Og så er det, at jeg har haft mulighed for at komponere det liv, jeg gerne ville leve. Jeg har bevæget mig ind i en række arbejdsmæssige verdener og været en del af det, oplevet det, forstået det og spist mig mæt i det for så at vandre videre. Men allermest tilfreds er jeg ved min hårdt tilkæmpede viden om, at når jeg er ked af det, så hører den tilstand også op. Livet fluktuerer konstant. Jeg er holdt op med at jagte lykken og stiller mig yderst tilfreds med en lille venlig hverdagsglæde. Jeg skal heller ikke gøre mig mere ydmyg, end jeg er. Jeg har jublet højt og været ved at sprænges af begejstring og stolthed, når jeg har fået en skulptur op at stå i det offentlige rum. At sætte sig et spor er ikke uden betydning."

Hvornår har du det bedst med dig selv?

"Når jeg har styr på mine poler. Når jeg har været ude at solde og feste for derefter at leve uhyre sundt og regelmæssigt. Det er vigtigt for mig hele tiden at komme tilbage til mit balancepunkt."

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

"Sidste år gik jeg i gang med fitness og forærede mig selv en personlig træner. Et eller andet sted var jeg klar over, at jeg aldrig fik taget mig sammen, hvis ikke der stod en klar aftale i min kalender med et andet menneske, som ventede på mig. Men jeg skal holde mig selv i ørerne, for jeg elsker min lænestol og sofa lidt for højt."

Hvad er afslapning for dig?

"At se en god film, læse en bog, drikke et glas dejlig rødvin med hjemmelavet snacks til. Og hyggesnakke med min mand."

Hvad er der altid i dit køleskab?

"Æbler, gulerødder, spidskål, citroner, rødløg, rugbrød, ost, skummetmælk, yoghurt og her i sommertiden en flaske rosévin eller cremant."

Hvad er din største last?

"Lakridser – helt uden konkurrence. Jeg kan almindeligvis holde mig på afstand af de fleste søde sager, men stik en pose lørdagsmix op under næsen på mig i 10 sekunder, så ryger alle mine forsvarsværker."

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

"Ikke at leve for rigidt og lave for mange regler for mig selv. Hvis der er noget usund mad eller godterier, der lokker, så giver jeg mig selv lov til at smage det, men i begrænsede mængder. Mundfuld nummer fire og fem er fuldstændig som den første, anden og tredje, så hvorfor blive ved med at gentage øvelsen?"