Chefdirigent for DR Pigekoret: Jeg er ikke ret god til ikke at lave noget

Mens hans kæreste var ude på en længere gåtur med barnevognen, fik chefdirigent for DR Pigekoret, Phillip Faber, et frikvarter i en uge fuld af julemusik

Mandag var der optagelser til ”Den klassiske musikquiz”, som man kan se på DR 1 i aften klokken 20. Dernæst sender DR 1 endnu et program, hvori Phillip Faber medvirker, nemlig finalen i ”Vidunderbørn”. –
Mandag var der optagelser til ”Den klassiske musikquiz”, som man kan se på DR 1 i aften klokken 20. Dernæst sender DR 1 endnu et program, hvori Phillip Faber medvirker, nemlig finalen i ”Vidunderbørn”. – Foto: DR

Jeg har aftalt med min kæreste, Selma, at hun er sammen med vores lille dreng, August, i nogle timer, så jeg har tid til bare at se uforstyrret ud i luften. Jeg har nogle krævende dage, og derfor har jeg brug for tid til bare at være. Jeg er ikke ret god til ikke at lave noget, men jeg ved, at det er vigtigt i forhold til det, som jeg skal præstere i morgen. Mens Selma og August er ude, bruger jeg noget tid på at lære det manuskript, jeg skal bruge til ”Danmark synger julen ind”, og så får jeg pakket Selmas adventsgave ind: en plakat med et smukt billede fra Netflix-serien ”Stranger Things” købt i god tid på nettet. Hun tager en stor tørn, så det mindste, jeg kan gøre, er at lave en adventskalender til hende. Senere kører jeg ud til DR Koncerthuset, hvor vi har prøve på ”Danmark synger julen ind”.

Omkring klokken seks vågner August, og jeg står op med ham, for Selma har været oppe med ham nogle gange i nattens løb. Klokken 13 kommer jeg ud til DR. Jeg er vært, dirigent og akkompagnerer omkring halvdelen af sangene. Det var min egen idé, at jeg skulle have de tre roller. Det er krævende, men musikken har en sådan karakter, at jeg har overskud nok til at være i de tre roller.

Da klokken er 20, og vi går på, føler jeg mig lidt som en cirkushest i manegen. Mens jeg dirigerer det store kor med 300 amatørkorsangere, DR Koncertkoret og DR Børnekoret, får jeg besked i min øresnegl om, hvad jeg skal sige om to minutter. Tidligere har Selma været med, men i år er hun hjemme ved August. Jeg ved, hun vil prøve at se programmet. Selvom jeg er intenst til stede i koncertsalen, mærker jeg, at jeg savner min lille familie. Jeg er ustyrlig træt, da vi er færdige, men jeg bliver hængende og når at sige meget pænt farvel til de medvirkende.

Normalt er jeg sammen med pigekoret tre timer mandag, men på grund af optagelserne til ”Den klassiske musikquiz” har de vikar. Jeg er vært på programmet, som plejer at blive sendt på DR K, men for nogle uger siden besluttede DR, at man gerne vil have tre ekstra udsendelser som lørdagsunderholdning til DR 1 i løbet af december. I redaktionen har vi haft travlt med at forberede os. I dag optager vi tre programmer med DR Symfoniorkestret som husorkester, hvilket er kulminationen på et lidt hektisk forløb.

Jeg er glad for at være kaptajn i et program, som kan give seerne et indblik i den klassiske musik, som mange oplever fascinerende, men samtidig som en uhåndgribeligt stor verden at træde ind i. Jeg kommer selv fra et hjem med en rimelig bred musiksmag, hvor det ikke kom på tale at høre en torsdagskoncert, men på Aurehøj (gymnasium i Hellerup, red.) var der en musiklærer, som i en komplet usnobbet atmosfære indførte mig i den klassiske musik, hvilket betød, at jeg faldt pladask i kor- og orkestergryden.

Jeg har skrevet fridag i min kalender, og erfaringen siger mig, at jeg skal gøre noget aktivt for at holde dagen fri. Jeg spenderer hele dagen sammen med August og Selma og lægger min telefon fra mig. Vi tager til Babysam for at købe en ny indsats til den lille orms seng. Vi får også tid til at gå ind til Torvehallerne og køber kage med hjem. Jeg har en sød tand og vælger en brunsvigersnegl, som er noget, jeg ikke har smagt før.

Jeg køber også en kage til min lillebror, som er flyttet ind i vores opgang, hvilket jeg nyder. Da August sover ud på eftermiddagen, kommer jeg til at tænde for min computer, men jeg fortryder og slukker straks. Jeg er et ekstrovert menneske, der altid har været dårlig til at fordybe mig i en skønlitterær bog, og jeg har svært ved at være i ro. Når jeg nogle gange får migræneanfald, tror jeg, det kan hænge sammen med, at jeg aldrig rigtig har ro.

Vi har sidste prøve med koret, inden vi skal til Jelling og give to julekoncerter. Den sidste halvanden måned har pigerne haft et hold af vikarer. Det har jeg ikke prøvet at byde dem før, men det har været dygtige mennesker, som har været der i stedet for mig, men jeg føler alligevel, at jeg har ladt dem lidt i stikken, så jeg er spændt på at mærke stemningen til korprøven. De synger forrygende, og stemningen er fin. En korprøve varer i tre timer, og jeg gør meget for, at vi bruger hinandens tid på bedste måde. De ved godt, at jeg har et højt grin og kan være fjollet, men som chefdirigent fremstår jeg med en fasthed, som jeg mærker, giver pigerne en tryghed.

Vi har brugt meget tid på at arbejde med korets værdisæt, som i dag er dybt forankret i koret: ”Musikken, fællesskabet og mig”. De 46 piger er generelt stolte over at være en del af koret, og jeg glæder mig over, at vi ikke kun oplærer musikalsk dygtige sangere, men også lærer pigerne om at indgå i et fællesskab, hvor der er noget, som er vigtigere end den enkelte, hvilket skaber en respekt mellem medlemmerne.

Da jeg blev ansat som chefdirigent for DR Pigekoret, undrede jeg mig over, hvordan det kunne være en fuldtidsstilling. Jeg tror af og til, medlemmerne af koret undrer sig over, hvad jeg egentlig laver, når jeg ikke er sammen med dem, men der skal blandt andet holdes en del møder op til årets kormæssige højdepunkt: ”DR Pigekorets jul” den 17. december. Julen er en slags højsæson for koret, og jeg tænker en del på de følelser, tanker og minder, som vi synger ind i, når pigerne synger julen ind.

Jeg har en tæt dag med møder i DR, for der er en række beslutninger, som skal træffes, og meget, som skal samles op på. Jeg når også at komme i Kvickly og aflevere en pakke med babytøj, som skal sendes retur. Da jeg kommer hjem, falder jeg om og sover. Fordi Selma er på med så meget andet, laver jeg gerne mad, hvilket vi har gjort let med en måltidskasse fra Aarstiderne. Planen er at lave en dildsalat med klementiner og servere den med fisk, men da jeg har lavet salaten, lugter jeg til fisken, som ikke er frisk, og så finder jeg på at kombinere salaten med græske frikadeller. Heldigvis velsigner Selma min uortodokse menu.

Jeg er sammen med familien, for i morgen bliver en heftig dag, hvor korbussen kører klokken otte med kurs mod Jelling Kirke. Vi skal give to koncerter, og når vi har afsluttet den sidste koncert, bliver jeg kørt til Brøndby, hvor jeg skal medvirke i finalen af ”Vidunderbørn”, der bliver sendt direkte på DR 1 lørdag aften.

Ud på eftermiddagen cykler jeg ind til min barber. Hver tredje uge bliver jeg klippet af Janus hos Barberen i Vognmagergade. Jeg er kommet der i mange år og elsker at være der, og det er blevet sådan et fritsvævende sted, som hverken er hjem eller arbejde, men som betyder noget særligt for mig. Dagbladet Politiken har bedt mig vise et sted i København, så jeg skal mødes til et interview i salonen.