Jeg har det bedst, når jeg kan fjerne ordet ”bør” fra ligningen

Den 35-årige tegner Stine Spedsbjerg har svært ved at slappe af og får altid nye idéer, når hun skal holde ferie. Og så har hun altid snaps i køleskabet. I marts blev hun kåret som Årets Bladtegner

Stine Spedsbjerg er blandt andet kendt for sin delvist selvbiografiske tegneserie StineStregen. – Privatfoto.
Stine Spedsbjerg er blandt andet kendt for sin delvist selvbiografiske tegneserie StineStregen. – Privatfoto.

Hvad er det gode liv for dig?

Det er, når jeg er i stand til at tage orde ”bør” ud af ligningen. Når jeg prøver at lade være med at ”burde” være mere social, rydde op, spise kål eller bladselleri. Jeg lider lidt af en stræbernatur, så jeg har rigeligt med ”burde” i forvejen. Så det gode liv er, når jeg kan flyde med uden at have dårlig samvittighed.

Jeg kan godt lide at arbejde og være social, men jeg har også et stort behov for at være alene. Og når jeg så ikke har forladt lejligheden en hel dag, kan jeg godt få dårlig samvittighed og tænke, at jeg burde være sammen med andre. Den dårlige samvittighed er irriterende.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Det er lidt det samme. Jeg har det bedst, når jeg kan lade være med at slå mig selv oven i hovedet med, hvad jeg burde.

Når jeg kan være ligeglad med, at man ikke kan sige nej til invitationer, at man skal bo pænt og spise sundt, ellers er man ikke feminin og rigtig. Det kommer jo fra mig selv, så jeg har det bedst, når jeg kan lade være med at være det menneske.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Jeg har en regel om, at hvis det tager højst 40 minutter at gå derhen, hvor jeg skal til møde eller se en ven, så går jeg. Men det er også det absolut eneste, jeg bevæger mig. Jeg har en decideret mangel på kropslig intelligens, og jeg er meget dårlig til at dyrke motion. Det er svært at gå forkert, så det kan jeg.

Jeg har forsøgt med pilates, men det blev jeg rasende over, fordi man skulle spænde så meget hele tiden. Jeg prøvede også at blive god til at løbe, men på det tidspunkt vidste jeg ikke, at jeg lider af blodmangel, så jeg blev udmattet og svimmel og flov over, at jeg ikke kunne finde ud af det. En ting er dårlig form, en anden er, at man bare ikke kan finde ud af det.

Hvad er afslapning for dig?

Det er jeg faktisk ikke så god til. Jeg kan sagtens sige, at nu tager jeg tid ud og slapper af, men så ender jeg altid med at lave et nyt projekt. Det er nok, fordi jeg lever af det, jeg synes er sjovt. Jeg elsker at få idéer og lave nye projekter. Jeg har ikke holdt ferie i fire år, for så beslutter jeg mig for at holde en måned fri, men så får jeg pludselig en idé, jeg kanpitche til en avis, eller idéen til bog.

Så jeg får virkelig noget fra hånden, når jeg går på ferie. Sådan er det måske også for andre, der har gjort deres hobby til deres arbejde. Mit mål denne sommer er at finde ud af, hvor jeg kan slappe af. Måske skal jeg lære at være hjemme uden at arbejde, eller også skal jeg finde ud af, hvor i verden jeg kan tage hen uden at komme til at arbejde.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Snaps! Både fordi jeg godt kan lide det, og fordi jeg godt kan lide tanken om, at jeg altid kan byde folk på en kaffepunch. Desuden er det en fordel, at snaps kan holde for evigt og ikke skal smides ud.

Jeg lever meget i mit hoved, så jeg kan godt gå en uge uden at åbne mit køleskab. Pludselig får jeg tanken, at der kunne ligge noget lækkert derinde, men når jeg så åbner det, skal alting smides ud.

Hvad er din største last?

Jeg har rigtig mange. Lige nu er den usundeste last nok mit såkaldte rygestop. Først blev det til festrygning, så social rygning, jeg er på tur-rygning, og nu er det vist bare rygning. Derudover lever jeg ofte af relativt usund færdigmad, fordi jeg hellere vil arbejde end at lave mad selv.

Det er næsten aldrig sunde færdigretter, jeg spiser, selvom jeg kan mærke, at min krop har det bedst, når jeg spiser sundt. Til gengæld drikker jeg stort set aldrig, for når jeg gør det, bliver jeg hurtigt en 16-årig dreng, der gerne vil drikke om kap. Det ender sjældent godt.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Det er faktisk at stoppe med at lytte til sundhedsråd. Jeg overtænker mange ting, og jeg kommer hurtigt til at fokusere meget på alle de superfoods og fabelagtige kure, man hører om. Det overtager fuldstændigt. Jeg tænker sjældent på mad, men når jeg gør, får jeg lyst til at spise alle de ting, jeg tænker, at man ikke må spise.

Desuden skifter forskningen hele tiden, så om lidt får vi sikkert at vide, at vi alligevel kommer til at leve 14 år mindre, fordi vi altid har drukket to kopper kaffe om dagen. Så er det bedre ikke at fokusere på de råd og i stedet prøve at være et fornuftigt menneske.