Prøv avisen

Jakob skiftede karriere og fandt arbejdsglæden

Foto: Jan Kejser

I 12 år var Jakob Nusbaum ansat på et succesfuldt reklamebureau. Det var spændende og udfordrende, men først da han kvittede jobbet og i stedet begyndte at arbejde med bålmad, fandt han arbejdsglæden, der kommer helt inde fra hjertet

Det var ikke, fordi Jakob Nusbaum ikke var glad for sit job som artdirector i et af landets mest prisvindende reklamebureauer. Ellers var han næppe blevet i jobbet i 12 år. Der var fuld fart på, kreativ idéudvikling med spændende mennesker, udfordrende opgaver for store kunder og en konkurrencementalitet, som han godt kunne lide.

Men i de sidste år på arbejdspladsen begyndte Jakob Nusbaum at lytte mere og mere til en følelse, han havde indeni, som fortalte ham, at han måske ikke længere var det rigtige sted.

”Jeg kunne mærke, at jeg havde noget uforløst energi, og at jeg havde noget mere at bidrage med. Samtidig havde jeg også været stressramt – reklamebranchen er en hård branche, og der blev brugt mange natte- og weekendtimer på at arbejde – det ville jeg også gerne ændre på. Så der var mange tanker i gang. Men jeg kunne ikke helt finde ud af, hvad det var, jeg skulle i stedet,” siger han.

Jakob Nusbaum kommer fra en familie, hvor mad og madlavning altid har spillet en vigtig rolle. Selv kan han godt lide at lave mad og har altid elsket at have sine børn med i køkkenet og være med til at afholde arrangementer, hvor han kan samle mennesker om god mad. Langsomt modnedes tanken i ham om at gøre sin passion til en levevej, og en dag tog han springet ud som selvstændig.

”Jeg skiftede så at sige reklamebureauskjorten ud med skovmandsskjorten og begyndte at lave team

buildingkurser, hvor det var madlavning over bål, der var udgangspunktet. Jeg synes, det er sjovt at få hele Danmark med ud og lave bålmad i naturen, og jeg vil rigtig gerne formidle, at vi skal spise mere vildt, og at fremtidens mad også skal indeholde for eksempel insekter.”

Jakob Nusbaum har haft sit eget firma Gourmensch i tre år nu, og han har på intet tidspunkt fortrudt, at han forlod sit prestigefyldte, faste job til fordel for en mere usikker tilværelse som selvstændig.

”Der skal da ikke være nogen tvivl om, at det har været rigtig hårdt. Men samtidig har det også været super fedt. Når vi står der i naturen, og stegen simrer, og vi kan snakke sammen – det er fantastisk. Jeg kan godt lide at inspirere folk med nye smage, der også får dem til at tale sammen. Der er ingen tvivl om, at det, jeg laver nu, det kommer fra hjertet. Det giver så meget livsglæde. Og jeg kan helt sikkert bruge min baggrund fra reklamebranchen til for eksempel markedsføring,” siger han.

Fra at tilbringe mange timer indendørs på et kontor tilbringer Jakob Nusbaum nu størstedelen af sine arbejdstimer under åben himmel. Her er han i sit rette element, føler han, og han vil gerne inspirere andre til i højere grad at komme ud og lære naturen at kende. I dag er mange nemlig kommet så langt væk fra naturen, at de færreste for eksempel ved, hvordan man laver en udskæring af et dyr, pointerer han.

”Men når man står der og skal partere et vildsvin sammen, så kommer man til at snakke. Og man er tvunget til at holde øje med maden over bålet, for at det ikke brænder på. Så man har slet ikke tid til at stå med alle mulige apparater som derhjemme, hvor det hele tiden bimler og bamler fra telefoner og alt muligt andet.”

For Jakob Nusbaum er Gourmensch vokset fra at være et hyggeprojekt til at være, hvad han kalder en ”voksenbusiness”. Men det passer ham særdeles godt, at han nu kan tjene sine penge på noget, han altid har været engageret i.

”Jeg føler, at jeg har fundet mit kald, selvom det har taget en del år at komme dertil. Når jeg står der i skoven og laver et ’teamcookingkursus’ og kan se, at deltagerne griber rammerne, får fede smagsoplever og efterfølgende kommer hen og giver en krammer, fordi de synes, det har været fedt, så får jeg som instruktør del i et fællesskab, som er meget livsbekræftende.”