Charlotte Rørth om sin Jesus-bog: ”Jeg havde pligt til at skrive den”

Charlotte Rørths bog ”Jeg mødte Jesus”, om hendes møder med Jesus i et spansk kapel, trak store overskrifter i 2010’erne. Seks forlag afviste den – men siden landede bogen på bestsellerlisterne og blev et moderne bogfænomen

Charlotte Rørth om sin Jesus-bog: ”Jeg havde pligt til at skrive den”
Foto: Leif Tuxen.

Hvornår og hvordan fik du idéen til at skrive bogen?

Jeg vil sige, at idéen begynder ved det andet møde, jeg har med Jesus, hvor han siger ”jeg stoler på dig”. Det er i januar 2010. Da begynder jeg at tænke over, hvordan jeg kan leve op til den tillid, han viser mig. Det mener jeg bedst, jeg kan ved at bruge det, jeg har at gøre godt med. Jeg er journalist, jeg kan ikke bygge en kirke, male et maleri, komponere et stykke musik eller blive en god hospicesygeplejerske, men jeg kan skrive journalistisk. Jeg kan ikke rigtigt tale om, at jeg har fået en idé til en bog – jeg tænker mere på det som en pligt eller et ønske om at hjælpe andre, der har oplevet noget lignende. At en journalist, der møder Jesus, skriver en bog om det, kan måske lyde oplagt og ligetil, men så ligetil er det slet ikke. Fra at jeg stille begynder at skrive på bogen i januar 2010, går der mange år, før den kommer ud. Der er seks forlag, der siger nej, før Informations Forlag tager den, og jeg dermed i foråret 2014 begynder at tro på, at det bliver til en bog.

På hvilken måde er bogen blevet anderledes fra den, som du forestillede dig at skrive?

Den er min debutbog, og jeg kan ikke forestille mig, at jeg kunne skrive den meget anderledes. Jeg har ikke en stor fantasi eller en elegant poetisk åre. Mit sprog er journalistens sprog. Redaktøren bad mig om at fjerne nogle af de passager, hvor der stod ”tårer, der løb fra mine øjne”. Jeg har på den måde gjort mine egne reaktioner på oplevelserne lidt mindre. Man kan sige, at jeg har gjort bogen mere stilfærdig, end årene omkring oplevelserne var. Det var nødvendigt for at få læserne med. En bog, der er så direkte, kan godt skræmme mange. Det var måske også derfor, jeg oplevede modstand fra så mange forlag.

Hvilken bog har inspireret dig mest i arbejdet?

Spanske Teresa af Avila (1515-1582, red.) er hende, der har inspireret mig mest. Hun er nonne, da hun oplever at møde Jesus, så modsat mig har hun en kontekst at have oplevelserne i, men hun bliver ikke lyttet til, så hendes ensomhed er også stor. Da jeg så småt var gået i gang med at skrive om mine oplevelser, læste jeg læste en engelsk udgave af Mirabai Starr med titlen ”Teresa of Avila: The Book of My Life”. Der var med det samme en umiddelbar genkendelighed i hendes måde at beskrive sine møder med Jesus på. Der er andre beskrivelser, hvor det bliver for poetisk eller abstrakt for mig. Teresa af Avilas tanker og mangeårige arbejde med at leve med sine møder har været en vejviser for mig i lighed med de andre mystikere, især hendes samtidige landsmand Johannes af Korset.