Psykolog: Jeg køber foie gras på nettet

Chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen, 65 år, elsker god mad og rødvin, som han forbrænder med 25 daglige kilometer på en gammel herrecykel

Når jeg går i haven, tænker jeg ikke på noget som helst, og det er sundt, mener chefpsykolog Svend Aage Madsen. – Privatfoto.
Når jeg går i haven, tænker jeg ikke på noget som helst, og det er sundt, mener chefpsykolog Svend Aage Madsen. – Privatfoto.

Hvad er det gode liv for dig?

Det er at leve livet sammen men dem, jeg holder rigtigt meget af. Min kone, vores børn, vores nyfødte barnebarn og vores nære venner. Det gode liv er at være sammen med dem om sjove ting, at rejse med dem, være sammen med dem herude på landet, hvor jeg bor med min kone. At nyde kulturelle oplevelser sammen eller være i naturen. Det er det rigtig dejlige gode liv.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Jeg har det bedst med mig selv, når jeg er sammen med min kone, som jeg har været gift med i 26 år. For eksempel når vi går i vores kæmpestore have og arbejder. Det er en rigtig stor fornøjelse at gå der.

Haven har vi først fået for nylig, da vi flyttede fra Albertslund og til en gammel nedlagt skole mellem Sorø og Ringsted. Haven har en 3000 kvadratmeter stor græsplæne med gamle frugttræer. Nu går vi og laver køkkenhave, og min kone er meget optaget af blomsterne. Det er ren nydelse fra morgen til aften. Når vi er i haven, tænker vi ikke på noget som helst ud over, at her er den her plante eller det her træ, og det tror jeg er fantastisk sundt.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Jeg cykler cirka 25 kilometer om dagen. Jeg bor jo herude på landet, så jeg cykler til Ringsted og tager toget til Hovedbanegården i København, hvorfra jeg igen cykler til Rigshospitalet. I det hele taget cykler jeg meget i det vidunderlige landskab, hvor vi bor. Hvert år plejer vi også at cykle en 10-14 dage i Frankrig, Italien eller Spanien, hvilket kan være pænt strabadserende. Jeg kører på en gammel herrecykel, så der er ikke nogen hjælp at hente der. Det er rent benarbejde. Om vinteren cykler vi indendørs på en kondicykel.

Hvad er afslapning for dig?

Det er at gå i haven eller at høre musik. Jeg hører meget klassisk musik og kan også godt lide at lytte til lydbøger, mens jeg ligger i solen. I sommerferien læser jeg også rigtig meget, det er dejlig afslapning. Denne sommer var vi i sommerhus på Falster, hvor jeg blandt andet læste ”Alt det lys vi ikke ser”. En fremragende bog.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Der er altid foie gras, selvom jeg ved, det er synd for dyrene. Så er der skyr, tomater, ost og parmaskinke. Og to store skuffer fyldt med grøntsager. Hele sommeren igennem har vi grøntsagerne fra vores egen have. For mange år siden hørte jeg brødrene Price fortælle om den bedste restaurant i Frankrig, og på den måde blev jeg introduceret til foie gras-køkkenet, som jeg er faldet fuldstændigt for.

Jeg køber det som regel på nettet, eller når vi er ude at rejse – gerne i lufthavnen i Frankrig. Det er en sjælden lækkerbisken, der kommer frem ved særlige lejligheder, så det er ikke noget, jeg spiser hver dag. Men det er i køleskabet.

Hvad er din største last?

God mad og god rødvin er både en last og en stor glæde for mig. Hvis man nyder livets glæder, må man cykle noget mere for at køre det af.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Dengang jeg for mange år siden ville holde med at ryge, var der én, der sagde: Når rygetrangen melder sig, så vent et øjeblik, til den harpeaket , for så daler den kort tid efter. Og det var sandt. Rent fysiologisk blev behovet mindre, og jeg holdt op med at ryge over en nat.