Jens har ikke sovet godt i 10 år

Hjemme hos Jens Ishøy Prehn er det børnene, der sover om natten, og ham, der er vågen

Til hverdag lever Jens Ishøj Prehn et helt normalt liv med arbejde og familie, fordi han har lært at styre sin træthed. Men sove vil han altså gerne kunne.
Til hverdag lever Jens Ishøj Prehn et helt normalt liv med arbejde og familie, fordi han har lært at styre sin træthed. Men sove vil han altså gerne kunne. Foto: Leif Tuxen.

”Om så jeg så får 10 timers ’søvn’, er jeg stadig træt om morgenen, fordi jeg vågner mange gange i løbet af natten og ikke kan falde i søvn igen,” siger Jens Ishøy Prehn, som mener, det er cirka 10 år siden, han har sovet godt om natten.

Den 32-årige ingeniør er til udredning på dansk center for søvnmedicin på Rigshospitalet i Glostrup vest for København. Hen over et døgn skal han skiftevis sove og være vågen, alt imens elektroderne på hans hoved måler, hvad der foregår.

Til hverdag lever han et helt normalt liv med arbejde og familie, fordi han har lært at styre sin træthed. Men sove vil han altså gerne kunne.

”Jeg har prøvet alt det med faste sengetider og motion, men det har ikke hjulpet, så nu håber jeg, de kan finde ud af, hvad det skyldes, det ville være rart!”.

I gymnasiet havde Jens Ishøy Prehn ingen problemer med at sove, det kom først, mens han studerede på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Dengang satte han dobbelte mørkelægningsgardiner for vinduet i kollegieværelset, men bare en smule lys fra kanterne var nok til at holde ham vågen.

”Det går helt klart bedre, når jeg tager de forholdsregler, der anbefales. Det er bare ikke nok.”

Han tror ikke, søvnløsheden skyldes stress, for han havde svært ved at sove, både da han studerede, og efter han fik arbejde.

”Tingene har jo ændret sig undervejs – undtagen det, at jeg ikke kan sove.”

På sit arbejde, han er ingeniør i forsvaret, kan han sagtens fungere – fordi han har lært sig at styre trætheden.

”Hvis jeg skal læse en lang svær tekst, går jeg for eksempel lidt rundt. Det hjælper også at være ’på’, mens det er sværere at sidde som tilhører. Der kan jeg godt komme til at gabe, og det virker jo uengageret, selvom man er interesseret.”

Normalt går han i seng klokken 21 og står op klokken 05, han møder tidligt. I weekenden holder han den døgnrytme og strækker højst tiden en time eller to.

Jens Ishøy Prehn er mest frisk om morgenen, det er ud på eftermiddagen, han bliver virkelig træt. Men han tager aldrig eftermiddagslur, for han har to små børn, han hellere vil være sammen med, mens de er vågne.

”Ingen problemer! Hjemme hos os er det børnene, der sover igennem, og far, der er vågen om natten.”