Prøv avisen

Politiker, forfatter og præst: Det mener vi om kærlighedens væsen

Ægte, livslang kærlighed er stadig et ideal. Kristeligt Dagblad har spurgt en række tænksomme mennesker om kærlighedens væsen

Bertel Haarder, tidligere minister i flere regeringer, folketingsmedlem for Venstre, 73 år.

Tror du på den eneste ene?

Ja, for dem, der er lige så heldige som jeg.

Er det en menneskeret at møde kærligheden?

Det er bestemt ikke en menneskeret at møde kærligheden. Det er noget, man skal være klar til. Det er kun Guds kærlighed, vi får ganske gratis!

Hvordan er din egen kærligheds-status?

Jeg er stadig gift med min ungdomskæreste og har aldrig haft andre ønsker.

Hvad er ægte kærlighed?

Selv ulykkelig kærlighed er bedre end ingen kærlighed. Som i Kaj Munks ”Egelykke”, hvor præstekonen siger til Grundtvig og Constance Steensen-Leth, der er i frygtelige kvaler med deres ulykkelige kærlighed: Hvor jeg dog misunder jer! Selv ejede hun ikke evnen til at elske.

Sissel-Jo Gazan, biolog og forfatter. Har blandt andet skrevet bogen ”Sig ja! Hvad præster ved om kærlighed”, 43 år.

Tror du på den eneste ene?

Jeg tror på den eneste ene lige nu og her. Jeg er totalt trofast og solidarisk og engageret, så når jeg er forelsket i en mand, og det sker ikke så tit, er der kun ham og ingen andre i hele verden. I det øjeblik, uanset om øjeblikket varer tre måneder eller 10 år, tror jeg på den eneste ene. Jeg tror også, det er den eneste måde, hvorpå man kan få kærligheden til at fungere og vokse. Ved kun at se det ene menneske lige nu og rette al sin energi, tankevirksomhed og opmærksomhed mod vedkommende. Ellers bliver det halvhjertet og falder fra hinanden. Man kan ikke bære livsvigtigt vand op fra floden, hvis der er hul i spanden. Derfor er jeg sådan helt gammeldags, når jeg elsker nogen.

Er det en menneskeret at møde kærligheden?

Nej, det er det ikke. Man kan ikke kræve den, man kan ikke insistere på den, men jeg ønsker for alle, at de oplever den. Jeg er så gammel nu, at selv den kærlighed, der ikke bliver til noget, er velkommen, for jeg er bare så taknemmelig, når jeg mærker den for intet som kærligheden kan få en til at være og ånde og mærke livet.

Hvordan er din egen kærligheds-status?

Jeg er gift.

Hvad er ægte kærlighed?

Den mest ægte følelse af ægte kærlighed, jeg nogensinde har følt, var med et menneske, som jeg er sikker på er min sjælemage – og det er ikke nødvendigvis det samme som den eneste ene. Af mange forskellige årsager varede det kun en uge, og det er okay, at det ikke skulle være. Men han og jeg kunne se ind i hinandens sjæle, og vi kunne ligesom ikke slippe hinanden, som om det var hele livet om at gøre at ligge der og bade i hinandens blik. Det var en vidunderlige følelse af at være fuld af fuldkommen kærlighed. Følelsen af at blive set. Derudover er ægte kærlighed kærligheden til mine børn. Den rummer det hele og er evig.

Henrik Bang-Møller, sognepræst i Skagen, debattør og skribent, 48 år.

Tror du på den eneste ene?

Nej! Jeg tror på, at nogen kan blive den eneste ene. Det er en proces, hvor man udvikler sig sammen, filer af, supplerer og så videre. Det andet er noget romantiserende sødsuppe, som faktisk kan være en medvirkende årsag til brud, fordi man nærer helt urealistiske forventninger til, at kærligheden er ensbetydende med konstant følelsesfuld baggrundsmusik.”

Er det en menneskeret at møde kærligheden?

Nej, det er det ikke. Men det er et uomgængeligt, fundamentalt menneskeligt behov at opleve og erfare kærligheden. Ikke én gang for alle, men løbende igennem livet. Især den ubetingede som i forholdet mellem forældre og børn og forhåbentlig også i ægteskabet/parforholdet.

Hvordan er din egen kærligheds-status?

Det er jo et meget personligt spørgsmål. Jeg er gift med den samme kvinde på snart 25. år, og vi har stadig – lidt tid endnu – hjemmeboende børn. Når man har børn og arbejde, ’kører’ kærligheden på lidt lavere følelsesmæssige gear og er mere praktisk orienteret. Jeg kunne sagtens blive meget bedre til at være opmærksom på min hustru, sætte mere pris på hende, sige noget pænt og rose hende. Trummerummen har nok for meget styring over vores indbyrdes samliv... Men så får du heller ikke mere at vide, for min kone læser sikkert dette her og vil komme rendende og gøre fordringer.

Hvad er ægte kærlighed?

Nu er det ikke kun, fordi jeg er præst, jeg siger det, men måske nok fordi jeg er kristen: Når Jesus retorisk spørger, om der findes større kærlighed end den, der sætter sit liv til for andre, må svaret nødvendigvis være ”nej, det gør der ikke”. Ægtefolk skal ikke dø for hinanden. Det ville overspænde kærligheden, men derfor kan kærligheden godt koste dyrt på den menneskelige konto, for i kærligheden investerer man hele sig selv. Og det vil altid være en risikovillig investering, fordi man kan miste den. Så for mig at se er der i den ægte kærlighed forbundet en villighed til at sætte sig selv på spil.

Sissel-Jo Gazan.– Foto: Linda Kastrup
Henrik Bang-Møller. – Foto: Søren Schnoor
Foto: Leif Tuxen