Prøv avisen

Tvillingerne Christian og Bonde har drevet cykelhandel i 45 år - men nu er det slut

Tvillingerne Christian (tv.) og Bonde Teglgaard har holdt sammen hele livet. – Foto: Leif Tuxen

Tvillingerne Bonde og Christian Teglgaard har kun været fra hinanden, da de var i lære på hver sit cykelværksted. De taler ens, de ligner hinanden, og nogle gange aner kunderne ikke, at de har været ekspederet af to personer

”Det der er originalen,” siger Christian Teglgaard og peger på broderen Bonde med en oliesort tommeltot, stærk af at vippe dæk af cykelhjul.

”Jeg er bare kopien, der kom lige efter.”

Bonde nikker. En gang storebror, altid storebror, også selvom der kun er minutter imellem.

I Charlottenlund nord for København er de sønderjyske tvillinger Teglgaard en institution. Deres cykelhandel er vurderet til fem ud af fem stjerner på internettet og gennem de seneste 45 år en levende del af bybilledet. Men nu er det slut, afskedsreceptionen er i dag. Forretningen er solgt, her på den fine adresse skal der bygges ejerlejligheder, og selv går ejerne på pension, nu hvor de er fyldt 73 år.

Ikke alene taler de vest-sønderjysk – de taler også i munden på hinanden og har begge to høreapparat, så inden vi er færdige, har vi nok sagt det hele to gange. Men det er jo meget passende, situationen taget i betragtning.

Både dialekten og troen har de med sig fra Ballum ved Tønder, hvor de stammer fra. Det vender vi tilbage til. For nu melder dørklokken, at der er kunder i butikken, og Christian forsvinder derud uden at have aftalt det med broderen med så meget som et vip med et øjenbryn. De ved altid, hvis tur det er til hvad. Herefter skiftes de til at ekspedere, men det gør ikke noget for samtalen, for den, der bliver tilbage, fortsætter, hvor den anden slap.

Faktisk er der kunder, som stadig ikke aner, at de er to.

”Hvis den ene ekspederer en kunde og bliver forstyrret af noget, så kan den anden overtage og fortsætte i samme bane. Nogle ganger opdager kunden aldrig, at han har været ekspederet af to,” siger Bonde.

Kun fire år af deres liv har de været væk fra hinanden. Det var, da de var i lære som cykelsmede i hver sin lille by. Siden tog de til Esbjerg, hvor de arbejdede sammen i tre-fire år.

”Så ville vi gerne ud og se noget andet, og hvor tjener man pengene, ja det gjorde man i København, så der tog vi over. Det var meningen, vi skulle tilbage, når vi havde fået pengene skrabet sammen. Men vi kom aldrig hjem igen.”

Det var i 1967. Og da der i 1972 blev bygget nogle nye rækkehuse i Allerød i Nordsjælland, købte tvillingerne et hver, side om side.

”I prøvehuset var der en stor planche, og der satte vi to krydser lige ved siden af hinanden og sagde ’dem skal vi have’. Det er sådan, at hver aften, når vi kommer hjem fra arbejde (de følges til og fra arbejde, red.), går vi ind og får kaffe hos hinanden.”

Og hver eneste fredag i 45 år har de og deres hustruer (børnene også, indtil de flyttede hjemmefra) spist middag sammen.

Bliver I aldrig uvenner?

”Det er så sjældent, så man tror, det er løgn,” siger Christian:

”Men hvis vi gør, så siger man bare ikke noget, indtil det går over.”

Nogle dage har de ens tøj på, sorte piratbukser og sandaler, andre dage er de nemmere at se forskel på. Privat har de hver tre børn og henholdsvis fem og seks børnebørn, som bor i Ljørring, Kolding, Aarhus, København og Nordsjælland. Ingen af dem er tvillinger.

Når brødrene stopper her, skal der være mere tid til familien og til det sommerhus, som Bonde har, og den campingvogn, Christian ejer, fortæller Bonde.

Tvillingerne skifter igen plads. Christian er tilbage, og Bonde går ud til kunderne:

”Fortalte han så, hvad vi skal lave, når vi er pensionister?”, spørger Christian, ”for vi skal jo også mere op i Lumi”.

Lumi er en genbrugsbutik drevet af Luthersk Mission i Hillerød.

”Der skal vi være en gang imellem, vores koner står i forvejen deroppe. Vi er missionsfolk. Ikke indremissionske, det var far, men luthersk-missionske som vores mor,” siger han.

Tomme kirker er ifølge brødrene (Bonde er kommet tilbage fra butikken) ikke noget, man kender til, dér hvor de kommer.

”Det er jo bare sådan, at der, hvor præsten er missionsk, samles folk også. I Hillerød Kirke er vi omkring 125, faktisk hver gang. Det er, fordi præsten tager sig af forkyndelsen og ikke alt muligt andet. I mange andre kirker, prøver man at trække folk til ved at gøre sig populær på den ene og den anden måde. Og præsten står der og prædiker om, hvad han har set i fjernsynet. Men det er ikke det, det drejer sig om, det kan man jo høre nede på kroen, hvis man vil.”

Nu taler de begge samtidigt, men meningen er klar: Folkekirken går i den forkerte retning.

”Det, det burde dreje sig om, er forkyndelsen af evangeliet. Ikke alt det andet.”

Luthersk Mission står stærkt i både Sønderjylland og på Bornholm. Egne, hvor folk også nationalt står mere sammen end så mange andre steder i Danmark, mener tvillingerne.

”De landsdele ligner hinanden på den måde, at begge var besat af fremmede magter, vi af tyskerne og Bornholm af russerne. Siden da, tror jeg, har vi holdt tættere sammen.

Der er en anderledes nationalfølelse, og man står sammen om sin egn.”

De er stolte af at være sønderjyder, men har slået rod i Nordsjælland.

”Ballum er en fantastisk egn, og vi tager gerne derned og ser til vores forældres grav, men jeg skal ikke bo der igen. Jeg skal ikke bo i København heller, men jeg har det fint i Nordsjælland,” siger Bonde, og man behøver næppe spørge Christian, om han er enig.

Hvordan holder man sammen, som de har gjort, i en tid, hvor familien mange steder er i opbrud?

”Vi har jo aldrig prøvet andet,” svarer Bonde, som om spørgsmålet ligger meget langt fra deres virkelighed.

”Med os to har det også noget at gøre med, at man er tvilling. Vi har en storebror og en lillebror, som vi har det udmærket med, ja, nu er storebror så død, men det er Christian og mig, der hænger sammen. Vi har også nogle kunder, som er tvillinger, den ene bor i Australien, og den anden bor her. De taler hver dag sammen på Skype. Det er noget specielt,” siger Bonde og går ud til kunderne, mens Christian kommer tilbage og spørger:

”Sagde han, at tvillinger hænger specielt meget sammen?”.

Hvordan kunne du vide det?

”To sjæle en tanke,” siger Christian:

”Der kan du bare se.”

Hvis den ene ekspederer en kunde og bliver forstyrret af noget, så kan den anden overtage og fortsætte i samme bane. Nogle ganger opdager kunden aldrig, at han har været ekspederet af to. Foto: Leif Tuxen
Både dialekten og troen har tvillingerne med sig fra Ballum ved Tønder, hvor de stammer fra Foto: Leif Tuxen