Prøv avisen

Kan et kram gøre en forskel? Det mente 7000 danskere i Brøndby Hallen

Selv siger Amma, at hendes omfavnelser ændrer mennesker: ”Det oprejser deres sind og vækker kærlighed, med­følelse og kvaliteter i dem, som er forbundet med moderskab. Det er disse kvaliteter, som vedligeholder harmoni, og som der er en alvorlig mangel på i vores tid.” Foto: Iben Gad

Godt 7000 danskere mødte op for at få et kram af den hinduistiske guru Amma, som med sit budskab om godhed i denne uge for første gang besøgte Danmark

Hundredvis af mennesker står i en kø, som bevæger sig langsomt. Her står kvinder i mange aldre, enkelte har børn med. En god del af de ventende er også mænd. Alle har de ét mål: at få et nummer, som sikrer dem adgang til en omfavnelse af den indiske guru Amma, som i denne uge er kommet til Brøndby Hallen på den københavnske vestegn. Et område, som normalt tilhører de gule og blå og fodbolden.

At verden er gul og blå, er man ikke i tvivl om, når man ser det karakteristiske stadion i Brøndby med store bannere med klubbens logo. Men i dag er der noget, som ikke er, som det plejer. Inde i Brøndby Fanshop ved stadion står ekspedienten og undrer sig over, hvorfor parkeringspladsen er næsten fuld en almindelig tirsdag, alt imens der er stille i butikken. Denne stormende tirsdag er ikke de gule og blås dag. I dag er stjernen i Brøndby klædt i hvid sari. ”Amma omfavner Danmark” står der på LED-skiltet ved indgangen til hallen.

Hun er en åndelig leder, engageret i humanitært arbejde, og en guru, som på flere måder bryder med konventionerne. Hun er hindu, lavkaste og kvinde, hvilket ikke er typisk for en guru. Og mens man typisk kan få lov at berøre en gurus fødder, har Amma opbygget sit ry ved at omfavne mennesker uanset køn, stand og alder. Når hendes europæiske rundrejse slutter i næste måned, forventes hun at have omfavnet 150.000 europæere. Ifølge hendes organisation har hun omfavnet 38 millioner siden 1981. Men hvad er det for spor, denne 65-årige kvinde sætter?

En stor gruppe frivillige danskere har sammen med 300 internationale volontører været i gang siden klokken seks for at gøre sportshallen til en passende ramme om, hvad de beskriver som en spirituel event med en kvinde, de oplever repræsenterer moderlig energi.

Ud af højttalerne strømmer der toner, som ville få solen til at stige op i en romantisk film, og klokken 10 kommer Amma på scenen. Hun smiler, men siger ikke noget. Det er tid til meditation. Ryggene bliver ranke, og mange lukker deres øjne. Amma beskriver meditation som dyrebart guld. Efter 20 minutter taler hun. Stemmen er lidt hæs. En dansk kvinde, også klædt i hvidt, sidder ved hendes side og oversætter. I enkle sætninger beskriver Amma, hvordan verden, det menneskelige sind og naturen er i oprør, og siger så noget, der er karakteristisk for hende:

”Lad os prøve at gøre en forskel.”

Hun beskriver, hvordan menneskers krop er vokset i højden og i bredden, men at sindet ikke på samme måde har udvidet sig.

”Vi har brug for barnets uskyld.”

Hun er kendt for sin opfordring til engagement for mennesker i nød, og det tema bliver også slået an i meditationen.

”Måske har du det meget godt. Men hvis du bor på tiende etage og hører, at de råber om hjælp, fordi det brænder i stueetagen, så kan man ikke være ligeglad. Forsøg at hjælpe andre.”

Snart er der gået 40 minutter. Hvis meditationen har et tema, er det fred. Hun beskriver, hvordan vrede, begær og had er som at være i nærheden af en kulmine.

”Man kan ikke undgå, at det sætter spor på tøjet.”

Med positive vibrationer er det som at besøge en parfumefabrik.

”Duften bliver hængende.”

Langt fra scenen sidder to kvinder. De kender ikke hinanden, men de har det tilfælles, at de aldrig har prøvet at meditere så mange som her i hallen.

Sådan er det at få et guru-kram