Prøv avisen

Preben Kok: Knæk må der til, skal livet gro

Vi har lavet en række normer, og vi er fuldstændig sikre på, at de er rigtige, men de er bare forkerte. Vi har lavet en livslov, som ikke passer – med det resultat, at vi skal nå det hele, inden vi bliver 35 år og uden at have modenheden til det, mener Preben Kok. Foto: Michael Drost-Hansen/ritzau

Præst, sjælesørger og forfatter Preben Kok har skrevet sit åndelige testamente. Det rummer en opfordring til at se på livet som en bue med et nødvendigt knæk midt i livet, der indeholder et forløsende potentiale. For uden ”en god nedstigning” risikerer man at leve et halvt liv, hvor man ikke bliver gammel – men blot en meget forpustet ung

Artiklen er oprindeligt udgivet 20. oktober 2017.

Preben Kok tror på livsbuens visdom, hvor opstigning forvandles til nedstigning, og hvor erfaringer kan akkumuleres til visdom. Han viser vej ind i arbejdsværelset i det nybyggede hus i landsbyen Engum ved Vejle omtrent 400 meter fra kirken, hvor han i fire årtier var sognepræst. Inden gæsten når at sætte sig, får han sagt, at han er opdraget til, at ældre mennesker er klogere end unge. Selv fylder han 70 år næste år.

Livsbuen kan sammenlignes med den klassiske hårnål. Han sidder med en gylden hårnål mellem fingrene og bøjer det ene hårnålsben op. Resultatet er en forvredet nål med en fortsat opstigning. Han ser mange leve livet som en fortsat opstigning, og for at eksemplificere fortæller han om et ældretræf i sensommeren arrangeret af et ældreråd, hvor han var inviteret som taler.

”Jeg spurgte, hvorfor de havde sat en 75-årig på mountainbike på forsiden af Ældrerådets hjemmeside. Hvorfor reklamerer man med noget, unge er bedre til end gamle? Er det, fordi man ikke ved, hvad ældre er bedre til end yngre?”.

”Konsekvensen er, at gamle bliver til forpustede unge i stedet for at være vise gamle. Gamle mennesker skal fortælle, hvad de har set og erfaret. De skal give deres visdom videre,” siger Preben Kok.

Han siger, at han er på vej ned ad livsbuen. I dag udkommer, hvad man kan kalde hans åndelige testamente, ”Slip livet løs”.

Det er en bog, der opfordrer til at se efter, om konflikter i parforholdet er frugtbare, om at tro på opstandelsen, og om ikke at tro, at man ikke kan tro.

Selvmordstanker kan være kloge, for der er noget, som skal dø. Det er ikke mennesket med selvmordstankerne, som skal dø, men noget andet, som skal slås ihjel.

Preben Kok