Prøv avisen

Prins Joachim: Kongehusets loyale soldat

”Når man møder prinsen, bliver man overrasket over, hvor godt selskab han er. Han har en kæmpe viden, også historisk, og om hvad Danmark er rundet af, men også om moderne ting. Og så er han et kulturelt menneske med stor indsigt i og begejstring for teater, kunst, litteratur og musik, derunder orgelmusik. Det er også, som om der er løsnet op for den lidt stive facon og en vis arrogance, der har præget ham før.” Tegning: Rasmus Juul.

Prins Joachim, der i dag fylder 50 år, har haft modgang både i privatlivet og i rollen som landmand. Men en kommende militæruddannelse i Frankrig og optræden som tv-vært i en serie om danskerne kan måske blive en ny begyndelse for ham

Rygtet er allerede løbet i forvejen: Den prins Joachim, som seerne kommer til at møde i en ny tv-serie, der vises til efteråret, er en anden end den ofte karikerede royale figur, der optræder i de kulørte ugeblade. Han vil overraske positivt, forlyder det, på grund af sine store viden og nærværende og søde væsen i rollen som gennemgående fortæller i serien, der i seks afsnit sætter fokus på Danmarks historie med udgangspunkt i nutiden.

Danskernes forhold til magt, landegrænser, lov, viden og tro bliver belyst i programmerne, der vises på DR K og endnu ikke har fået en titel. Serien er produceret af filminstruktør og tv-kommentator ved kongelige begivenheder Anna von Lowzow for Nordisk Film Production. Undervejs besøger Prinsen blandt andet et hold kommende konfirmander i Grenå Kirke, og da de spørger ham om hans egen tro, lyder svaret: ”Jeg går ikke i kirke hver søndag, men jeg tror på Gud.”

Skudsmål som ”der er så meget tyngde i ham” og dertil ”en formidabel dygtighed, stor integritet og meget beskeden”, lyder om prins Joachim, der i dag, fredag den 7. juni, fylder 50 år.

Dronning Margrethe er i aften vært ved en fødselsdagsmiddag for sin yngste søn, der er tidligere godsejer på Schackenborg Slot i Møgeltønder i Sønderjylland og oberst af reserven i hæren. Han er gift med prinsesse Marie og far til fire: prins Nikolai på 19 og prins Felix på 16 år fra sit første ægteskab med grevinde Alexandra samt prins Henrik på 10 og prinsesse Athena på syv år i sit nuværende ægteskab. Dagens fødselar taler fire sprog og er glad for motorsport. Og så er han på vej til Frankrig, hvor han det kommende år skal tage en militær uddannelse på Ècole Militaire i Paris.

Tidligere på ugen, i mandags, blev der i anledning af fødselsdagen holdt ”Koncert for prins Joachim” på Bellevue Teatret i Klampenborg nord for København med et program bestående af både klassisk og rytmisk musik med optræden af blandt andre skuespiller Susse Wold, pianist Katrine Gislinge, cellist Andreas Brantelid, sanger Bryan Rice, Det Danske Drengekor og Det Danske Pigekor – samt operasanger Jens-Christian Wandt, der var medarrangør af koncerten.

”På programmet var blandt andet musik af Carl Nielsen, den franske barokkomponist Rameau og den danske sangskat. ’Jeg ved en lærkerede’ var med, for det er prins Joachims yndlingssang,” siger Jens-Christian Wandt og fortsætter:

”Når man møder prinsen, bliver man overrasket over, hvor godt selskab han er. Han har en kæmpe viden, også historisk, og om hvad Danmark er rundet af, men også om moderne ting. Og så er han et kulturelt menneske med stor indsigt i og begejstring for teater, kunst, litteratur og musik, derunder orgelmusik. Det er også, som om der er løsnet op for den lidt stive facon og en vis arrogance, der har præget ham før.”

Jens-Christian Wandt tilføjer, at prins Joachim valgte at give overskuddet fra billetsalget til koncerten til foreningen Danske Hospitalsklovne.

Men hvordan er det kommet sig, at den prins Joachim, man kan træffe live, er så helt anderledes end det billede, der er af ham i offentligheden som snobbet, kantet og mere kongelig end de kongelige?

Det er der flere bud på fra folk, der kender ham: Han har ikke været god til at markedsføre sig selv. Han har fået negativ presse. Først var det hans far, prins Henrik, der måtte lægge ryg til hån, spot og latterliggørelse, og nu har prins Joachim arvet rollen som prügelknabe i mediernes spotlys. Og så vækker det anstød, at han opfører sig som en kongelig og er Des med folk, hvor storebroderen, Kronprinsen, er mere jovial og giver kindkys.

Engang var det anderledes. Da mente mange, at prins Joachim ville blive en langt bedre konge end kronprins Frederik, der så åbenlyst var utilpas ved sin kommende stilling. Men stemningen er vendt. I dag er de to brødres rolle som i eventyrene: Frederik er den gode prins på den hvide hest, mens Joachim er den mindre gode prins på den sorte hest.

Sebastian Olden-Jørgensen, lektor i historie, herunder hofhistorie, ved Københavns Universitet, opfatter prins Joachim som en, der havde en god start i livet.

”Han var mere naturlig i sin omgang med offentligheden og bedre end Kronprinsen til at stille sig frem med stil og selvtillid og være kongelig. Det synes også, som om han fandt sin rolle som godsejer, og han blev gift og fik børn. Han var, hvad man forventer sig af en nummer to, som skal være reserve og finde sin rolle.”

”Der var også lagt op til erhvervsproduktion på Schackenborg, men det er fuldstændig styrtet sammen. Han er blevet skilt, er ikke godsejer mere på Schackenborg, har siddet i et job i forsvaret, og nu tager han så til Paris,” siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Han henviser til, at prins Joachim efter en årrække på Schackenborg Slot i 2014 overlod det til en fond, som han nu er protektor for, bortforpagtede landsbrugsjorden og flyttede med hustru og de to mindste børn til Klampenborg nord for København.

”Det forlyder, at prins Joachim skal have en militær eliteuddannelse i Paris... som 50-årig? Jeg vil snarere sige, at det er en flugt, og at han skal væk fra Danmark. Der ligger det perspektiv i det, at prins Henrik er død, og at den franske forbindelse står åben, og den skal han føre videre. Et år eller mere i Paris er en fortræffelig måde at genopfinde sig selv på. Og en revitalisering af de dansk-franske forbindelser ville være noget,” siger Sebastian Olden-Jørgensen, der peger på, at tilværelsen ikke altid har været nem for prins Joachim.

”Et kuldsejlet ægteskab kan slå enhver omkuld. Men at blive skilt står ikke i job- beskrivelsen, hvor familiær harmoni har været varemærke for Kongehuset. Der er ikke tradition for at skeje ud, og derfor har det været ekstra hårdt at falde ud af den tradition. Men med hensyn til skilsmissen har prins Joachim og grevinde Alexandra haft stort held med ikke at vaske deres beskidte vasketøj i offentligheden. De må have holdt sig til en aftale om ikke at snakke om det offentligt, og det var klogt.”

Om skilsmissen efter 10 års ægteskab i 2005 siger Prins Joachim selv i et interview i anledning af 50-årsfødselsdagen til ugebladet Alt For Damerne: ”At ægteskabet ikke står til at redde er et nederlag, man bliver præget af. Man sætter spørgsmål ved sig selv. Og man sætter spørgsmålstegn ved en masse andre ting. Man må forsøge at vende bøtten og sige: Godt, hvordan får vi så det bedst mulige ud af det her for alle parter? Både for os som par, for børnene og for familierne. Og med al den opmærksomhed, som samtidig er på det. Derefter kommer en tid, hvor man skal være solo. For at bearbejde det. For at sætte sig i sin egen ’røde stol’ og perspektivere. For så at komme ud på den anden side.”

Kronprins Frederik og prins Joachim er født med kun ét års mellemrum og er vokset op som såkaldte ”pseudotvillinger”, der fik den samme opdragelse, gik klædt i det samme tøj og blev undervist sammen på Amalienborg, inden de kom på Krebs’ Skole i 3. klasse. Om sin yngste søn siger dronning Margrethe i bogen ”Under bjælken. Et portræt af kronprins Frederik”:

”Joachim var en hurtig udvikler og nåede på niveau med Frederik meget hurtigt, hvad man ofte gør, når søskende aldersmæssigt er tæt på hinanden og har nogenlunde lige gode evner. (...) De var altid to om alting. Selvfølgelig kunne de slås og være uenige og sådan noget, men de var for det meste vældig gode sammen. Joachim var mange gange den, der sørgede for at tage lidt af skraldet for sin bror. Frederik har aldrig været glad for at blive skældt ud. Hvem er det? Men Joachim var god til at gå i brechen for sin storebror.”

Også senere, da de to prinser efter 9. klasse blev sendt på kostskolen École des Roches i Normandiet i Frankrig, stillede prins Joachim op for sin bror, kronprins Frederik, der til ”Under bjælken” fortæller: ”Jeg lænede mig meget op ad min bror det år. Det var vel nærmest ham, der var storebroderen, men han drog aldrig nogen fordel af det og var altid støttende. Han sagde hverken ’det må du selv klare’ eller ’det vil jeg ikke have noget med at gøre’. Aldrig.”

Og i samme bog siger kronprins Frederik desuden: ”Han har sgu altid været der på en eller anden måde, og det er han stadig. Et meget roligt menneske, som ikke prøver at gøre mere ud af sig selv, end han er. Jeg så ham i mange år som et godt eksempel på en retning, man kunne følge.”

Tilbage fra kostskolen begyndte begge prinser på Øregaard Gymnasium i Hellerup, hvorfra de blev studenter i 1986. Prins Joachim var 17, kronprins Frederik 18 år.

”Så for ham skete der noget meget stort lige der med myndighed, optagelse i Statsrådet, balkonscene og karettur. For mig var der bare fokus på den studentereksamen. Og ja, så var der jo også lige fodbold-VM i Mexico, hvor Danmark deltog første gang ved en slutrunde. Det var stort. Hold da op,” siger prins Joachim i fødselsdagsinterviewet i Alt For Damerne.

Kronprins Frederiks skæbne som kommende konge i Danmark var beseglet ved fødslen. Men for hans lillebror, prins Joachim, var der heller ikke frit valg på alle hylder i forhold til, hvad han ville med sit liv. Han var kun ni år, da det blev besluttet, at han skulle overtage det 800 år gamle Schackenborg Slot i den sønderjyske by Møgeltønder. Han fik det overdraget i 1978 af lensgreve Hans Schack og lensgrevinde Karin, der var barnløse. Dermed lå det også fast, at den yngste prins skulle være landmand og forvalte den jord og skov, der hører til godset.

Men efter studentereksamen ville den unge mand ud og opleve noget. Det blev i Wagga Wagga i Australien, hvor han arbejdede på en farm fra 1986 til 1987 – og fik det kørekort, der med hans egne ord gav ham frihed. Hjemme igen kom han ind som soldat ved Dronningens Livregiment og steg undervejs i graderne, til han endte som premierløjtnant af reserven i 1990. Senere gik han videre med den militære uddannelse frem til 2015, hvor han blev udnævnt til oberst af reserven i hæren. De sidste par år har han haft en stilling som særlig sagkyndig i forsvaret i forhold til indkøring af et nyt koncept til styrkelse af anvendelsen af frivillige i Hjemmeværnet og personel af reserven.

Efter de første tre år i militæret begyndte han på sin landsbrugsuddannelse. Først som landvæsenselev på Sydsjælland, derefter som agrarøkonomistuderende på Falster.

”Jeg vidste udmærket, at det øjeblik, jeg var færdig – faktisk lige inden, jeg blev færdig – skulle jeg overtage Schackenborg med det ansvar, der fulgte med det. Så det var sådan en ledetråd, gulerod og pisk på en gang,” siger prins Joachim i Alt For Damerne-interviewet.

Men han vidste også, at han skulle ud og prøve noget mere. Det blev til en læreplads hos A.P. Møller-Mærsk Gruppen i Hongkong og Frankrig fra 1993 til 1995. Det var i Hongkong, at han mødte sin første hustru, grevinde Alexandra. Han friede, og så var der bryllup i Frederiksborg Slotskirke med efterfølgende bryllupsfest på Fredensborg Slot i 1995, hvor der blev taget et ikonisk foto af en strålende lykkelig brud under bryllupsdansen.

Man kan populært sagt mene, at mens Kronprinsen skulle have det hele kongerige, fik prins Joachim et faldefærdigt slot, der trængte til mere end ”den kærlige hånd”, der nævnes på Schackenborg Fondens hjemmeside. Nogle mener endda, at slottet var et fallitbo, og at Prinsen ikke havde en chance for at få en sund økonomisk virksomhed ud af det – selv om han startede projekter op med juletræsproduktion, indledte samarbejde om varemærket De Fem Gaarde og kødproduktion. Og samtidig med driften af godset skulle parret også passe alle deres kongelige pligter. For prins Joachims vedkommende er der i dag en liste på 40 protektioner samt 18 æreshverv.

De to sønner, prins Nikolai og prins Felix, kom til, men ægteskabet holdt som bekendt ikke. Prins Joachim blev på Schackenborg, mens grevinde Alexandra flyttede til København med de to drenge, som de havde fælles forældremyndighed over.

Tre år senere kunne prins Joachim igen holde bryllup med franske Marie Cavallier i Møgeltønder Kirke, og snart efter kom først prins Henrik og derefter prinsesse Athena. Men efter at have boet på Schackenborg i mange år kastede prins Joachim i 2014 håndklædet i ringen af ”familiehensyn” og flyttede med familien til København. Han er dog ofte på Schackenborg, der er familiens fristed, og ifølge kilder i det sønderjyske er han meget afholdt på de kanter.

Om ægteskabet med prinsesse Marie siger prins Joachim til Alt For Damerne: ”Prinsesse Marie og jeg er tilpas forskellige til, at vi giver hinanden noget nyt. Samtidig har vi fælles fodslag, og vi ser ens på mange ting. Der er masser af ting, vi sikkert aldrig bliver enige om, og sådan skal det være. Det vigtigste er, at vi hver især byder ind. Jeg synes, Marie er det mest interessante og givende menneske, man kan forestille sig. Vi er bundet sammen i vores lille kernefamilie, som, når de ældre børn kommer på besøg, bliver til en lidt større kernefamilie. Det hygger vi os meget med.”

Den 13. februar 2018 døde prins Henrik, 83 år. At bære sin far til graven var for prins Joachim et ”kæmpe skridt længere ind i de voksnes rækker”. Prins Henrik havde været en stor støtte for ham efter skilsmissen. Og prins Joachim oplevede ham som en utrolig stærk, varm og favnende person. ”Vi kom nærmere og nærmere på hinanden i de år og fik et utroligt tæt forhold,” siger han.

Selv ser Prinsen ikke 50 år som en milepæl, men fordi fødselsdagen falder sammen med, at han nu flytter familien til udlandet for at opleve ”noget nyt og stort”, så er det det, der er på dagsordenen. ”Og det er en god måde at træde ind i det næste årti på,” mener han.

Prins Joachim er kendt for at bevare venskabet til mennesker, som han har kendt hele livet. En af dem er Oscar Davidsen Siesbye, som han udlever drengehørm med, nemlig interessen for motorsport og at køre racerløb. Prins Joachim tog licens til at køre race i 2001, og i 2002 dannede han sammen med blandt andre Oscar Davidsen Siesbye Team Cortina. Prinsen, der kører i en hvid Lotus Cortina, er ifølge kilder i motorsportsmiljøet en erfaren og dygtig racerkører og har foreløbig hjemkørt fem gange guld ved Danmarksmesterskabet i 65-klassen. For nylig var holdet i Belgien, hvor de kørte på den berømte racerbane Spa-Francorchamps. Prins Joachim, der nåede op på en fart af 196 kilometer i timen, udtalte efterfølgende til Dansk Automobil Sports Union, DASU’s hjemmeside:

”Når først man er blevet så dus med bilen, så er det wow! Det er en ud af kroppen-oplevelse”.

Skriftlige kilder: Kongehusets hjemmeside, Jens Andersen: ”Under bjælken. Et portræt af kronprins Frederik”, Alt For Damerne, Billed Bladet og Kristeligt Dagblads arkiv.

Joachim var mange gange den, der sørgede for at tage lidt af skraldet for sin bror. Frederik har aldrig været glad for at blive skældt ud. Hvem er det? Men Joachim var god til at gå i brechen for sin storebror.

Dronning Margrethe II
Prins Joachim og prinsesse Marie på vej til fødselsdagskoncert for Prinsen på Bellevue Teatret Foto: Martin Sylvest/ Reuters/ Ritzau Scanpix
Prins Joachim ved en parade på pladsen foran kirken på Kastellet i København Foto: Mads Claus Rasmussen/ Reuters/ Ritzau Scanpix