Kristeligt Dagblad skriver sang til Dronningen

Selvom det er umuligt for en stor folkemængde at stå på Amalienborg Slotsplads og råbe hurra, skal dronning Margrethe alligevel fejres. Avisens journalist Morten Mikkelsen har derfor skrevet og komponeret en fødselsdagssang, som kan synges i fællesskab på afstand

I 2020 bliver der ingen store fødselsdagsforsamlinger til at fejre Dronningen. I stedet har avisens journalist Morten Mikkelsen skrevet og kompeneret en fødselsdagssang, som kan synges i fællesskab på afstand. Arkivfoto.
I 2020 bliver der ingen store fødselsdagsforsamlinger til at fejre Dronningen. I stedet har avisens journalist Morten Mikkelsen skrevet og kompeneret en fødselsdagssang, som kan synges i fællesskab på afstand. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Havde 2020 udviklet sig mere forventeligt, kunne dronning Margrethe i dag have fejret sin 80årsfødselsdag med pomp og pragt. Der var planlagt karet-tur gennem København, gallaforestilling i Det Kongelige Teater, den traditionelle fødselsdagsfejring med tusindvis af danskere på Amalienborg Slotsplads og fest på Fredensborg Slot med gæster fra ind- og udland.

Men som for mange andre danskere med store mærkedage satte coronakrisen en stopper for majestætens planer.

Fællessang har under krisen fået en opblomstring, og Kristeligt Dagblad har som et af sine bidrag til fejringen skrevet og komponeret en sang til lejligheden. Teksten kan læses her på siden, og på avisens hjemmeside www.k.dk kan man se og høre en video, hvor sangen fremføres i Garnisonskirken i København af sangere fra Hendriksholm Kirkes Kor sammen med pianist Thomas Bay Pedersen.

Sangen er forfattet og komponeret af Morten Mikkelsen, journalist på Kristeligt Dagblad siden 1998. Som en af avisens mest erfarne sangskrivere var han det naturlige valg til opgaven.

”I 2008 vandt jeg den landsdækkende konkurrence om at skrive en titelsang til Danmarks Radios, Undervisningsministeriets og Kulturministeriets fælles kampagne ’Sangens år’, som Martin Brygmann efterfølgende satte musik til. Jeg har også lavet flere specialhistorier til vores netavis, hvor sangskrivning indgik, og så har jeg i 20 år været sanger og sangskriver i avisens faste husorkester og julefrokost-rockband KD All Stars,” fortæller Morten Mikkelsen fra hjemmekontoret.

I 2016 var det den særlige danske fællessangtradition, der i avisen blev hyldet på versefødder af Morten Mikkelsens pen i form af en 90-årsfødselsdagssang til ”Den danske sang”. Der er da også visse paralleller mellem journalistik og sangskrivning, mener han.

”Går vi tilbage til tiden før aviserne blev opfundet, var det sådan, nyhedsformidlingen foregik. På vers, med rytme og måske med musik til, så det var nemmere at huske i en mundtlig overlevering. Den sangskrivning, jeg dyrker, handler ligesom journalistik om at fortælle historier.”

Det har han også forsøgt at gøre med sangen til dronning Margrethe. Første vers refererer til den hyldest på slotspladsen, som landets regent kunne have forventet i mere normale tider. Derefter følger en kronologisk fortælling om en regent, der blev født kort efter Besættelsen den 9. april 1940, blev tronfølger ved en lovændring i 1953, og som har formået at forblive en samlende figur i Danmark, selvom det at være regent er noget helt andet, end det var engang. Teksten gør brug af flere af de klassiske greb, som kendetegner lejlighedssange – om de er skrevet til landets regent eller ej, forklarer Morten Mikkelsen:

”Lejlighedssange skal kunne synges i store forsamlinger, uden at folk er specielt forberedte. Så jeg har forsøgt at skrive teksten, så versefødderne følger melodien ret præcist, og det dermed er entydigt, hvordan ordene skal synges. Et andet klassisk trick er også, at sangens første linje går igen i næstsidste linje, hvor der bare er byttet rundt på linjens to dele. Gentagelsen signalerer, at vi er tilbage, hvor vi begyndte.”

Se og hør Dronningens fødselsdagssang sunget af sangere fra Hendriksholm Kirkes Kor sammen med pianist Thomas Bay Pedersen på