Lille spejl på væggen dér, hvem skal vi ansætte i jobbet her?

Udseendet betyder mere, end vi tror, når vi går til jobsamtale. Og selvom man kan synes, at det er forkert, ...

Udseendet betyder mere, end vi tror, når vi går til jobsamtale. Og selvom man kan synes, at det er forkert, er det svært at ændre, for vi er biologisk programmeret til at synes bedre om smukke mennesker, siger ekspert. – Foto: Caia Image/Chris Ryan/Polfoto

Vi ser tit, at ud af to kandidater til et job, så vil den smukkeste blive valgt. På samme måde er vi også tilbøjelige til at give den smukkeste ud af to en bedre karakter, ligesom man i retssalen vil opleve, at mennesker med et pænt ydre får lavere straf.
Henrik Høgh-Olesen, professor

Mennesker med et smukt ydre klarer sig bedre end mindre smukke, når de er til jobsamtaler. Det kan synes diskriminerende, men det skyldes ren og skær biologi og er svært at ændre på, siger eksperter

For en måneds tid siden blev den danske erhvervsmand Asger Aamund flere steder i dansk presse citeret for at sige, at han befandt sig i den ulykkelige situation, at han fik tilsendt for mange ansøgninger med kedelige fotos vedhæftet. I stedet for knastørre akademikerfotos efterlyste han blandt andet billeder, hvor de kvindelige ansøgere viste en flot kavalergang.

Den udmelding er formentlig af nogen blevet opfattet som værende upassende for en af dansk erhvervslivs spidser. For han kan vel ikke seriøst mene, at udseendet spiller nogen væsentlig rolle, når man søger nyt job?

Og dog. Temmelig meget tyder på, at Asger Aamund blot vover at sige det højt, som mange andre nøjes med at tænke, og det gamle ordsprog om, at man ikke skal skue hunden på hårene, gør sig langt fra gældende, når det drejer sig om rekruttering af medarbejdere. Det fortæller Mads Meier Jæger, der er professor i sociologi på Københavns Universitet.

Ifølge ham betyder udseendet nemlig overordentlig meget i mange af livets facetter, og der er således masser af forskningsmæssig belæg for at sige, at smukke mennesker generelt både

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.