Prøv avisen
Det gode liv

Højskoleforstander: Lykke er at lave noget sammen med andre

Søren Launbjerg kalder sig selv for et velorganiseret rodehoved og har et nytårsfortsæt om at få sorteret og ryddet op i bunkerne. - Pressefoto. Foto: Pressefoto

Søren Launbjerg, 55 år, holder af at bruge sig selv på forskellige måder, og det gør han som forstander for Den Internationale Højskole i Helsingør og som sanger, blandt andet i forestillingen ”I love musicals 2”, der har premiere den 26. februar i Aarhus og derefter skal på turné i hele landet

Hvad er det gode liv for dig?

Det er et liv i en familie med nogle mennesker, jeg har det godt sammen med og har et kærligt forhold til, og som giver en tryg havn. Det har jeg i min egen kernefamilie og den familie, jeg er vokset op i med mine tre brødre. Det giver et trygt udgangspunkt for vores individuelle liv. Et godt helbred, både hos mig selv og mine nærmeste, er også vigtigt. Og så at jeg har det privilegium, at jeg kan bruge mig selv på forskellige måder.

Jeg har haft held med at kunne arbejde både som underviser, som kunstner og nu i en lederfunktion og at prøve kræfter med det. Jeg har ikke noget imod travlhed, men vil gerne have mulighed for et pusterum indimellem og at rejse, så jeg kan komme ud og opleve nye ting og komme væk fra hverdagen. Der skal ikke så meget til, før jeg får opladt batterierne og har lyst til at kaste mig ud i udfordringer.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Det er, når jeg laver noget, som er engagerende og meningsfuldt sammen med andre mennesker. Det handler om at få lov til at glemme sig selv en gang imellem. Jeg tror ikke, at nogen bliver lykkelige af hele tiden at sidde og kigge indad. Lykken ligger i at lave noget sammen med andre.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

For lidt, men jeg er meget bevidst om det. Jeg prøver at lave aftaler med mig selv om, at nu skal jeg cykle eller løbe en tur, men ofte går det i kludder. Men jeg får det gjort og synes, at jeg er i en nogenlunde grundform. Jeg kan ikke fordrage at gå i træningscenter. Jeg har det meget bedre med at komme ud og motionere i naturen, og det kan også være at gå en rask travetur. Det, synes jeg, er skønt.

Hvad er afslapning for dig?

Jeg synes, det er enormt afslappende at have tid til at sætte mig ned og læse min søndagsavis, drikke kaffe og spise et stykke morgenbrød og bruge halvanden time på det. Det er også at bryde hverdagen og gøre noget anderledes, for eksempel tage på museum - lige at kunne få lov til at gøre det, jeg bare har lyst til.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Der er altid en okay hvidvin. Jeg synes, det er rigtig dejligt at komme hjem fra en lang dag og kunne skænke et enkelt glas som præmie til mig selv. Der er også mælk, et sortiment af pålæg - jeg har hjemmeboende børn - og så er der et udvalg af fiskesovs, citrongræs, mangochutney med mere, fordi vi godt kan lide at lave orientalsk mad. Når det går højt, er der også grøntsager. Men jeg tror ikke, at vores køleskab til hver en tid kan bestå en test i et madmagasin.

Hvad er din største last?

Jeg er nok, hvad man vil kalde et velorganiseret rodehoved, men jeg er ret god til at finde ting i rodet. Det giver ikke de store problemer, men det er ikke altid, at der ser velorganiseret ud omkring mig. Det er noget, jeg bør gøre noget ved - få ryddet op og sorteret ud i bunkerne. Det kunne være et nytårsforsæt. Jeg har også en anden last, og det er, at jeg gerne går en ekstra mil for at bevare den gode stemning.

Det kan udlægges som konfliktskyhed. Men jeg synes også, at det er en kvalitet i mange situationer. Men når man har ledelsesansvar for en skole, er det selvfølgelig nødvendigt en gang imellem at sætte foden ned. Men det er ikke det naturligste i verden for mig.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Det er at tage gode sundhedsråd med et gran salt og lade være med at være religiøs omkring en eller anden kur. Jeg bliver lidt træt over, at så må man ikke spise det ene, eller så er der noget andet, som er usundt. Hvis man spiser varieret, sørger for at få pulsen op en gang imellem, har et rimeligt rytmisk liv og får sovet godt, tror jeg, at man har et godt udgangspunkt for en sund krop.