Prøv avisen
Spørg om livet

Lys er en mirakelkur mod min depression

Vinteren er en mørk tid, men selv der, kan der være dage, hvor lyset finder frem. Margrethe, der har overlevet en kræftsygdom, får god hjælp fra lysterapi til at bekæmpe sin depression. Modelfoto. Foto: Nima/ritzau

En kvinde fortæller om sine tilbagevendende depressioner som følge af et hårdt kræftforløb. Men lysterapi i øregangen har vist sig som et godt middel, skriver hun. Nu føler hun, livet er kommet tilbage til hende, ligeledes energien og kreativiteten

Brev: Lysterapi fjernede depressionen og erstattede den med lykke

Kære brevkasse

Med jævnlige mellemrum er der artikler i avisen og henvendelser til brevkassen, der handler om depressionens svære påvirkninger både for dem, der har en depression, og for de pårørende til de depressive.

Jeg har selv lidt af tilbagevendende depressioner. Mest i den mørke tid, men også på andre tider af året. Jeg har været på antidepressiv medicin, når jeg måtte kaste håndklædet i ringen og bare ikke kunne holde det ud længere. Jeg har også prøvet alternativer til antidepressiv medicin i form af lysskærme og naturmedicin for at undgå de utallige belastende og svære bivirkninger.

Jeg har læst, at cirka 40 procent af kræftoverlevere lider af tilbagevendende depressioner - nærmest som en slags posttraumatisk stress efter de hårde behandlinger og efter at have været helt ude på kanten af livet. Det trøster ikke, men er dog en slags forklaring på, at depressionerne bliver ved med at komme for mig.

For jeg havde en meget svær tid i nogle år for en hel del år siden, hvor jeg fik rigtig mange hårde kemokure, og til sidst fik jeg en meget stærk kemobehandling samt en helkropsbestråling, hvor en del af min knoglemarv forinden blev ”høstet” fra bækkenpartiet og lagt i fryseren, fordi den hårde behandling ville ødelægge min knoglemarv. Senere blev den sprøjtet ind igen. Det var en slags knoglemarvstransplantation med min egen knoglemarv. Og det fik mig helbredt for kræften.

Nu er jeg bare så lykkelig over, at jeg har fundet en fantastisk lysterapi, der har givet mig livet tilbage. Energi og kreativitet er vendt tilbage. Jeg oplever det som et mirakel.

Det drejer sig om lysterapi, som tilføres øregangen ved et headset, som hedder Valkee. Det er finske forskere, der har udviklet denne lys-terapi, og som har lavet undersøgelser, som viser stor effekt. Ved kliniske tests oplevede over 90 procent af deltagerne med vinterdepression en total lindring af deres humørmæssige symptomer og fik øget energi, reduceret søvnbehov og mindre trang til søde sager.

Jeg har nu brugt det i over to måneder, otte minutter hver dag om morgenen. Det er nemt at tage med alle steder i modsætning til lysskærme, som er en hindring for at tage ud at rejse. Hvor jeg tidligere har måttet aflyse bestilte rejser på grund af depression, har jeg nu igen mod på at rejse, og jeg havde en dejlig tur i efterårsferien.

Når jeg er ved det med lys, så undgår jeg også de mange sparepærer, der blev udbredt, da glødepærerne blev udfaset. Det er et dødt lys, der kun gengiver få af dagslysets enormt mange farvenuancer. Øjet kan se, at der er noget i vejen med den form for lys, og det stresser hjernen, der leder efter de manglende farver. Øjet kan derimod godt se forskelle i farverne, når det drejer sig om glødepærer, led-pærer med flere. Så jeg medbringer altid en pære med ordentligt lys, når jeg er på rejse, så jeg kan udskifte en eventuel sparepære i værelset.

Venlig hilsen
Margrethe

Svar fra brevkassen

Kære Margrethe

Tak for dit brev. Hvor er det dejligt for dig, at du i de seneste måneder har fået det så godt. For du har virkelig smagt på livets sårbarhed og været ude på livets kant med din kræftsygdom og den meget krævende behandling, som du har gennemgået.

Det er til at forstå, at du har måttet kæmpe med tilbagevendende depressive tilstande, for, som du skriver, er der langt større risiko for at få en depression, når man har været gennem svære fysiske sygdomme eller for eksempel har sukkersyge, hjertesygdomme eller andre kroniske lidelser.

Samtidig skriver du, at dine depressioner ofte kommer i den mørke tid. En vinterdepression kendetegnes ved, at den starter i efterårsmånederne og slutter om foråret. Og symptomerne er typisk tristhed eller depression, øget appetit, øget søvnbehov og nedsat energi. Man kommer næsten til at tænke på en bjørn, der går i vinterhi.

I Danmark er cirka fem procent af befolkningen ramt i denne tid, og tallet er dobbelt så stort i Alaska i USA, mens mennesker sydpå ved Middelhavet ikke kender til vinterdepression. Årsagen til denne lidelse er sikkert kompleks, men det er tydeligt, at det har med den faldende lysmængde at gøre.

Behandlingen af vinterdepression er lysterapi. Man sidder oftest hver morgen ved en lyslampe eller en lysskærm i en halv times tid og lader sig ramme af det stærke hvide lys på 10.000 lux, samtidig med at man måske læser en bog.

Drejer det sig om en typisk vinterdepression, plejer sådant lys at kunne hjælpe i løbet af nogle uger. Nogle gange må det også kombineres med antidepressiv medicin, som også virker på vinterdepression, og så må lys og medicin på en måde hjælpe hinanden.

Som du har erfaret, kan antidepressiv medicin nogle gange have nogle bivirkninger, som kan være besværlige at leve med. Det kan for eksempel dreje sig om vægtændringer, træthed eller nedsat lyst til sex. Langtfra alle har det sådan, og mange får heldigvis god hjælp ad medicinsk vej uden særlig mange bivirkninger, men en del rammes desværre af besværlige bivirkninger. Derfor er det godt, at der hele tiden arbejdes på at finde nye veje og metoder til at afhjælpe depressionens tunge byrde.

Du nævner en lysterapimetode, som fører lys ind i øregange, som du og andre har haft stor glæde af. Og vi kan kun ønske dig tillykke og glæde os over, at du får hjælp ad den vej.

Du nævner ret store tal, som ved kliniske tests er blevet afhjulpet for vinterdepression ad den vej. Sådanne tal hører nok til firmaets egen reklame, for der findes desværre ikke solid forskning, der bekræfter den anførte behandlings effekt. At man ikke eller endnu ikke har uafhængig forskning, der bekræfter virkningen af denne noget specielle behandling, betyder samtidig ikke, at der ikke kan være enkelte mennesker, der endog kan have god gavn af behandlingen, som sikkert er helt bivirkningsfri. Og at du er blandt dem, er du jo selv et godt bevis på.

Har man prøvet mange dokumenterede ting, som ikke har hjulpet tilstrækkeligt, er det helt naturligt, at man prøver nye veje. Og her har Paulus i Det Nye Testamente også en fin tanke, når han skriver:

”Prøv alt, hold fast ved det gode” (Første Brev til Thessalonikerne 5, 21). Sagt med andre ord er det fint at prøve forskellige ting. Og så må man evaluere, hvordan det fungerer. Sådan som du gør.

Mange hilsener