Prøv avisen

Elisabeth Gjerluff Nielsen: Man behøver ikke altid få afregning for det, man gør

Elisabeth Gjerluff Nielsen bor på Østerbro i København, men slipper aldrig Vestjylland, hvor hun kommer, så ofte hun kan. Sangeren er opvokset i Skjern. Foto: Leif Tuxen

Sangene på Elisabeth Gjerluff Nielsens nye cd er personlige og kredser om inderlighed. Titlen ”Rettidig ømhed” er et svirp til ”Mærsk og den erhvervsmentalitet, der trænger ind overalt”. Cd’en udkommer den 16. august – den dag, hun fylder 60 år

Elisabeth Gjerluff Nielsen tegner med hænderne i luften, når hun skal forklare infrastrukturen i Skjern, som den så ud, da hendes forældre voksede op.

”Her lå boghandelen og der manufakturhandelen. Her boede min mor, og der boede min far,” viser hun på hukommelsens bykort. ”Banken, den lå lige i midten. Begge mine bedstefædre var med i bankbestyrelsen, og det var på de bestyrelsesmøder, man besluttede, hvilken af Johan Nielsens sønner, der skulle overtage manufakturforretningen.”

Og så var det bare ærgerligt, hvis man hellere ville noget andet, konkluderer hun.

”Den kultur var mine forældre meget prægede af, men vi fik lov til at blive, hvad vi ville.”

Tre ud af familiens fire børn valgte musikken. Elisabeth først i Voxpop og siden solo, Peter A.G. Nielsen som forsanger og tekstforfatter i Gnags og Jens G. Nielsen også tidligere i Gnags.

”Det var jo ikke den sikreste form for levevej, men mine forældre tog det utrolig pænt.”

Den 16. august udkommer Elisabeths første cd i otte år. Med et svirp til Mærsk McKinney Møller og ”den erhvervsmentalitet, der trænger ind overalt”, har hun kaldt den ”Rettidig ømhed”.

”Mærsks udtryk ’rettidig omhu’ handler om afkast og vinding, men ømhed får man ikke nødvendigvis noget tilbage for. Og det er smukt, synes jeg, at man ikke altid behøver at få afregning for det, man gør. Hvis man altid tænker i, hvad man ’får for det’, bliver man et meget forbrugende menneske.”