Prøv avisen
Første skoledag

Man er både stor og meget lille, når man begynder i skole

Første skoledag er en spændende dag for børn og også deres forældre. ”Det er så mærkeligt. De er ikke mine små børn," siger mor Mette om sine to tvillinger, der skal starte i skole. Foto: Julie Meldhede Kristensen

Denne uge bød på skolestart flere steder i landet, og for de seksårige brødre Jannick og Patrick og ikke mindst deres forældre var det en nervepirrende dag

Den gamle gård i Højby i Odsherred bærer præg af, at klokken stadig kun er syv denne mandag morgen. Omkring den er markerne badet i den tidlige gyldne morgensol, og vejene er stadig øde. Indenfor er der endnu mere stille, og det må ifølge Mette Scharbau Feenstra siges at være en smule atypisk. Her i det gule hus med de hvide vinduer bor hun nemlig sammen med sine seksårige tvillingedrenge, og de er på mere almindelige dage årsag til en del mere ”bulder og brag”, som hun formulerer det.

I dag er koncentrationen i køkkenet omkring morgenbordet dog stor. Tvillingerne Jannick og Patrick, der ligner hinanden på en prik og i dagens anledning er iført T-shirts med print og samme slags kasket, er i gang med at spise. Det går langsomt med at få morgenmaden bestående af riskiks og lidt frugt ned, og imens minder deres far Morten Rostved dem om, hvorfor det er særligt vigtigt, at de får noget mad i maven i dag. Han bor i Glostrup vest for København og ser hovedsageligt sine sønner i weekenderne, men i dagens anledning er han også til stede. Seks ugers sommerferie er nemlig forbi for de fleste danske børn, og skolerne starter igen. For brødrene betyder det, at de skal begynde i børnehaveklassen på Nordskolen i Odsherred Kommune, og de er godt klar over, at det ikke er en lille begivenhed.

Hvis man ligesom alle andre voksne mennesker, de har mødt de seneste måneder, spørger, om de glæder sig, ryster Patrick dog på hovedet, mens han udveksler et lille smil med sin bror.

”Neej. Jeg ved det ikke,” siger han først, men husker så, at han glæder sig til at lære at læse og skrive.

Lige nu kan de kun stave til deres eget navn, indskyder Jannick og peger på de malede beviser på væggen ved spisebordet. Til gengæld er de begge ganske habile til hovedregning, siger deres mor.

”Vi har talt meget med dem om at skulle begynde i skole, og vi har forsøgt at forberede dem lidt og sørge for, at det blev noget, de trygt kunne se frem til. Det har været en fin overgang, at de siden maj har gået i førskole, hvor de er kommet på skolen og har mødt de andre børn. Men det bliver anderledes nu, når undervisningen går i gang, og vi har talt om, at det er svært at svare på, om man glæder sig, når man ikke helt ved, hvad det vil sige at gå i skole,” siger Mette Scharbau Feenstra, der indtil i vinter selv var folkeskolelærer og nu underviser kommende sosu-assistenter ved ZBC i Holbæk.

De to brødre ved dog, at de kommer til at være de yngste i skolen, siger de. Men de sørger også for at huske sig selv og hinanden på, at de er blandt de højeste i børnehaveklassen. Om det skyldes kosten, er ikke til at sige. I hvert fald forsøger de med en slet skjult fnisen at sige, at de har hele otte rugbrødsmadder med i madpakken hver især, hvilket viser sig at være lidt af en overdrivelse. Humøret er gradvis blevet bedre, og stemmerne højere, mens klokken har nærmet sig halv otte, og det er blevet tid til omhyggeligt at vende det lille timeglas, mens tænderne bliver børstet.

For forældrene er der dog ingen tvivl om, at skolestarten markerer en vigtig overgang. Pludselig er deres børn ikke helt små længere, og selvom det er spændende, er det også trist, mener deres mor.

”Det er så mærkeligt. De er ikke mine små børn mere, og jeg kan ikke tage dem op eller bare sidde og omfavne dem længere,” siger hun, mens hun giver luften et stort kram, og drengenes far griner af hende, men er ikke i stand til at modsige hende.

For det er ikke to små drenge, der i mellemtiden er blevet klar til afgang med deres nye pennalhuse i skoletaskerne på ryggen. De er vant til at følges ad og har nydt godt af hinandens selskab i både børnehaven og den såkaldte førskole, men udsigten til at skulle starte i hver sin klasse ser ikke ud til at slå dem ud nu. Faktisk mener de, at det er meget godt, at de skal gå i hver sin, så de ikke risikerer at blive trætte af hinanden.

”Hov, husk rygsækken,” siger Morten Rostved på skolens parkeringsplads. Jannick er kommet tomhændet ud af bilen og skynder sig tilbage efter den.

”Det er ikke en rygsæk. Det er skoletaske,” retter han sin far, inden han slutter sig til strømmen af elever, der er på vej mod indgangen med mindst en forælder i hånden. På gangene giver deres glade godmorgenhilsener ekko, mens de fleste elever ser forventningsfulde og en anelse betuttede ud. Det kan virke overvældende, når man pludselig får tildelt et klasseværelse og et bord med en krog til skoletasken, der nu indeholder et lamineret stykke papir med alfabetet på, så man også kan øve sig på bogstaverne derhjemme. Indimellem er der en, der må søge tilflugt hos mor eller far og efterfølgende have lov til at holde klasselæreren i hånden.

Jannick og Patrick er ligesom resten af de nye skoleelever blevet stille igen. Så stille, at børnehaveklasselæreren siger, at hun håber, at der bliver mere larm i lokalet med tiden, og sætter gang i en hæsblæsende hurtig udgave af den kendte remse ”Hoved, skulder, knæ og tå” for at ryste dem lidt i gang.

Men det skal nok komme, siger Mette Scharbau Feenstra fortrøstningsfuldt, mens hendes ene søn sender hende et blik og skævt smil. Han er alligevel ikke blevet for stor til at sikre sig, at hun stadig er inden for synsvidde.

De nye elever stiller sig tøvende i en cirkel for at lege navneleg.
På vej ind i bilen har seksårige Jannick stadig et fast om sin skoletaske, men man kan hurtigt komme til at glemme den. Foto: Julie Meldhede Kristensen
Tvillingerne Jannick (tv.) og Patrick på vej ud af døren i Højby i Odsherred til første skoledag. Deres far Morten Rostved sikrer, at drengene ikke glemte skoletaskerne på vejen. Foto: Julie Meldhede Kristensen
Mette og hendes to tvillingedrenge, der har første skoledag i børnehaveklassen mandag 12. august. Foto: Julie Meldhede Kristensen
Det kan heldigvis også være sjovt at starte i skole, selvom man ikke har lært, hvordan man gør. Foto: Julie Meldhede Kristensen