Bivirkninger ved motion er godt humør, større overskud og fysisk velvære

Jeg vinker altid og vender tommelfingeren opad, når jeg passerer motionister, mens jeg sidder mageligt bag rattet og glædes ved, at livet omkring mig er i bevægelse, skriver Marianne Florman

Det kan være svært at motivere unge til motion ved at love dem et længere liv, men voksne må være forbilleder og også stille krav til de unge, mener Marianne Florman. Foto: Scanpix

Jeg bliver nødt til at tilstå, at jeg elsker livet. Og jeg er heldigvis ikke den eneste. Det er simpelthen blevet moderne at leve. Livskvalitet og evig ungdom er en af tidens tendenser, og hvis du vil undgå sygdomme og leve længere, ser det ud, som om der kun er én religion: Motion. Fire timer om ugen med motion, hvor pulsen er så høj, at du knap kan snakke, så skulle den være hjemme. Træning og motion forlænger simpelthen dit liv, og det nedsætter risikoen for en lang række sygdomme. Kun få bivirkninger.

Når jeg er allermest træt efter en lang arbejdsdag, og jeg kun kan høre sofaen kalde, er jeg glad for at kende de værste bivirkninger ved motion. Jeg ved jo, at jeg risikerer at blive i godt humør. Jeg kender risikoen for at få et større overskud, forbedre min hukommelse og mærke en fysisk velvære, der langt overstiger glæden ved en power nap. Så der skal i reglen ikke ret lang tid til at overtale mig selv til at smutte i kondiskoene og bevæge mig. Jeg ved, at motion giver mig mere energi i hverdagen, men for de mange mennesker med stillesiddende job, er det ikke kun et spørgsmål om det gode humør.

Det er nemlig tankevækkende, at motion i sidste ende også kan blive et spørgsmål om liv eller død. Inaktivitet er faktisk så farlig for helbredet, at nogle forskere kalder det ”stillesiddende døds-syndrom”. Jeg kender en del ældre mennesker, der aldrig har dyrket motion. De synes, det er noget pjat, lige indtil det går op for dem, at de reelt kan få længere tid på Jorden ved blot at få pulsen op i 15 minutter om dagen.

Det er sværere at motivere de helt unge mennesker ved at love dem et længere liv. For dem må vi være de bedste forbilleder, ved selv at være aktive, men også sætte krav til dem om daglig aktivitet. Der er så mange forældre, der er bekymrede over deres stillesiddende pc-børn. Men tag dem med dig. Op på cyklen, ud at løbe. Giv dem muligheden for at lære glæden ved at bevæge sig ved at tage dem med helt fra begyndelsen.

Hvis der skulle være andet end motion, der kunne give dig mere livskvalitet og længere liv, så er det nemlig glæde. Grundlæggende glæde ved livet og følelsen af, at livet er noget særligt, kan være med til at øge lysten til at mærke sig selv, sin krop og sin puls. Det giver generelt velvære at være fortrolig med sin krop, og når vi bevæger os med høj puls, føles livet mere intenst. Hjertet, som vi så sjældent mærker, men blot tager for givet, er pludselig det eneste, vi kan mærke, når vi motionerer. Og vi kan føle denne uendelige taknemmelighed over, at vi er udstyret med et organ, der ofte uden serviceeftersyn kan give os livet i næsten 100 år.

Taknemmeligheden gør os positive, og positive mennesker har en større chance for at overleve livstruende sygdomme. Blandt andet fordi positive mennesker er mere aktive, og fysisk aktive mennesker har lavere dødelighed.

Vi ved altså reelt ikke, hvem der kom først, hønen eller ægget, bevægelsen eller glæden? Men jeg ved, at glæden er uendelig, når jeg ser mennesker, der taget livet alvorligt ved at bruge det aktivt.

Jeg vinker altid og vender tommelfingeren opad, når jeg passerer motionister, mens jeg sidder mageligt bag rattet og glædes ved, at livet omkring mig er i bevægelse.