Med bold og bat

Det er faktisk ret svært at gå forbi et bordtennisbat og en bold, uden at det klør i fingrene, skriver Terje Nordberg

Bordtennis er en morsom motionsform for hele familien. Modelfoto.
Bordtennis er en morsom motionsform for hele familien. Modelfoto.

Foråret er over os. Det spirer og gror, og mon ikke også legelysten begynder at røre på sig? I motionsklummerne frem til sommerferien vil jeg præsentere forskellige idéer til sjove motionslege for store og små.

Vi skal ud at bruge foråret. Være sammen med hinanden og ikke mindst børnene. Vinteren har været lang og mørk, og nu skal iPad'en skiftes ud med bolde, fris-bees, rulleskøjter, sjippetove og hinkesten. Vi gamle kan sagtens huske forårets lyse aftener, hvor vi legede og fandt på i én uendelighed.

Gunnar ”Nu” Hansen sagde engang, at vi holder ikke op med at lege, fordi vi bliver gamle, men vi bliver gamle, fordi vi holder op med at lege. Der er noget om det.

Tag for eksempel bordtennis eller ping-pong, som det hedder, når man spiller det hjemme på stue- eller havebordet. Det er faktisk ret svært at gå forbi et bordtennisbat og en bold, uden at det klør i fingrene. Her er nogle idéer til, hvordan man kan lege uden bord:

Spil bolden fem gange op og ned på battet. Spil den derefter op på væggen - og så igen fem gange op og ned på battet. Hvor længe kan bolden holdes i spil på den måde?

Samme som ovenfor. Men her returnerer du til modspiller i stedet for væggen.

Aftal med din mod/medspiller, at bolden for eksempel skal ramme væggen, derefter gulvet, inden den returneres.

Slagene kan varieres ved skiftevis at spille med forhånds- og baghåndsslag.

Spil bolden mod forskellige overflader - døre, tæpper, glas, flisegulv og så videre.

Et rigtig bordtennisbord skal være 2,74 meter langtog 1,52 meter bredt og stå 0,76 meter over gulvet. En sjov detalje: Når du slipper bolden fra en højde på 30,5 centimeter over boldpladen, skal opspringet være mellem 22 og 25 centimeter. Men det kan du bare glemme. Alle bordflader af en vis størrelse kan bruges. Nu kan repertoiret udvides:

Lav en firkant på modsatte end af bordet, for eksempel med malertape. Spil på skift bolden over og prøv at ramme inde i firkanten. Efterhånden kan firkanten gøres mindre.

Hvis der er stor forskel på spillernes færdigheder, kan der tildeles handicaps. Voksne kan for eksempel spille med en sko, en papplade eller med battet i den ”anden” hånd.

Et klassisk bordtennisspil er ”rundt om bordet”. Her stilles der krav til både kondition og teknik. Deltagerantallet skal helst være mindst seks, men gerne flere. Spillerne fordeles med halvdelen i en række for hver bordende. Den ene førstemand server, og så snart bolden er sendt af sted, løber han rundt om bordet og stiller sig bagest i rækken overfor. Spillet fortsætter, indtil en spiller laver fejl og udgår af spillet. Den sidste på skansen vinder.

Dansk Bordtennis Union lavede engang en liste over grundlæggende færdigheder med bold og bat. Til hver øvelse hører et pointtal. Her ligger mange muligheder for træning, leg og konkurrence:

Hold bolden hoppende på battet 50 gange - fem point.

Spil bolden syv gange mod væggen, uden at den rammer gulvet - syv point.

Ram hjørnet af modstanderens bord i 8 ud af 10 server - 12 point.

Ram et A4-ark placeret i modstanderens diagonale hjørne i 5 ud af 10 baghåndsserver 15 point.

Samme øvelse, men med forhåndsserver - 15 point.

Returner bolden 100 gange fra en ”venlig” modstander - 20 point.

Serv bolden, så den hopper tre gange på modstanderens bord, inden den ryger på gulvet - 25 point.

Returner bolden 150 gange uden afbræk i løbet af to minutter - 30 point.

Returner bolden 80 gange fra en ”venlig” modstander, skiftevis med for- og baghånd - 30 point.

Serv så kontrolleret, at bolden bliver liggende på modstanderens bord - uden at falde på gulvet - 50 point.