Bring kirkerummet ind i din stue, når du mediterer

Britisk munk fik en idé. Pandemien gjorde det til en succes

Emma Holland er producer på meditationsappen ”Pray As You Go” og laver dagligt andagter på 10 sprog – nu hjemmefra. – Foto Else Marie Nygaard.
Emma Holland er producer på meditationsappen ”Pray As You Go” og laver dagligt andagter på 10 sprog – nu hjemmefra. – Foto Else Marie Nygaard.

Kirkeklokken er det første, man hører. Lyden af klokkerne fylder øregangene, og så kommer musikken, og man får følelsen af, at man sidder i et kirkerum, selvom man er i sit hjem. Klokkerne og musikken er indgangen til en meditation, som strækker sig over godt 10 minutter.

Alt hvad man skal gøre for at få adgang til rummet er at hente en gratis app til sin telefon. Omkring 400.000 mennesker har gjort det. Mens kirker over store dele af verden har været i undtagelsestilstand på grund af pandemien, har appen ”Pray As You Go” fundet vej til flere menneskers liv. Appen er et digitalt, kristent rum, hvor man seks af ugens dage kan finde en ny meditation over en tekst fra Bibelen.

De sidste måneder har appen haft et voksende antal brugere, og flere brugere har sendt hilsner til producer Emma Holland, fordi de har ønsket at takke for den betydning, det åndelige rum på telefonen har fået under pandemien. Emma Holland har i snart fem år stået i spidsen for appen. Hun har været bevæget over at læse reaktionerne fra brugerne de seneste måneder.

”Vi har fået en del henvendelser fra ansatte på hospitaler i USA og Storbritannien, som har brugt vores app, når de har haft en pause i lange og ofte opslidende arbejdsdage. Der er også mennesker, som har været indlagt i isolation på grund af corona, og som efterfølgende har skrevet, hvor vigtigt det var for dem, at de kunne føle sig forbundet med et åndeligt fællesskab, selvom de var svækkede og isolerede.”

Samtalen med Emma Holland foregår via den digitale tjeneste Zoom. Hun sidder i sit hjem i en forstad til London og glæder sig til den dag, hvor hun atter kan tage undergrunden til Mayfair-kvarteret i London, hvor ”Pray As You Go” har et studie i jesuitternes ejendom. Det er i det studie, ordensfolk, præster og åndelige vejledere plejer at komme forbi og optage andagterne, men de har fundet en alternativ måde at producere på grund af nedlukningen.

Skønt det er den katolske jesuitterorden, som står bag ”Pray As You Go”, så bliver andagterne til i et samarbejde på tværs af kirkeskel. Sådan har det været, siden den britiske jesuit Peter Scally for 14 år siden fik idéen til en meditativ andagt med musik, bibellæsning og meditation ud fra ignatiansk spiritualitet.

Peter Scallys ønske var at tilbyde et andagtsrum, som man kunne lytte til, mens man var i bevægelse og måske ikke havde tid til at gå i kirke. Han havde været engageret i et andet online bønsfællesskab, ”Sacred Space”, hvor man fordyber sig gennem læsning. Scally ville række ud til mennesker, som foretrak et meditativt rum til øregangene med bøn og bibellæsning, mens de var på vej til arbejde eller gik en tur.

I takt med at stadig flere har fået smartphones, har flere hentet programmet, og det udkommer på flere sprog senest arabisk. ”Pray as You Go” findes i dag på 10 forskellige sprog og er vokset meget på polsk og spansk. Alene i Polen er der over 170.000 mennesker, som har hentet programmet, men også den engelsksprogede version er vokset de seneste måneder. De fleste brugere er i alderen 35 til 60 år, og der er en moderat overvægt af kvinder blandt lytterne.

”Vi plejer at få henvendelser fra folk, som beskriver, hvordan de bruger os, når de er på vej på arbejde. Det er ofte mennesker, som synes, det er svært at finde tid til stilhed og fordybelse i hverdagen,” siger Emma Holland.

Med pandemien har brugen ændret sig. De seneste måneder har det ikke været travlhed, men et ønske om at finde håb og fortrøstning, som har fået folk til at åbne for appen, forklarer Emma Holland. En lytter skriver:

”De bibelske læsninger har sat ord på mine tårer, fordi bibelteksterne har vist, at jeg ikke er forladt, og at Gud er med os i alt det her.”

En anden bruger skriver:

”Det har transformeret min frygt gennem pandemien.”

Emma Holland ser ned over skærmen med henvendelser. En lytter, som har fulgt med, siden Europa lukkede ned i marts, opsummerer meget godt, hvad det digitale, meditative fællesskab har betydet.

”’Pray As You Go’ har været min modgift siden nedlukningens første dag.”