Motion er en oplagt vej til livsglæde

Motion og samvær i familien skal helst være en livsstil og ikke noget, der skal overstås. Leg og hop er ikke kun for børn, skriver Marianne Florman

Marianne Floman ville ønske, at hun dagligt var vidne til sætninger ind over hækken, der lød: ”Jubii, om lidt kommer far hjem, så er der fodbold på programmet!”. Eller ”Bare mor snart kommer hjem, så er det tid til en griner i trampolinen!”.
Marianne Floman ville ønske, at hun dagligt var vidne til sætninger ind over hækken, der lød: ”Jubii, om lidt kommer far hjem, så er der fodbold på programmet!”. Eller ”Bare mor snart kommer hjem, så er det tid til en griner i trampolinen!”.

For mig er sundhed ikke bare fravær af sygdom. For mig er sundhed i høj grad livsglæde. Og er der noget, vi har brug for i de danske familier, som er ramt af stress som aldrig før, så er det glæde, og motion er en oplagt vej til overskud og livsglæde.

Desværre er det i mange familier svært at få tiden til at slå til, og ordet motion bliver derfor til den evige dårlige samvittighed. Kun mor eller far løber en gang imellem af sted med sammenbidte tænder, og ungerne går til deres egen sport en gang om ugen. Den dårlige samvittighed over manglende sundhed og motion har desværre gunstige vilkår, men det behøver hverken at være besværligt eller kedeligt. Til gengæld kræver det et opgør med dine tidligere forestillinger om motion og ikke mindst vanerne.

Voksne skal bevæge sig mindst en halv time dagligt, og for børn er det faktisk en hel time.

Det betyder, at vi skal ud af bilen og op på cyklen. Vi skal slukke for fjernsynet og i stedet spille fodbold i haven. Vi skal gå en tur sammen hele familien. I skoven, ved vandet, ned ad gaden eller i svømmehallen. Vi skal grine sammen, vi skal lege sammen, vi skal synge sammen. Det stimulerer både intelligens og sprog for voksne og for børn.

Det at bevæge sig sammen dagligt skal helst være lige så naturligt, som det er at børste tænder. Vi kan kalde det en slags motionshygiejne, som vi ikke engang tænker over, men er noget, vi bare gør. Der er ikke mange mennesker, der springer den daglige tandbørstning over, selvom det kræver, at man om aftenen lige svinger rundt om toilettet, selvom døren til sengen kom først. Og om morgenen er tandbørstningen for de fleste helt uden for diskussion - det gør man bare!

Motion og samvær i familien skal helst være en livsstil og ikke noget, der skal overstås. Motion og samvær skal helst være en glæde, der får børn og voksne til at se frem til at være sammen.

Jeg ville ønske, at jeg dagligt var vidne til sætninger ind over hækken, der lyder: ”Jubii, om lidt kommer far hjem, så er der fodbold på programmet!”. Eller ”Bare mor snart kommer hjem, så er det tid til en griner i trampolinen!”.

Leg og hop er ikke kun for børn - det holder os voksne i gang både fysisk og mentalt. Og ungerne har respekt for voksne, der gider lege.

Drømmescenariet er, at de danske familier et par gange om ugen finder sig selv i sofaen hen på aftenen. Bevarer roen og lader fjernsyn være fjernsyn. Ligger i bunker, børn og voksne og masserer hinandens fødder og hænder. Trætte ligger de i sofaen i ro og fred. Uden fjernsynets larm - bevar roen og glæden. Finder måske endda en olie frem og giver hinanden lidt massage på de ømme muskler i nakken, fødderne eller benene.

Vi sover bedre, vi vågner bedre, vi trives bedre, vi får det simpelthen bedre, når vi gør noget sammen med andre - og familien ligger jo lige for. Køb en énhjulet cykel og lad hele familien udforske det nye. Løb om kap eller stå på hovedet - der findes ingen grænser eller idéer, der er mærkelige nok, når det gælder udforskningen af, hvordan vi kan finde ind i bevægelse som en naturlig del af hverdagen.

Der er intet, der slår fællesskabet, når det gælder motion og samvær. Men endnu bedre er det, hvis det ikke er noget, vi skal planlægge og aftale, men at det er en naturlig del af vores motionshygiejne.