Prøv avisen

Forfatter: Narcissistiske forældre udsætter deres børn for ”følelsesmæssig incest”

Da et af kendetegnene for personer med narcisstisk personlighedsforstyrrelse er, at de manipulerer med deres omgivelser og mangler evnen til at fatte empati for andre mennesker, betyder det, at børn af narcissistiske forældre er meget udsatte, fortæller psykologisk rådgiver Berith Siegumfeldt. Tegning: Morten Voigt

Et barn, der vokser op med en narcissistisk far eller mor, kan tage alvorligt skade. Berith Siegumfeldt, psykologisk rådgiver og sygeplejerske, har netop udgivet en bog, der skal hjælpe den raske forælder med at passe på det udsatte barn

Berith Siegumfeldt voksede op med en far, der var både voldelig og manipulerende. Faderen udviste i den grad mangel på empati og var altid udelukkende optaget af sine egne behov. Derfor ved hun om nogen, hvad det vil sige at være gidsel i en opvækst, hvor man skal prøve både at beskytte den ene forælder mod den anden og samtidig forsøge at gyde olie på vandene for at undgå sin fars raseri og tyranni.

Nu er Berith Siegumfeldt, der er psykologisk rådgiver og sygeplejerske, aktuel med bogen ”Hjælp barnet ud af narcissistens magt – en guide til forældre og andre voksne”, i hvilken hun trækker på sine egne dyrekøbte erfaringer fra barndommen.

”Jeg har brugt rigtig mange år på at komme mig over det, jeg var udsat for. Samtidig har jeg undervejs savnet noget litteratur om, hvordan man kan hjælpe børn af narcissistiske forældre. Det er de vigtigste grunde til, at jeg har skrevet bogen,” siger Berith Siegumfeldt, der også holder og i flere år har holdt foredrag om emnet.

Mennesker med narcissistiske forstyrrelser lever på mange måder et liv, der udadtil ligner alle andres. De får således også børn. Og da et af kendetegnene for personer med personlighedsforstyrrelsen er, at de manipulerer med deres omgivelser og mangler evnen til at fatte empati for andre mennesker, betyder det, at børn af narcissistiske forældre er meget udsatte, fortæller Berith Siegumfeldt.

”En narcissist bruger de samme manipulationsteknikker og -taktikker over for børn, som de bruger over for voksne. De skelner ikke. Men i modsætning til voksne forstår børn ikke, hvad det er, der præcis foregår omkring dem. De kan ikke sætte ord på det, der virker unormalt, og har derfor også svært ved at søge om hjælp,” siger hun.

Ofte sker det, at narcissistiske forældre udsætter deres børn for det, Berith Siegumfeldt kalder følelsesmæssig incest. Det betyder, at barnet bliver brugt som den voksnes fortrolige, og i stedet for at barnet får lov at være barn, får det tildelt en rolle som voksen. Som regel er det først, når børn vokser op og ser tilbage på deres barndom, at de kan gennemskue, hvad det var, der helt præcist foregik.

”De børn får frarøvet deres barndom og lærer at tilsidesætte deres egne behov. I stedet for at koncentrere sig om skolen og kammeraterne går de rundt i frygt og har altid tankerne rettet imod, hvad der sker, når de kommer hjem. Hvordan er humøret hos den narcissistiske forælder?”, siger Berith Siegumfeldt.

Et eksempel på følelsesmæssig incest kunne være barnet, der kommer hjem til sin mor efter at have været på samvær hos sin narcissistiske far og bryder ud i gråd. Hendes far har fortalt hende, at han er nødt til at tage et ekstra arbejde, fordi moderen stjæler alle hans penge, ligesom han har sagt til pigen, at alle de penge, moderen bruger på tøj til sig selv, i virkeligheden er pigens børnepenge. På den måde vil barnet naturligvis få ondt af sin far og undre sig over moderens dispositioner.

Når man som den ”sunde” forælder oplever situationer som ovenstående, hvor der tydeligvis er tale om en opdigtet historie, er det ikke svært at forstå, at man får lyst til straks at kontakte faderen og konfrontere ham med de falske anklager. Men ifølge Berith Siegumfeldt er det nøjagtigt, hvad man ikke skal gøre.

”Børn er jo utrolig loyale over for deres forældre. Derfor er noget af det værste, du kan gøre, det, faderen gør over for den her pige. Men han gør det helt beregnende netop for at skabe en konflikt og for at stille moderen i et dårligt lys. I det øjeblik moderen ringer til ham og skælder ud, er han lykkedes med sin mission. Han har fået skabt en konflikt og kan sige: ’Se selv, det er mor, der er noget galt med. Når hun flipper sådan ud, må hun jo være ude af balance rent mentalt’. Faderen har ingen skrupler ved at bruge barnet som redskab til det her – han er narcissist og går hele vejen uden tanke på, hvor ondt han gør barnet,” siger Berith Siegumfeldt.

Alle mennesker kan være manipulerende i en eller anden grad. Men forskellen på en narcissist og et såkaldt normalt menneske er, at narcissisten manipulerer udelukkende for at skade og for at skabe konflikt. Alt er en kamp, og narcissisten giver aldrig op.