Forfatter: Narcissistiske forældre udsætter deres børn for ”følelsesmæssig incest”

Et barn, der vokser op med en narcissistisk far eller mor, kan tage alvorligt skade. Berith Siegumfeldt, psykologisk rådgiver og sygeplejerske, har netop udgivet en bog, der skal hjælpe den raske forælder med at passe på det udsatte barn

Da et af kendetegnene for personer med narcisstisk personlighedsforstyrrelse er, at de manipulerer med deres omgivelser og mangler evnen til at fatte empati for andre mennesker, betyder det, at børn af narcissistiske forældre er meget udsatte, fortæller psykologisk rådgiver Berith Siegumfeldt. Tegning: Morten Voigt
Da et af kendetegnene for personer med narcisstisk personlighedsforstyrrelse er, at de manipulerer med deres omgivelser og mangler evnen til at fatte empati for andre mennesker, betyder det, at børn af narcissistiske forældre er meget udsatte, fortæller psykologisk rådgiver Berith Siegumfeldt. Tegning: Morten Voigt.

Berith Siegumfeldt voksede op med en far, der var både voldelig og manipulerende. Faderen udviste i den grad mangel på empati og var altid udelukkende optaget af sine egne behov. Derfor ved hun om nogen, hvad det vil sige at være gidsel i en opvækst, hvor man skal prøve både at beskytte den ene forælder mod den anden og samtidig forsøge at gyde olie på vandene for at undgå sin fars raseri og tyranni.

Nu er Berith Siegumfeldt, der er psykologisk rådgiver og sygeplejerske, aktuel med bogen ”Hjælp barnet ud af narcissistens magt – en guide til forældre og andre voksne”, i hvilken hun trækker på sine egne dyrekøbte erfaringer fra barndommen.