Grethe savner sin mands samvær: Han er mig utro med en iPad

Det er ikke kun børn og unge der er optaget af mobilelefoner og tablets. Grethe skriver, at hun næsten helt har mistet sin mand, som er så glad for sin iPad, at han er svær at komme i kontakt med

"Jeg sætter på alle måder stor pris på min mand. Imidlertid har en slange sneget sig ind i vort paradis i form af en iPad," skriver Grethe. Modelfoto.
"Jeg sætter på alle måder stor pris på min mand. Imidlertid har en slange sneget sig ind i vort paradis i form af en iPad," skriver Grethe. Modelfoto. .

Kære brevkasse

Jeg lever en god og aktiv pensionisttilværelse og er meget engageret i den nærliggende kirke. Min mand er ikke kirkeligt interesseret, men han spiller golf og bridge, og vi trives fint med, at vi har hver vores interesser. Vi er i det hele taget gode til at give hinanden plads.

Jeg sætter på alle måder stor pris på min mand. Imidlertid har en slange sneget sig ind i vort paradis i form af en iPad. På en sådan kan man spille bridge, læse avis og høre bøger og meget andet. Gennem de sidste to år kan jeg næsten ikke mindes at have set min bedre halvdel, uden at han har sin iPad i hånden. Han tager den endog med på toilettet.

Tidligere så vi tv sammen om aftenen og kunne diskutere, hvad vi så. Nu sidder min elskede i bedste fald og spiller bridge på den, i værste fald hører han bøger. Det sidste foregår med ørepropper i ørerne, hvilket udelukker enhver samtale. Jeg føler mig helt lukket ude fra hans verden. Egentlig er det et komisk problem, men rent faktisk, er jeg oprigtig ked af det.

Det er mod min vilje at ville bestemme over ham, og jeg har på forskellig vis forsøgt at sige til ham, at det er ødelæggende for vores samtale og for vort samvær i det hele taget. Han vil ikke gøre mig ondt, men forstår faktisk ikke, hvorfor jeg synes, det er problematisk. Når vi kravler i seng, har han ligeledes sin iPad med og øretelefoner i ørerne. Førhen kunne vi stille og roligt ligge og vende dagens hændelser.

Nu, hvor jeg får sat situationen på papir, synes jeg selv, at det er hen ad det groteske.

Hvordan skal jeg få ham til at forstå, at det er ok med brug af iPad. Men ikke hele tiden. Får jeg svar fra jer, vil jeg læse det sammen med ham.

Venlig hilsen

Grethe


Kære Grethe

Overskriften er måske lidt morsom, og du skriver selv, at der er noget komisk ved det hele, men at du også er oprigtig ked af det. Og det kan vi godt forstå. For din mands iPad fungerer på en måde som en elskerinde, der stjæler tid, engagement og samvær fra jeres forhold. Og han går endda i seng med iPad.

Havde iPad’en været en rigtig elskerinde, ville det være et enten-eller. Enten iPad eller dig. Og du skulle igennem en stor konfrontation, hvor han fik valget. Sådan er det heldigvis ikke. For en iPad er kun en smart tingest til at finde viden, spille spil, have kontakt med andre rundtomkring i verden, høre bøger, se film og meget mere. Men den er kommet til at fylde alt for meget, og den beslaglægger alt for mange timer.

Heldigvis sætter du pris på ham og værdsætter, at han er din mand. Så grundlæggende savner du, at I kan snakke mere sammen, dele tanker med hinanden og fortælle om de forskellige ting, som I hver især sætter pris på og oplever. Du savner ham. Og det er nok det mest vigtige og alvorlige, som han må læse, høre og forstå. Han må genopdage din kærlighed til ham.

Når det gælder brugen af iPad, handler det ikke så meget om, hvor nyttig og praktisk og spændende den er. For det er den. Men det handler om tidsforbrug og opmærksomhed, og at man ikke kan være social og fuldt til stede med et andet menneske i samme rum, når man bruger den. Det skulle lige være, hvis du selv brugte en iPad og så var på Facetime med din mand, som sad i samme stue, eller som lå i sengen ved siden af. Men det bliver for komisk.

Man snakker mere og mere om børn og unges stigende afhængighed af de digitale hjælpemidler, men det rammer efterhånden alle aldersklasser, og du og din mand er et eksempel på, at det er noget, som hører alle aldersklasser til. Du bliver nemlig også involveret, når din mand er afhængig. Det bliver en fælles ting, selvom det kun er ham, der er blevet fanget ind.

Afhængighed kan man let måle størrelsen af. Det gør man ganske enkelt ved at holde op fra den ene dag til den anden og se, hvor meget og hvor stort ubehaget bliver. Det hedder abstinenser, og de kommer helt på samme måde, hvis man slutter med alkohol, nikotin eller andre afhængighedsskabende ting eller aktiviteter. Abstinenser kan være for eksempel uro, ubehag, irritabilitet, rastløshed eller dårligt humør. Så her er en lille udfordring til din mand: Læg iPad’en væk i for eksempel tre dage og se, hvad der sker.

En anden udfordring kunne være at fortsætte uforandret. Og så registrere i en uges tid, hvor mange timer der bruges på iPad’en hver dag. Vi tror, at en konkretisering af det faktiske antal timer godt kan give en overraskelse. En sådan mere neutral ”videnskabelig” registrering kan måske føre til overvejelse, om det målte tidsforbrug skal justeres.

Når det gælder børn og unge, har mange forældre med mere eller mindre held opstillet nogle regler for, hvornår og hvor der er mobil/iPad-fri zone. Vi kender familier, der, for eksempel når de kommer hjem fra arbejde og skole, lægger deres maskiner i en kurv, således at man kan få nogle timer i fred, og hvor der kan spises aftensmad uden at være optaget af, om der er ”kontakt til den ydre verden” eller ej. Ellers kan man jo risikere, at man tror, man er sammen helt uden at være det. Det er jo også det, du registrerer.

I kunne sætte jer ned hver især og skrive forslag til, hvornår iPad’en skal lægges væk. Del hinandens forslag og nå frem til en ordning, der kan afprøves i for eksempel en måneds tid. Det kan eksempelvis være ved måltider, fra 20-21.30 om aftenen, søndag eftermiddag og så videre. Når I har afprøvet det, som I har aftalt, et stykke tid, kan I evaluere og eventuelt justere det.

Hvis din mand siger ” jamen vi kan jo ikke bare sidde og snakke da alligevel”, så beslut at lave noget sammen. I kunne læse højt for hinanden, se noget sammen eller gå daglige ture sammen. Lige nu har naturen pyntet op i skovbunden, så det er en god årstid at begynde at gøre det til en daglig vane. Når man går, kan man komme til at tale om mange hyggelige og vigtige ting.

Det personlige nærvær og de gode samtaler er den næring, jeres relation må have, og den må prioriteres og styres af jer. God arbejdslyst.

Mange hilsener