Når jeg skriver, kan jeg kravle ind i mit lyriske rum

52-årige Jørgen Skov Sørensen er ny generalsekretær i Danmission. Han er mere til ord end til tal og slapper bedst af, når han skriver haikudigte

 Jørgen Skov Sørensen er uddannet teolog og siden 1. marts i år ny generalsekretær i Danmission. –
Jørgen Skov Sørensen er uddannet teolog og siden 1. marts i år ny generalsekretær i Danmission. – . Foto: Rune Lundø.

Hvad er det gode liv for dig?

Det er svært at svare på, for det er jo i grunden mange ting, et konglomerat af ting, der falder på plads. Grundlæggende vil jeg sige, det er, når der er en balance mellem pligter og frihed. Når man holdes fast i en ramme af pligter og ansvaret for familie og job, men samtidig har mulighed for og frihed til at bevæge sig ud over rammen.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Når jeg er virkelig træt og har mulighed for at lægge mig til at sove. Det har man jo ikke altid. Men det øjeblik, hvor en lang dag er overstået, og man er godt brugt og har muligheden for at falde til ro, er fantastisk.

Jeg har ikke et arbejde, hvor jeg fysisk udmattes, men den mentale og kropslige træthed hænger ofte sammen, og da værdsætter jeg virkelig, når jeg kan reagere på kroppens signaler og falde til ro. Tilfredsstillelsen i det øjeblik minder på mange måder om at spise, når man er virkelig sulten.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Jeg er begyndt at cykle på mine ældre dage. Jeg cykler for det meste ud af byen og slipper racercyklen fri på landevejene. Og så cykler jeg på ferier. Jeg har både cyklet i Italien og Frankrig, og næste gang går turen til Schweiz, hvor jeg skal give mig i kast med Alperne.

Det er rart at bruge kroppen, særligt når man har et stillesiddende arbejde. Jeg cykler også på arbejde hver morgen, og de dage, hvor jeg ikke har mulighed for det, kan jeg mærke, at jeg mangler det.

Hvad er afslapning for dig?

Jeg skriver haikudigte. Det begyndte jeg med, da mange af mine venner begyndte på sudoku. Jeg forsøgte mig også med det, men fik kun frustrationer ud af det, så jeg skiftede til haiku. Jeg er mere til ord end til tal, og det særlige ved haikudigtet er dets faste opbygning.

Afslapning handler for mig meget om at kunne slippe det, jeg er vant til, og når jeg skriver, får jeg lejlighed til at kravle ind i mit lyriske rum og finde inspiration.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Rødløg. Det smager eminent, og så er det en grøntsag, der kan bruges på så mange forskellige måder. Det benytter jeg mig meget af, lige fra i varme retter over et stykke smørrebrød og i en salat.

Hvad er din største last?

Jeg har ikke én stor last, men derimod mange små. Det første, der falder mig ind, er sociale medier som Facebook, som nok tager for megen tid. Facebook er ofte stedet, hvor man mødes, også med dem, man ikke så tit ses med ansigt til ansigt, og derfor kan det godt blive lidt vanedannende.

Det er en snu opfindelse, Facebook, for de bygger flere og flere ting ind, som skal holde brugerens interesse ved lige. Det er lidt som tobak, og de er ualmindeligt gode til at fastholde os.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

At tage trappen. Også selvom jeg må indrømme, at jeg ikke husker, om jeg fik rådet af en anden, eller om det selv gik op for mig, at det nok er en meget god idé. Det kræver meget lidt – faktisk ikke andet end trin – men det er en nem måde at bruge sin krop på, så jeg tager trappetrinnene i stedet for elevatoren.