Kjeld Hillingsø: Når man har et våbenskjold, behøver man ikke skilte med det

Pensioneret generalløjtnant Kjeld Hillingsø modtog storkorset af Dannebrogordenen i 1995. Da han skulle beslutte, hvordan hans våbenskjold skulle se ud, valgte han noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt

”Gør ret frygt intet” står der som valgsprog på Kjeld Hillingsøs våbenskjold. Han valgte, at det skulle stå på dansk i stedet for latin. –
”Gør ret frygt intet” står der som valgsprog på Kjeld Hillingsøs våbenskjold. Han valgte, at det skulle stå på dansk i stedet for latin. – . Foto: Tobias Pedersen/ritzau.

Det nye er korset. For bortset fra det har Kjeld Hillingsø valgt elementer og farver fra våbenskjoldene fra sin mors og sin hustrus slægter.

”Min mor var født Bugge. Buggerne var anerkendt som adel i Danmark og stod oprindeligt i adelskalenderen – i daglig tale ’den røde’ (den er rød, red.). Men i slutningen af 1800-tallet tog man dem, som ikke havde fået deres adelspatent bekræftet, ud. Buggerne havde boet i Norge og Tyskland i masser af år og ikke bekræftet patentet herhjemme, men nu er de, kan man sige, med igen i mit,” forklarer Kjeld Hillingsø, der er 82 år.

Hans hustru Birgitta Hillingsø stammer fra adelsslægten Iuel, og også elementer herfra kom med.

”Det pudsige var, at Iuelernes våbenskjold stort set var overtaget af den Nato-kommando der hed Baltic Approaches. Så som Nato-chef havde jeg det næsten i forvejen.”

Skjoldet blev altså blåt med bølger, men i stedet for Nato-stjernen satte Kjeld Hillingsø et kors for ordet ”hellig”, som i Helligsø, Sydthy, hvor hans familie stammer fra.

Fra sin mors families våbenskjold tog han blandt andet hjelmklædet.

”Det er det, der ligger oven på skjoldet – og et vildsvinehoved. Så mit våben er en kombination. Det eneste, der var helt nyt, var korset.”

Gå på opdagelse i Kjeld Hillingsøs våbenskjold. Rør våbenskjoldet herunder med din finger eller mus, og læs om detaljerne i våbenskjoldet.

Normalt får modtagere af våbenskjoldet ikke en kopi med hjem.

”Men jeg var så heldig at få en, fordi man eksperimenterede med nogle nye materialer.”

Kjeld Hillingsø har sin kopi af våbenskjoldet hængende ”ikke over sengen og ikke i stuen”, men i trappeopgangen.

”Jeg er et beskedent menneske,” siger han.

Som valgsprog til sit våbenskjold tog Kjeld Hillingsø udgangspunkt i et fra de gamle kompagnier ved Den Kongelige Livgarde, hvor han begyndte sin militære karriere, og det skulle stå på dansk i steder for på latin.

”I de gode gamle dage var det rimeligt med latin, men i dag er det kun dem, der har taget den store latinprøve, der forstår sproget, og de findes snart ikke mere. Dansk vil folk nok kunne forstå nogle hundrede år endnu.”

Valgsproget lyder: ”Gør ret og frygt intet”.

”Jeg tænker på det sådan, at man ikke kun skal holde sig på dydens smalle sti, men gøre det, der er rigtigt og retfærdigt, og ikke bøje nakken i et forsøg på at fedte sig ind hos magthaverne.”

Kjeld Hillingsø var forbløffet, da han fik at vide, at han fik storkorset af Dannebrogordenen.

”Faktisk har jeg været med til at bestemme, at folk, der sad i den stilling, jeg sad i, ikke skulle have storkorset. Man ønskede at begrænse antallet af høje ordener. Jeg havde så bare det utrolige held, at man pegede på mig fra udenlandsk side.”

Kjeld Hillingsø bruger ikke sit våbenskjold på brevpapir eller i andre sammenhænge.

”Man behøver jo ikke skilte med det, når man har det. Så kan man nøjes med at smile venligt,” siger han.