Prøv avisen

Professor: Alle taler om empati - få ved, hvad det er

Empati er ikke bare at forsøge at sætte sig i andres sted eller at dele deres følelser. Empati er at beholde en åbenhed over for forskellen til den anden og samtidig prøve at gennemleve de følelser, den anden har, forklarer filosofiprofessor Dan Zahavi Foto: Leif Tuxen

Alle taler om empati, men de færreste ved, hvad det er, erklærer filosofi- professor Dan Zahavi. Selv ser han indlevelse ansigt til ansigt som en nødvendighed for, at vi mennesker kan handle moralsk

Forestil dig, at du har en god ven, som du ved for nylig er blevet skilt. Du tager hen for at besøge ham. Han har ladet sin dør stå åben, men er ikke lige til stede. Du kommer ind i hans arbejdsværelse og kan se, at alle hans breve fra ekskonen er blevet revet i stykker. Synet af papirstumperne, der ligger ud over det hele, får dig til at tænke over, hvordan han har det, og du når til den konklusion, at han formentlig er oprevet.

Forestil dig nu et andet forløb. Denne gang er din ven til stede. Du når ikke ind i arbejdsværelset og ser derfor ikke de iturevne breve. I stedet sætter du dig i stuen ansigt til ansigt med din ven, som begynder at fortælle med bævende stemme, inden han pludselig bryder sammen foran dig.

I begge situationer er der mulighed for, at man som menneske kan handle moralsk og yde sin ven støtte. I begge tilfælde kan man prøve at sætte sig i sin vens sted og se verden med hans øjne. Men filosofisk set er der en afgørende forskel på vejen til at forstå den anden. Kun i det sidste tilfælde, hvor vennen er til stede, er det forståelse via empati.

”Empati er den direkte oplevelses- og erfaringsmæssige griben af den andens sindstilstand, som er meget forskellig fra det, vores fantasi og forestillingsevne kan sige os om den anden,” siger Dan Zahavi, professor i filosofi, leder af center for subjektivitetsforskning ved Københavns Universitet.