Chris Gade er landbetjent på Fanø: Naturen er mit kontor

For Chris Gade, der er landbetjent på Fanø, er sommeren en travl tid med mange store arrangementer, der kræver politiets involvering, og så skal der udskrives bøder til bilister med børn bag rattet på den brede strand

”Som landbetjent kan man virkelig gøre en forskel og være tæt på og nærværende over for dem, man har med at gøre, på godt og ondt,” siger Chris Gade, der her er fotograferet på stranden på Fanø. –
”Som landbetjent kan man virkelig gøre en forskel og være tæt på og nærværende over for dem, man har med at gøre, på godt og ondt,” siger Chris Gade, der her er fotograferet på stranden på Fanø. – . Foto: Keld Nissen.

Chris Gade sidder bag rattet i sin nye patruljevogn, en Toyota Land Cruiser, og kører i lav fart mod syd på den kilometerbrede flade sandstrand på Fanøs vestkyst. Han har netop fortalt, at man her kun må køre 30 kilometer i timen, da han foretager en brat u-vending, accelererer og sætter efter en svensk indregistreret personbil. Han bringer bilen til standsning og stryger ud af landcruiseren.

Det er en daglig opgave for Chris Gade, der er 54 år og landbetjent på Fanø på fjerde år, at holde øje med trafikken, også på stranden, og kontrollere, om bilernes førere må køre bil. For ofte sker det, at der sidder børn bag rattet.

”’Arh, du skal lige prøve at køre’, har forældrene sagt, for det er ikke ungerne, der vil,” siger Chris Gade.

Landbetjent Chris Gade har mange opgaver i forbindelse med øens sommerarrangementer som her, hvor han sammen med sin sommerassistance Mikkel Hansen (til venstre) går i spidsen for optoget til Fannikerdagen den 13. juli. –
Landbetjent Chris Gade har mange opgaver i forbindelse med øens sommerarrangementer som her, hvor han sammen med sin sommerassistance Mikkel Hansen (til venstre) går i spidsen for optoget til Fannikerdagen den 13. juli. – Foto: Keld Nissen

Den yngste bilist, han har stoppet, var 11 år. Bedstefaderen, der sad ved siden af, fik en bøde på 3500 kroner for at have overladt rattet til en mindreårig. Denne sommer har landbetjenten indtil nu udskrevet omkring 10 af disse bøder. For 15-18-årige koster det 3500 kroner at køre ulovligt bil, mens det koster 7000 kroner at køre bil uden kørekort, når man er over 18 år. Når små børn styrer bilen, koster det også et klip i den voksnes kørekort.

”Så nemt er det altså heller ikke at køre bil på stranden. Når voksne lader børn køre bil her, hvilket de aldrig ville gøre i en storby, kan det skyldes, at vores øsamfund måske frister til lidt mere løssluppenhed blandt nogle af vores gæster,” siger Chris Gade.

Føreren af den svenske bil, der var på vej til Sønderho med fem passagerer, var 19 år og havde glemt sit kørekort i Sverige. Inden bilen fik lov at køre videre, overtog en voksen kvinde førersædet.

”Man kan også få en bøde for glemt kørekort. Det koster 1000 kroner. Jeg vil nu kontakte de svenske myndigheder for at høre, om den unge mand har kørekort eller ej, og hvis ikke, sender jeg en bøde,” siger Chris Gade.

Det er en af de varme dage i slutningen af juli, hvor solen står skarpt på den blå himmel, og vind er der ikke meget af. Men der er aircondition i det rullende politikontor, hvor Syd- og Sønderjyllands politiradio kører lavmælt i baggrunden. Og på en stationær computer kan han være i kontakt med politikredsen ovre på fastlandet og søge i politiets motor-, kørekort- og kriminalregistre.

Chris Gade kører hver dag patrulje øen rundt fra Nordby i nord til Sønderho i syd – den ene vej langs stranden, den anden på Postvejen midt på øen – for at holde øje med trafik og folk, men også naturen. Tidevandets cyklus af flod og ebbe her ved Vadehavet former kysten, hvor der denne formiddag er lavvande.

”Jeg kigger på naturen og på vaden, for naturen ændrer sig hele tiden. Søren Jessens Sand mod nord er blevet større, afløbene flytter sig, og der er kommet nye klitter. Jeg skal kende det område, jeg kører i, for hvis nogle for eksempel er blevet væk, kan der være en tidsfaktor i forhold til liv og død,” siger Chris Gade, der også nyder de daglige ture ude i landskabet:

”Naturen er kontoret,” siger han.

Undervejs kommer Chris Gade også forbi færgelejet inde i Nordby, og det er, som om folk på gaden står ret, når landbetjenten viser sig. Nogle vinker, og han vinker tilbage.

”Det hjælper altid at komme i en stor politibil,” lyder det tørt og med et smil fra politimanden, der er 193 centimeter høj og har pistol, peberspray, håndjern, radio, blokke og kuglepen i bæltet.

På Fanø har man det med at udstyre hinanden med øgenavne, og kort efter den nye landbetjents tiltræden i 2016 hed det sig, at ”Chris Kuglepen” var kommet til øen.

”Hvis jeg så noget, der ikke var i orden, skrev jeg folk, og det forstod de godt. Det er konsekvensopdragelse, og hvorfor skal det være anderledes på Fanø end i resten af landet? Sådan er det. Jeg vil hellere hedde kuglepen end viskelæder. Det er bare sådan: Man har altid 50 procent med sig eller imod sig. Og man har jo regler ud fra moral og værdier, men også sikkerhed,” siger Chris Gade.

Der er flere telefonopkald fra borgere på turen, som han tager og besvarer. Det drejer sig blandt andet om glemt bagage og besøg af en mulig bedrager. Den sidste aftaler han at komme forbi senere på dagen. Der er i det hele taget nok at se til for politiet i højsæsonen på Fanø. Denne aften skal han være til stede, når en helikopter lander på stadion i Nordby med en guitarist, der spiller med i Lis Sørensens band, som giver sin årlige koncert i kulturhuset Realen i Nordby. Og næste morgen skal politiet assistere med afspærring af et område på stranden, hvor en kutter fra Hvide Sande, der forliste i januar, endelig skal bjærges efter et halvt års polemik mellem forsikringsselskab og kommune.

Og så er der alle de store sommerarrangementer som rockfestivalen Fanø Vesterland i maj, Fanø Pride, Fannikerdagene, Sønderhodagen og Fanø Summercup i juli samt Strikkefestivalen til september, hvor gæster strømmer til øen.

”Jeg vil jo gerne, at man i forbindelse med de store arrangementer har de rigtige tilladelser og har tænkt worst case scenario ind, så vi har en løsning på det, hvis der sker noget. Der kommer også rigtig mange biler, efter at det er blevet lidt billigere at komme med færgen. Det gør, at infrastrukturen skal tænkes ind, og der har jeg været ude og været med til at vejlede og få tingene til at fungere,” siger Chris Gade.

Den årlige begivenhed, Fanø Summercup, med fodbold, fest og farver, blev afviklet i dagene den 18., 19. og 20. juli med 16.000 deltagere. Her var politiet til stede med assistance fra fastlandet og patruljerede og rykkede ud, når det var påkrævet.

”Hvis vi ikke var der, ville der ske mere, men de gode arrangører har en flok dørvagter, der også tager deres tørn med at holde orden og forebygge slagsmål. Men der er deltagere, der har boksehandsker på og kommer med det formål at få en slåskamp. Og når det handler om fastholdelse eller anvendelse af magt, er det politiets opgave,” siger Chris Gade.

Netop ved dette års Summercup måtte politiet rykke ud til den hidtil mest alvorlige sag i den tid, Chris Gade har været landbetjent på Fanø. Natten til lørdag kom en anmeldelse om, at en 14-årig pige var blevet udsat for fuldbyrdet voldtægt i skovområdet nær stadion, hvor summercuppen blev afholdt. Og senere lørdag aften var der endnu en anmeldelse fra en 14-årig pige om forsøg på voldtægt. Begge sager er under efterforskning, hvorfor Chris Gade ikke kan udtale sig om dem.

På turen øen rundt spotter Chris Gade i Sønderho flere ulovligt parkerede biler, der skal have en bøde. I Nordby holder en 19-årig dansk mand, der har glemt sit kørekort, ulovligt på en handikapparkeringsplads, og en 46-årig dansk kvinde kører mod færdselsretningen i Hovedgaden i Nordby.

Som 17-årig mødte Chris Gade sin kone, Rikke Bjørnholt Gade, i Hals i Nordjylland, hvor han er vokset op. Hendes far var landbetjent, og på den måde fandt han ud af, at det nok var lige ham.

”Som landbetjent kan man virkelig gøre en forskel og være tæt på og nærværende over for dem, man har med at gøre, på godt og ondt. Det er frihed under ansvar, og jeg styrer det selv, og det har jeg det jo nok bedst med. Nogle gange kan jeg tage et kvarter til mig selv, andre gange giver jeg det til andre. Min telefon er åben, også når jeg ikke er på arbejde. Mange gange er det noget med vejledning eller hjælp, og nogle gange kan man måske tage ting i opløbet,” siger Chris Gade, der bor på øen og har politikontor på Fanø Rådhus.

”Jeg synes, at jeg er blevet taget rigtig godt imod. Det var ikke mange, jeg kendte herovre, bortset fra en gammel soldaterkammerat. Generelt er folk her utroligt imødekommende, men det er også et job, hvor jeg ikke skal ud og finde kontakter, kontakterne kommer til mig. Enten ringer de til mig, fordi de er fortørnede over noget, vil anmelde noget, lige give et tip eller have hjælp til noget.”

”Den anden side af det er, at der kan være nogle, jeg skal efter, eller nogle, jeg skal give en bøde, så jeg lærer mange at kende. Og man lærer lynhurtigt dem, der træder ved siden af, at kende,” siger Chris Gade, der også er aktiv i det lokale foreningsliv som initiativtager til et judohold, der har stor tilslutning med deltagere i alderen 6 til 56 år.

På vejen tilbage fra Sønderho ad Postvejen mod nord skal Chris Gade lige have en snak med en mand, der er i gang med at beskære birketræer i grøftekanten.

”Det er skovløberen, der havde en sag i går med en træls person ved et shelter i skoven. Han var beruset og ubehagelig over for et par kvinder og deres børn. Skoven er skovløberens pastorat, så i første omgang var det ham, der kørte ud og bad manden om at pakke sammen og forsvinde. Og hvis ikke det skete inden en time, ville jeg komme. Han forsvandt, og det var nogle spejdere, der også var derude, glade for. Vi kan rumme alle her, men de, der træder helt forbi, accepterer vi ikke,” siger Chris Gade, der står ud af bilen og får en snak med den hårdtarbejdende mand.

”Husk at drikke vand, du skal have to liter i dag,” lyder hans afskedshilsen og et løfte om at komme forbi senere på dagen med en kold sodavand.