Hækkerup-klanen: Navnet er en stafet til næste generation

Navnet Hækkerup lugter af magt. I fem generationer har 11 af Hækkerup-slægtens medlemmer besat folketingspladser, borgmesterkontorer og ministerposter for Socialdemokratiet

”Navnet er en stafet, som man løber med. Man løber så langt, man kan, og håber, at der er nogle andre til at tage den i den anden ende,” siger Nick Hækkerup, den eneste af de fire, der sidder i Folketinget i øjeblikket.
”Navnet er en stafet, som man løber med. Man løber så langt, man kan, og håber, at der er nogle andre til at tage den i den anden ende,” siger Nick Hækkerup, den eneste af de fire, der sidder i Folketinget i øjeblikket. Foto: Jens Welding Øllgaard.

Sønner er gået i fædrenes fodspor. Ægtemænd har fået følgeskab af deres hustruer. Men som i gamle dage, hvor et adelsnavn forpligtede bærerne til ansvarligt lederskab – noblesse oblige – så føler Hækkerup-slægtens politikere i dag, at de har en forpligtelse til at holde brandet Hækkerup rent. Af hensyn til nye Hækkerup-generationer, som gerne skal indtage pladsen i dansk politik efter dem.

Kristeligt Dagblad har sat fire Hækkerup-politikere stævne på Nick Hækkerups kontor på Christiansborg til en samtale om at være del af en politisk slægt. Omkring bordet er Nick selv, hans bror, Ole, deres far, Klaus, og den nyeste på holdet, Tue Hækkerup, Nick og Oles fætter.

”Navnet er en stafet, som man løber med. Man løber så langt, man kan, og håber, at der er nogle andre til at tage den i den anden ende,” siger Nick Hækkerup, den eneste af de fire, der sidder i Folketinget i øjeblikket.

Ole mistede sin plads ved valget i 2015. I Hækkerup-familien er politik det store samtaleemne om spisebordene. Slægtens børn bliver oplært til politik ved at lytte og deltage.

Klaus Hækkerup og hans bror, Hans, er sønner af Per Hækkerup, minister og magtfuld mand i Socialdemokratiet, og Grete Hækkerup, der blev 1. næstformand i Folketinget.

”Der var masser af politiksnak derhjemme. Hans og jeg lyttede og blev tidligt sat på sporet. I skolen så jeg ulighederne i samfundet. De ufaglærtes børn var der ikke mange ambitioner for,” siger Klaus Hækkerup, tidligere borgmester i Fredensborg-Humlebæk og folketingsmedlem i 23 år.

Den politiske træning ved middagsbordene er fortsat i næste generation.

”Det er ikke mærkeligt for Nick, Tue eller mig, at vi er gået ind i politik. Når familien taler så meget om politik, så kommer spørgsmålet på et tidspunkt: ’Vil du også selv?’,” siger Ole Hækkerup.

Nick Hækkerup blev folkevalgt første gang, da han var 24 år. Helt uerfaren fik han andenpladsen på Socialdemokratiets liste til byrådsvalget i Hillerød. På grund af navnet.

”Allerede i skolen kunne jeg mærke, at kammeraters forældre vidste, hvem jeg var. Det var sådan noget med: ’Var det ikke din farfar, der gav olien væk til nordmændene?’,” siger Nick Hækkerup.

”Det er ikke svært at blive stillet op, når man er en Hækkerup. Alle i partiet kender klanen og stemmer på en, fordi de tror, de kender en,” konstaterer han.

41-årige Tue er nyeste Hækkerup-politiker. Den officeruddannede søn af tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup er suppleant i Københavns Borgerrepræsentation efter ikke at være blevet valgt i 2013.

”Folk studser over navnet i det indbyrdes partihierarki. Når der er valg, så er partimedlemmerne hinandens værste konkurrenter, og mange tror, at når man er en Hækkerup, så kører apparatet for en. Så er man sikker. Men sådan er det ikke,” mener Tue Hækkerup.

Han genkender fætrenes beskrivelse af en opvækst, hvor al snak drejede sig om politik. Og hvor familielivet gav en politisk skoling.

”Hele familien har den samme politiske grundholdning, så det var et sikkert sted at prøve sine idéer af. Der blev virkeligt gået til stålet,” fortæller han.

Han har ingen aktuelle planer om at søge valg til Folketinget, men som sine fætre kender han Christiansborg fra barn.

”Vores familie har stået til regnskab for Nordsø-olien og danske soldater i Eksjugoslavien. Vi skal kunne forsvare det, vi selv gør, i forhold til den arv, vi bærer med os. Og så er det er svært at gribe hurtige dagsordener,” siger han.

”Hvis jeg for eksempel gik på kant med overborgmester Frank Jensen, så kunne jeg let få en forside – ’Hækkerup mod Frank’.”

”Det ville give opmærksomhed et par dage, men troværdigheden ville være ødelagt.”

Den form for politik vil sætte familiens langtidsholdbarhed og troværdighed over styr, mener fætrene.

”Du har ansvaret, og man kan ikke levere holdbare aftaler, hvis man løber efter forsiderne,” siger Ole Hækkerup.

Hans bror supplerer: ”Politik i hverdagen er kedelige papirer og møder, hvor der ikke sker noget. Bare fordi man er en Hækkerup, lever du ikke i en fantastisk verden af utrolige oplevelser.”

48-årige Nick Hækkerup har haft tre ministerposter. Onkel Hans var forsvarsminister, Oles hustru, Karen, var minister, så klanen har været svær at komme uden om, når socialdemokratiske statsministre har sat deres hold med blik for partiets højrefløj, som Hækkerupperne tilhører.

”Der er helt sikkert hviskekampagner her på Christiansborg, hvor folk siger, at man ikke kan lave et ministerhold og gå uden om Hækkerup. Du kan altid finde folk, der synes, vi er idioter. Men det når ikke frem til os. Vi hører det fra vores børn,” siger Nick Hækkerup.

Ole Hækkerup har tre børn, Tue har tre, og Nick har fire, som vokser op med politik ved middagsbordet og får opmærksomhed, fordi efternavnet er Hækkerup.

”Da vores søn begyndte i skole, sad jeg i Folketinget, og Karen var minister. En lærer sagde til ham, at han vel ikke så meget til sine forældre,” fortæller Ole Hækkerup.

Nick Hækkerups datter lagde i gymnasiet et foto af sin far som bagskærm på sin computer, hvorefter en lærer sagde, at Nick på billedet var ”den største idiot”.

Men ingen forventer, at børnene skal gå ind i politik.

”Jeg vil blive hysterisk ked af det, hvis mine børn ikke bliver socialdemokrater, men om de vil løfte det politiske, det må de selv finde ud af. Jeg håber kun, der er nogen i næste generation, der vil bære stafetten videre,” siger Nick Hækkerup.

Tue Hækkerups 16-årige datter Anne Sofie har stukket næsen frem. Hun er aktiv i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og markerer sig som debattør i aviserne.

Og så er der det med Donald Trump, som tager sin familie med ind i magtens centrum?

”Det er misforstået. Det er magtmisbrugslignende tilstande,” siger Ole Hækkerup.

”Det mest vidunderlige er, at vælgerne altid kan smide magthaverne ud igen.”

Uanset hvilket efternavn og hvilken familie magthaveren har.