Ny tv-julekalender vil tilbageerobre brødrene Grimms eventyr

Grimms eventyr danner ramme for dette års nye DR-julekalender ”Den anden verden.” For Grimm-universet rummer gode og grumme fortællinger om overgangen fra barndom til voksenliv, lyder det fra en af manuskriptforfatterne bag julekalenderen

Sara, en af julekalenderens to hovedpersoner, får adgang til en anden verden befolket med skikkelser fra Brødrene Grimms Eventyr.
Sara, en af julekalenderens to hovedpersoner, får adgang til en anden verden befolket med skikkelser fra Brødrene Grimms Eventyr. Foto: Per Arnesen/DR.

Dværge, hekse og onde stedsøstre er blot tre af de mange eventyrlige ingredienser i DR 1’s nye tv-julekalender for familien. ”Den anden verden” hedder julekalenderen, som man kan glæde sig til at følge med i gennem december måned.

Her får de to 15-årige tvillingesøstre Sara og Anna på magisk vis adgang til en anden verden befolket af karakterer fra brødrene Grimms eventyr, og det usædvanlige møde med folkeeventyrene bliver også søstrenes første skridt ind i en ukendt og til tider farlig voksenverden. 

Manuskriptforfatterne til ”Den anden verden” er makkerparret Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen, som også stod bag TV 2-julekalenderne ”Jesus & Josefine” fra 2003 samt ”Mikkel og Guldkortet” fra 2008. I instruktørstolen sidder Lars Kaalund.

I julekalenderen medvirker de to tvillingesøstre, spillet af Caroline Vedel og Fanny Leander Bornedal, i det lokale teaters opsætning af årets juleforestilling. Da Sara træder ind i den magiske eventyrverden, forelsker hun sig i en smuk prins spillet af Andreas Jessen og møder en ond dronning, syv små dværge og andre karakterer fra Grimm-universet. Og efterhånden bliver skillelinjen mellem eventyr, teater og virkelighed uklar.

Lars Brygmann, Christine Albeck Børge og Sofie Gråbøl er blandt de andre skuespillere på rollelisten til "Den anden verden," som er optaget over otte måneder, blandt andet på Egeskov Slot, Nyborg Slot og i Sverige.

Men hvorfor egentlig lade moderne teenageres hverdagsliv møde gamle folkeeventyr i en julekalender?

Ifølge manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig handler det blandt andet om et træk, som mange Grimm-eventyr har til fælles:

”Rigtig mange af eventyrene handler faktisk om overgangen fra barndommen til voksenlivet. Og selv om eventyrene måske historisk er blevet læst op på børneværelser, så har de i virkeligheden handlet om voksenlivets farligheder.” 

Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen kastede sig selv direkte ned i eventyrene, da de begyndte at arbejde på manuskriptet til ”Den anden verden” for to år siden. De læste Grimms samlede eventyr i Villy Sørensens danske oversættelse, og det slog dem, at eventyrene er præget af en renhed.

”Figurerne er enten meget onde eller meget gode. Men der er jo det ved tilværelsen, at den ikke altid har den samme renhed som i eventyrene – tingene er meget mere komplekse end som så, og det hører også med til at træde ind i voksenlivet at opdage det. Derfor ville vi gerne udfordre den sort/hvide verdensforståelse i eventyrene,” siger Nikolaj Scherfig. 

Også grumheden i Grimms univers bed sig fast i manuskriptforfatterne, da de læste sig gennem de mange eventyr. Og mange ved måske, at folkekære eventyr som Askepot og Snehvide gemmer på grusomheder, som eksempelvis Disneys versioner ikke har taget med.

”For eksempel får Askepots onde stedsøstre hakket øjnene ud i Grimms version,” fortæller Nikolaj Scherfig, og fortsætter:

”Og Snehvides stedmor kommer med til sin steddatters bryllup med prinsen. Men hun får til lejligheden glohede jernsko på og ender med at danse sig til døde.”

Den grumme morale gør eventyrene levende, mener Nikolaj Scherfig.

”Disneys genfortællinger af de gamle folkeeventyr har stået meget stærkt. Der er i den tradition en tendens til at se bort fra de eventyr, der ikke ender godt. Det har vi villet gøre op med. Man kan sige, at vi forsøger at erobre Grimms verden tilbage fra Disney til en europæisk virkelighed.”

Men kan det ikke blive for farligt, hvis man lader Grimms grumme moraler trænge ind i en familiejulekalender, kunne man spørge. Manuskriptforfatterne til ”Den anden verden” har forsøgt at skabe en balancegang, så julekalenderen ikke bliver for uhyggelig for børn, fortæller Nikolaj Scherfig.

”Men der er noget om, at julekalendere i disse år ikke længere udelukkende foregår i et uskyldigt børneunivers. Man har set det i ’Tidsrejsen’ (2014) og ’Pagten’ (2009), og vi har på samme måde været optaget af at hive fortællingen ind i en lidt mere voksen virkelighed,” siger han. 

”Den anden verden” er da også egnet til børn fra otte år og op efter, mens de mindste i familien kan se julekalendere på andre kanaler, heriblandt TV2 og Ramasjang.