Fire voksnes råd til ungdommen: Nyd de unge år, gør dig umage og træf et valg og stå ved det

Ungdommens beslutninger kan forme os for livet, men det er ikke altid givet, hvad der bringer os på rette hylde. Fire forskellige mennesker fortæller her, hvordan børn og studie over arbejdsfællesskab og sabbatår har præget dem for livet

Illustration: Morten Voigt
Illustration: Morten Voigt.

Mona Striib, 58 år, forbundsformand i Foa: Selvom jeg er ufaglært, er jeg landet på den rette hylde

Mona Striib, 58 år, er forbundsformand i Foa.
Mona Striib, 58 år, er forbundsformand i Foa. Foto: Foa

Hvad eller hvem formede dig mest som ung?

”Der er to svar. Jeg var kun 18 år, da jeg fik mit første barn og flyttede sammen med min mand i Kolding, så mit fokus var på, at vi skulle klare os selv. Jeg havde et stort ansvar, som gjorde, at ungdomsliv med fest var no-go for mig. Fordi jeg skulle sørge for mit barns opvækst, blev jeg hurtigt voksen. Ikke så længe efter landede jeg på Danfoss som ufaglært og blev samme år tillidsvalgt, og vi kæmpede for højere løn til ufaglærte. Det var et fantastisk arbejdsfællesskab at være en del af. I den periode blev både grundstenene til min familie og mit arbejdsliv lagt.”

Hvilken fase i dit ungdomsliv ser du tilbage på med størst glæde og varme?

”Den største glæde og varme går på mine tre børn, som jeg fik, inden jeg fyldte 30 år. De er det vigtigste her i livet og sætter tingene i perspektiv. Det er børnenes lykke og deres vej, der betyder mest. Arbejdsmæssigt var det fantastisk at mærke det sammenhold og fællesskab, vi havde på Danfoss på tværs af faggrupper. Vi arbejdede på akkord, og det var hårdt, men fagligt stod vi sammen.”

Hvad ville du gerne have gjort anderledes?

”Jeg ville gerne have været vedholdende hensyn til at tage en uddannelse, selvom jeg også skulle tjene penge for at forsørge min familie. ’Du skal gøre noget ved det, Mona,’ sagde flere til mig. Selvom jeg er ufaglært, er jeg dog landet på den hylde, hvor jeg har det allerbedst efter i mange år at have arbejdet på fabrik, i bygge- og anlægsbranchen og i hjemmeplejen. Hvis jeg havde fået en uddannelse, ville det have været i et kreativt fag. Kunstmaler eller keramiker kunne have været et bud. Det er i hvert fald det, jeg kan lide at hygge mig med i min fritid. Men der er ingen fortrydelse. Jeg kan vel nå det endnu.”

Hvilket råd vil du give til unge i 20’erne?

”Man skal tro på sig selv og løfte øjnene fra sociale medier og dyrke de gode relationer i den virkelige verden. Det gør ikke noget, at man ikke ved, hvor man skal lande, men man skal gøre sig umage for sin egen skyld. Man skal opbygge en omgangskreds, der ser ens værdi som menneske, og de må gerne være anderledes end dig.”

Jair Melchior, 36 år, overrabbiner for Det Jødiske Samfund i Danmark: Man kan godt gifte sig uden at have afsøgt alle muligheder

Jair Melchior, 36 år, er overrabiner for Det Jødiske Samfund i Danmark.
Jair Melchior, 36 år, er overrabiner for Det Jødiske Samfund i Danmark. Foto: Ritzau/Scanpix

Hvad eller hvem formede dig mest som ung?

”Jeg kan ikke kun nævne en person eller en begivenhed. Som den jødiske filosof og rabbiner Moses Maimonides sagde, så skal man høre sandheden fra dem, der siger den. Altså, man kan lære fra alle mennesker, men det betyder ikke, at man altid skal tage hele pakken. Men både mine venner, min familie, min hustru, mine børn og mit studie til rabbiner har inspireret og formet mig.”

Hvilken fase i dit ungdomsliv ser du tilbage på med størst glæde og varme?

”At være en ung far har været en kilde til stor glæde. Jeg var 23 år, da jeg fik mit første barn, og var blevet gift forinden. Som rabbinerstuderende i Jerusalem var det helt naturligt og forventeligt at stifte familie tidligt. Faktisk havde jeg altid troet, at det skulle have gået endnu hurtigere med børnene. At blive far betød for mig, at der var noget på spil, og at det var alvor. Forinden havde jeg teoretiske tanker og idéer om livet, men da jeg blev far, følte jeg pludselig, at det, jeg sagde, havde en eksistens på en helt anden måde. Nu skulle jeg finde ud af, hvad der var ægte, og hvad der bare var varm luft.”

Hvad ville du gerne have gjort anderledes?

”Jeg har begået fejl, men jeg ved ikke, om jeg ville have gjort noget anderledes. I 20’erne havde jeg en vanskelig periode, hvor jeg prøvede at være den, jeg troede, jeg ville være, i stedet for bare at være og være til stede. Efterhånden faldt jeg på plads og gik fra at prøve at være nogen til at være mig selv.”

Hvilket råd vil du give til unge i 20’erne?

”Tag tingene alvorligt. Mange forsøger hele tiden at lade en dør stå på klem og holde flere muligheder åbne. Det gør det vanskeligt at være til stede. Både når det kommer til kærlighed, uddannelse og job, kigger mange hele tiden på det, de ikke har. Men vi kan få mere ud af det, vi har, når vi vælger og står ved det. Vi betaler en pris for alle mulighederne. Man skal turde fokusere og turde vælge – en partner, for eksempel. Man kan godt beslutte at gifte sig eller tage en uddannelse uden først at have afsøgt alle muligheder.”

Ruth Østergaard Poulsen, 67 år, tidligere hospitalspræst: Gid jeg havde nydt studiet noget mere

Ruth Østergaard Poulsen, 67 år, er pastor emeritus og netop gået på pension fra jobbet som hospitalspræst ved Aalborg Universitetshospital.
Ruth Østergaard Poulsen, 67 år, er pastor emeritus og netop gået på pension fra jobbet som hospitalspræst ved Aalborg Universitetshospital. Foto: Aalborg Universitetshospital

Hvad eller hvem formede dig mest som ung?

”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er teologistudiet og miljøet omkring Det Teologiske Fakultet i Aarhus, der formede mig mest. Det blev afgørende for mit menneskesyn og mit livssyn, og det blev mere tydeligt for mig, hvorfor jeg var her, og hvor jeg skulle hen. Samtidig var jeg så heldig at bo på kollegiet midt i Universitetsparken, hvor jeg var sammen med unge fra alle mulige fag, så jeg ikke kun færdedes i en teologisk ghetto. Livet der var sammen med studiet med til i høj grad at udvide min horisont som menneske.”

Hvilken fase i dit ungdomsliv ser du tilbage på med størst glæde og varme?

”Det må igen blive min studietid. Når man som en lille pige fra Thy kom ind med firetoget til Aarhus, så var det noget helt særligt at blive modtaget med stor varme på teologistudiet. Studiet var ingenlunde snobbet, for de fleste havde det livssyn, at man skulle ville fællesskabet. På kollegiet fik man heller ikke lov at sidde alene på sit værelse, og vi holdt nogle gebommerlige gangfester, der varede i tre dage.”

Hvad ville du gerne have gjort anderledes?

”Jeg tror, jeg var for målrettet mod, at jeg skulle være præst. Skulle jeg gøre det om, ville jeg have nydt studiet mere. Nogle gange nød jeg for lidt at være i det og tænkte kun på at bestå den næste eksamen og komme videre. Jeg ville ønske, at jeg havde givet mig tid til at nyde mere at sidde i auditorium og lytte til de store folk, der underviste på universitetet dengang. Jeg nåede at være præst i 39 år, og det er rigtig mange år af et menneskeliv. I dag ville det jo være fuldstændig ligegyldigt, om jeg havde været præst i 39 år eller for eksempel 36 år.”

Hvilket råd vil du give til unge i 20’erne?

”Mit motto er, at gode råd sjældent er gode, så jeg tror ikke så meget på gode råd. Jeg kunne ønske, at de nød mere at være i de unge år og ikke hele tiden tænkte på målet. Men jeg tror faktisk, at unge i dag er blevet bedre til det, end vi var i min generation.”

Mads Rykind-Eriksen, 50 år, forstander på Rødding Højskole: Jeg havde fire sabbatår, og det var genialt

Mads Rykind.
Mads Rykind. Foto: Claus Fisker

Hvad eller hvem formede dig mest som ung?

”Det gjorde to ting. Frem til jeg var 18 år, spillede jeg rigtig meget håndbold og brugte al min fritid på træning, kampe og stævner. I en længere periode var jeg også anfører og ansvarlig for, at fællesskabet og holdet fungerede. Det er helt afgørende, og så lærte jeg, at hvis der er noget, du vil, må du arbejde for det og tage fat. Det brugte jeg senere, da jeg studerede. Det betød også noget, at jeg i 10. klasse som københavnerdreng kom på efterskole i Vivild på Djursland, hvor det igen var afgørende, at fællesskabet fungerede, og jeg blev opmærksom på hjemligheden og det særlige i en skole, hvor elever og lærere bor sammen.”

Hvilken fase i dit ungdomsliv ser du tilbage på med størst glæde og varme?

”Da jeg var færdig med gymnasiet, havde jeg fire geniale sabbatår, hvor jeg oplevede den ultimative frihed. Nu var jeg blevet frisat, og det var kæmpestort. Jeg arbejdede på en gård som landbrugsmedhjælper. Jeg rejste med rygsæk i ni måneder og med Den Transsibiriske Jernbane på egen hånd. Og så blev jeg elev på Rødding Højskole, hvor jeg mødte min kone. Jeg fik mit første barn som 22-årig, og nu har vi syv. Det at være ung med sine børn har også været en stor glæde for mig.”

Hvad ville du gerne have gjort anderledes?

”Et af de fire sabbatår arbejdede jeg i børnehave som pædagogmedhjælper. Der ville jeg gerne have lavet noget mere udfordrende.Bortset fra det har jeg gjort det, jeg ville .”

Hvilket råd vil du give til unge i 20’erne?

”Benyt den frihed, du har inden studierne. Tag nogle sabbatår, og nyd livet. Du skal nok få en uddannelse og komme ud på arbejdsmarkedet. Det giver jeg også videre til højskoleeleverne. Tiden inden uddannelse, børn, job, huslån og ansvar er så unik. Men desværre er mange unge blevet koloniseret af tankegangen om, at det kun handler om at få noget på cv’et og komme i gang.”

Læs tidligere artikler på