Anna Skyggebjerg: Afslapning er at gøre én ting ad gangen

Den aktuelle forfatter Anna Skyggebjerg insisterer på, at der hver dag skal være pauser, så hun ikke bliver slynget af sted af de centrifugale kræfter

52-årige Anna Skyggebjerg forsøger at gøre én ting ad gangen. Hvad enten det er at skovle sne, at drikke te med børnene, at skrive eller at læse en bog. Ikke at have tankerne flagrende rundt mellem alt det, hun burde have gjort og alt det, hun bagefter skal, men at være fokuseret og nyde her og nu.
52-årige Anna Skyggebjerg forsøger at gøre én ting ad gangen. Hvad enten det er at skovle sne, at drikke te med børnene, at skrive eller at læse en bog. Ikke at have tankerne flagrende rundt mellem alt det, hun burde have gjort og alt det, hun bagefter skal, men at være fokuseret og nyde her og nu. Foto: Line Thit Klein / Rosinante.

Hvad er det gode liv for dig?

For mig er det gode liv tæt knyttet til det at leve med ansvar for andre mennesker og til glæde for andre mennesker. I første omgang er ”de andre” naturligvis mine nærmeste: min familie og mine venner. Men ”de andre” er også mine læsere. Jeg skriver nonfiction-bøger, hvor jeg bruger mit eget livs erfaringer, men forsøger at folde dem ud og gøre dem almene, så andre kan få glæde af dem. Senest i min nye bog, ”Kærlig hilsen Anna”, der er en krydsning mellem at være brevkasse og memoirer. Det er ansvaret for det andet menneske, der gør mit liv meningsfuldt.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Når der er balance mellem det udadvendte og det indadvendte. Det er ikke en balance, der kommer af sig selv i en travl hverdag. Det kræver opmærksomhed at modarbejde de centrifugale kræfter, der slynger én i alle retninger og at insistere på hver dag at have pauser med ro og fordybelse. Men det kan godt lade sig gøre - og livet bliver meget bedre af det.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Min stue er blevet min Hall of Shame: Der er en cross-trainer, kettlebells, en hulahopring, en ribbe og nogle tunge ting til at spænde om håndleddene. Jeg bruger ingen af delene, men de vidner om mine gode intentioner! Jeg håber stadig, at jeg en dag vil finde en motionsform, som ikke keder mig. I mellemtiden går jeg en masse skridt hver dag, for jeg har fået mig en 50 kilo tung slædehund, som har brug for lange gåture. Og så cykler jeg en del. Faktisk elsker jeg at cykle.

Hvad er afslapning for dig?

Det er at gøre én ting ad gangen og at være nærværende i det, jeg gør. Hvad enten det er at skovle sne, at drikke te med børnene, at skrive eller at læse en bog. Ikke at have mine tanker flagrende rundt mellem alt det, jeg burde have gjort og alt det, jeg bagefter skal, men at være fokuseret og nyde her og nu. Det er afslapning.

Hvad er der altid i dit køleskab

Ost! Der er den ost, som børnene tager på maden om morgenen og om eftermiddagen, fordi den er nemt tilgængelig: Den ligger i pålægsskuffen, og i bedste fald er den i skiver. Men hvad børnene ikke ved, er, at øverst i køleskabsdøren, bag nogle flasker med eddike, er der gemt et stykke Comté eller Gruyre. Det er mit hemmelige voksenslik.

Hvad er din største last?

Jeg ryger ikke, jeg rører ikke alkohol, og jeg spiser generelt ret sundt, men jeg elsker simpelthen kager og spiser det stort set dagligt. De gange, jeg har forsøgt at klare mig uden, må jeg bare konstatere, at det går alvorligt ud over min livskvalitet. Kager er en helt vidunderlig last. Jeg er så glad for den.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

”Smile, breathe, and go slowly” (smil, træk vejret og tag den med ro, red.) - et umådelig godt råd fra den buddhistiske munk Thich Nhat Hanh. I en anden kategori må jeg sige, at ”spis æg til morgenmad” har været et virkelig godt råd for mig. Når jeg spiser æg til morgenmad, er jeg mæt og energisk i mange, mange timer. Helt i modsætning til morgenmad, der består af brød, der længe var det selvfølgelige første valg.