Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

På plejehjemmet Bakkely er salmesang og aftenbøn en del af dagligdagen

Gennem sit liv har 89-årige Peder Lauridsen sammen med sin hustru været tilknyttet Luthersk Mission, og han var derfor ikke i tvivl om, at Bakkely var det rette plejehjem for ham. – Foto: Jens Bach.

På Plejehjemmet Bakkely, der er ejet af Luthersk Mission, gør personalet meget ud af at arrangere aktiviteter, der kan imødekomme beboernes åndelige behov. Det gør beboerne trygge, fortæller de

På den hvide væg i foyeren hænger et metalkors med plads til at tænde et fyrfadslys foran. Selvom det stadig er tidligt på dagen, er mange beboere begyndt at dukke op fra deres værelser og gå forbi korset med kurs mod spisestuen, hvor stabler af salmebøger med påtrykket ”Bakkely” ligger klar langs bordene.

Plejehjemmet Bakkely i Videbæk i Vestjylland er en selvejende institution, der er ejet af Luthersk Mission. Det er ikke et krav, at beboerne skal være tilknyttet den teologisk konservative organisation for at bo på her, men en stor del af beboerne er gennem livet alligevel kommet i enten Luthersk Missions lokale missionshus i Videbæk eller i et af de andre missionshuse landet over.

I spisestuen bliver rollatorer og gangstativer parkeret, mens beboerne finder vej til deres vante pladser. Anna Snedker på 88 år sætter sig ved siden af klaveret, så hun har et godt udsyn over rummet. Deltagelsen i den nært forestående morgenandagt er noget af det, som hun bedst kan lide ved at bo på Bakkely.

Oprindeligt er Anna Snedker fra Mors, hvor hun kom meget i Indre Mission, men da hun med sin mand Sigurd flyttede til Videbæk, blev de også involveret i Luthersk Mission.

Og ingen af dem var i tvivl om, at det var her på Bakkely, at de skulle flytte ind, når tiden var inde. Sigurd nåede dog desværre ikke at opleve hjemmet, inden han døde, men fra fotografierne på Anna Snedkers kommode i soveværelset er han alligevel med hende med sit smil hver dag.

Morgenandagten skal til at begynde, og plejehjemslederen Birte Simonsen fører an.

”Er der nogen, der har et forslag til, hvilken salme vi skal begynde med?”, spørger hun i mikrofonen, så alle har mulighed for at høre, hvad der bliver sagt.

Da de fleste ser ned i bordet, beslutter lederen, at det bliver salme 753, ”Gud, du, som lyset og dagen oplod”, og beboerne synger med på budskabet om den nye dag som genskabelsen af lyset.

På væggen hænger et maleri af den lokale Videbæk Kirke, som den så ud, inden den for nogle år siden blev udbygget. I Videbæk har både Luthersk Mission og Indre Mission missionshuse, kirkegangen er stor, og kirken kunne ikke længere rumme alle kirkegængerne, før den blev udbygget.

Dagens vers er fra Johan- nesevangeliets kapitel 11: ”I tænker heller ikke på, at det er bedre for jer, at ét menneske dør for folket, end at hele folket går til grunde,” læser Birte Simonsen højt, før hun fortsætter med en tak til Gud: ”Lad os takke for, at Jesus ville gå i døden for os. Og takke for, at vi må se frem til den dag, hvor Gud må hente os.”

Beboeren Peder Lauridsen på 89 år lukker øjnene.

Han flyttede ind på plejehjemmet i efteråret sammen med sin hustru Stinne, fordi hun var blevet for syg til at bo i hjemmet i Finderup i Midtjylland, hvor ægteparret også var tilknyttet Luthersk Mission. Men der gik ikke mere end halvanden måned på Bakkely, før Stinne gik bort. Det føles underligt at bo alene efter så mange år sammen med sin hustru. Men Peder Lauridsen er nu alligevel glad for og tryg ved sin beslutning om at flytte ind på plejehjemmet.

”De er virkelig omsorgsfulde her. Det er jeg meget taknemmelig for,” siger han.

I spisestuen hænger også et indrammet broderet billede med den fulde tekst til Fadervor. Og nu er det netop blevet tid til at bede den velkendte bøn i fællesskab, før de går i gang med at synge salmen ”O hoved, højt forhånet”.

Ikke alle kan nå at finde den rigtige side i Salmebogen, inden klaverspillet går i gang. Men ikke desto mindre synger langt de fleste alligevel med, fordi de ser ud til at kunne den på rygraden.

”Når herfra jeg skal vige,/da vig du ej fra mig!/ Og når jeg ned skal stige/ i graven, vis mig dig,” synger salen.

Birte Simonsen gør opmærksom på, at andagten er slut og henviser til, at der om lidt vil være salmesang med den lokale organist Gudrun Madsen inde i aktivitetsrummet ved siden af. Plejehjemslederen ved, at disse arrangementer er populære blandt beboerne.

”Vi laver mange af sådanne aktiviteter. For Bakkelys værdigrundlag er det kristne livs- og menneskesyn, og vi ser beboerne som hele mennesker – fysisk, psykisk, socialt og ikke mindst åndeligt. Der skal være plads til at stille spørgsmål til livet og det, der er større end en selv,” siger Birte Simonsen.

På aktivitetsstuens endevæg hænger et skilt, hvorpå der står ”Jeg og mit Hus vil tjene Herren.” Foran skiltet byder Gudrun Madsen velkommen med den røde ”Tillæg til Den Danske Koralbog” i hånden. I anledningen af at det snart er påske, har hun fundet nogle salmer frem, der har med den største kristne højtid at gøre.

”Og vær bare rolig – jeg har ikke valgt de nye. Sidste gang var jeg jo lidt i skole, kan jeg huske, fordi jeg valgte nogle lidt for nymodens, som I ikke kendte så godt,” siger hun.

Før de går i gang, skal sangstemmerne dog lige varmes op med lidt kaffe og gul saftevand. Peder Lauridsen har sat sig mellem sine gode venner ved et bord med forårskrukker fulde af duftende perlehyacinter, stedmoderblomster og påskeliljer og taler glad hen over sin kaffekop om, at bøgen lige er sprunget ud.

Så slår beboerne op på salme 176, ”Se, hvor nu Jesus træder”, og synger samtlige 10 vers, før det er tid til klassikeren ”Hil dig, Frelser og Forsoner”, som er en salmefavorit på Bakkely.

Til slut er der frit slag for ønsker fra salen. Og denne gang byder så mange ind med påskesalmer, at en af plejehjemsmedhjælperne til sidst må erklære salmesangstimen ovre.

Og det er måske meget godt. For en enkelt beboer er i mellemtiden faldet i søvn på stolen. Men nu er det faktisk også blevet tid til at hvile lidt, inden frokosten bliver serveret i plejehjemmets forskellige fløje.

Hver morgen er der fælles morgenandagt i spisestuen for Plejehjemmet Bakkelys beboere, ligesom personalet arrangerer regelmæssige gudstjenester og salmesang. Alle de kristne højtider bliver desuden fejret i fællesskab. – Fotos: Jens Bach.