Psykologen: Åbenhed øger tilfredshed i parforholdet

Når par er åbne om deres forhold sammen med andre par, har det en positiv indvirkning på tilfredsheden i parforholdet. Det viser amerikanske studier.

De seneste fire år har Bodil Kappelgaard været den psykolog, de fire par i artiklen herover har talt med i et sommerhus på Mols.

”Det er en veletableret gruppe, hvor de har gode aftaler i forhold til at give hinanden plads. Parforholdet kan tænkes som et træningsrum, hvor vi styrker og udvikler vores kapacitet til at erfare, modtage og udtrykke kærlighed. Det gør indtryk at se, hvordan parrene har skabt et inkluderende og rummeligt rum, hvor de strækker sig for at møde deres ægtefælles behov.”

Hun fremhæver værdien af, at man i gruppen lytter til de andre pars samtaler med psykologen.

”Parrene bestemmer, om der er noget, de har lyst til at spørge gruppen om. De andre i gruppen er vidner, som kan påpege en udvikling, hvilket kan være meget opmuntrende. De tør skære ind til benet, men har også en stor omtanke omkring, hvad de får sagt.”

Bodil Kappelgaard peger også på trygheden i gruppen. Hun mener, den er en forudsætning for den udvikling, som skal finde sted.

”Det er vigtigt at passe på sårbarheden. Ikke mindst når man starter en sådan gruppe og skal have etableret et fællesskab.”

Når hun tænker tilbage på samtalerne, ser hun en vilje til at dele sårbarhed. Fra forskningen ved man, at det er med til at fremme intimiteten.

”De tør gå ind, hvor det gør ondt og være der med deres sårbarhed, og de har en villighed til at være selvafslørende og dele tanker, følelser, frygt og sårbarhed, hvilket giver en følelse af nærhed og forbundethed.”

Bodil Kappelgaard har været psykolog i snart 15 år og arbejder en del med par, men hun har ikke hørt om andre tilsvarende fællesskaber. Vil andre par prøve at etablere en tilsvarende gruppe, råder hun til, at man går ind i det varsomt.

”De små skridt er vigtige, for der skal opbygges en tryghed og en struktur, og man skal være sikker på fortroligheden. I gruppen bestemmer parrene, hvad de vil tale om. Men vil man etablere en gruppe, så skal man måske indlede med et tema, som er lidt bredt som kommunikation i parforholdet.”