Prøv avisen

Rygsæksrejser tiltaler et stigende antal ældre

Backpacking er en rejseform, hvor man rejser med rygsæk fra sted til sted og booker overnatninger undervejs, ofte under primitive forhold. Illustration: Ritzau/Iris

Ægteparret Lis Grünfeld og Asger Kjærgaard på henholdsvis 74 og 67 år har flere gange rejst Asien rundt med rygsæk. Den individuelle rejseform vinder indpas blandt den ældre generation

Syv kilo bagage i rygsækken og en tur-retur billet mellem København og Bangkok. Det er det eneste, man behøver for at rejse fire måneder rundt i Østen. I hvert fald hvis man spørger ægteparret Lis Grünfeld på 74 og 67-årige Asger Kjærgaard. Siden 1999 har de med cirka to års mellemrum rejst ud som rygsæksrejsende i flere måneder ad gangen. Primært med Asien som rejsedestination.

Normalt bor senior-parret i Randers, men i dag er de hverken i Asien eller i Østjylland. Når det er koldt i Danmark, bor de i deres hus i Nerja i Sydspanien. Via en Skype-forbindelse fortæller ægteparret derfor om de mange gange, de er rejst ud med rygsækken – også kaldet backpacking, hvor de rejser fra sted til sted og booker overnatninger undervejs.

”Som pensionist er der ikke så meget, der overrasker én længere. Dagene er meget strukturerede, man står op, spiser og går i seng. Jeg ved, hvad jeg skal, og jeg ved, hvad min mand laver. Men når vi rejser, er hver dag så spændende,” siger Lis Grünfeld.

I mange år arbejdede hun som forstander på en skole for psykisk udviklingshæmmede i Aarhus. Asger Kjærgaard er uddannet i medievidenskab og historie fra Aarhus Universitet og har blandt andet arbejdet som teaterdirektør og som leder af boligafdelingen i Dansk Flygtningehjælp. Da de begge arbejdede på fuld tid, kunne de nogle år få skrabet fire ugers ferie sammen og tage af sted. Nu står det dem frit for at rejse i flere måneder. Ud over at det giver dem bedre tid til at fordybe sig på rejsen, har det også andre, mere praktiske fordele.

”Vi kan vente på, at billetterne til det næste land bliver billige, for det gør ikke noget, om vi lige skal vente en dag eller to med at tage videre,” siger Lis Grünfeld.

Hvor rejseaktiviteten blandt unge i dag er meget høj, er Lis Grünfeldt og Asger Kjær- gaards generation, 68’erne, også fulgt godt med.

Tal fra den europæiske statistikbank Eurostat viste i 2016, at danske og luxembourgske seniorer er blandt de mest rejseglade i EU. Ifølge Anders Sørensen, antropolog og turismeforsker ved vidensvirksomheden Tourismlab, vil rygsæksrejser blive mere og mere udbredt i alle aldersgrupper. Toppen er ikke nået endnu, mener han. Det skyldes blandt andet, at flybilletterne er blevet billigere, og velstanden er blevet højere.

”For rigtig mange ældre gælder det ikke længere bare om, at man skal nyde de sidste års fred og ro i kolonihaven, så længe man lige kan slæbe sig derhen efter et hårdt liv på fabrikken. Der er bestemt mange seniorer, der ikke har helbredet til at kunne rejse i backpackerstil, men der er flere end nogensinde før, der har helbredet og økonomien til det,” siger Anders Sørensen.

Anne Leonora Blaakilde, der er ph.d. i etnologi med speciale i alderskultur, vurderer også, at backpackertendensen vil stige blandt seniorerne.

Hun peger på, at ældres store rejseaktivitet har en historisk forklaring. Da nutidens seniorer var unge i 1960’erne, gjorde rejseselskaberne Spies og Tjæreborg pakkerejserne almindelige. I slutningen af årtiet og op gennem 70’erne blev det at rejse ud også en del af ungdomskulturen. Blandt andet inspirerede The Beatles en hel generation af unge, da gruppen rejste til Rishikesh i Indien.

”Det er en del af et livsforløb. Det, man som ung forbandt med at være sjovt, fortsætter man med at sætte pris på, når man bliver ældre. Det gælder i forhold til at gå til koncerter og festivaler, men også i forbindelse med rejser,” siger Anne Leonora Blaakilde.

Men hvor der tidligere var mere begrænsede rejseformer på markedet, kan man i langt højere grad selv skræddersy rejserne i dag. Det tiltaler både den ældre og yngre generation, lyder det fra forskeren i alderskultur.

Og netop det at sammensætte sin egen rejse og bevæge sig fra sted til sted begejstrer ægteparret på terrassen i Spanien.

”At kommer fra punkt ét til punkt to er selve rejsens væsen,” siger Asger Kjærgaard.

”Det kan godt være, at målet er at se nogle elefanter et sted i Sri Lanka, men det er turen på vej derhen, der er spændende, for det er her, man oplever de lokale og deres hverdag.”

Parret rejser derfor som regel på budget og aldrig førsteklasses.

”Vi rejser for at komme ud af den komfortzone, som vi lever i til daglig. Og for at blive bange, fordi det bliver man. Når man rejser, bliver man usikker, og problemerne skal man løse, mens man står der,” siger Asger Kjærgaard.

Som for eksempel dengang de blev efterladt ved bredden af Mekongfloden i Vietnam midt om natten, fordi der ikke var nok vand i floden til at sejle videre. Eller dengang hvor flybilletterne til resten af turen var forsvundet, da de stod ved check-in i Kina. I Vietnam måtte de tage rygsækken på nakken. Sammen med bådens øvrige besætning og passagerere vandrede de igennem junglen, indtil de fandt et sted, hvor de kunne opholde sig til næste morgen. Ved skranken i Kina løste de problemerne ved hjælp af kropssprog og Google Translate.

Måden at løse den slags udfordringer på kendetegner backpackerkulturen og er fælles for både unge og ældre rygsæksrejsende, lyder det fra turismeforsker Anders Sørensen. Men alligevel adskiller seniorbackpackerne sig fra de yngre. For de unge er rejsen i høj grad et overgangsritual fra at være ung til at blive voksen. De tager af sted for at afprøve grænser og løsrive sig fra forældrene. Samtidig er der et socialt samvær forbundet med andre backpackere, hvor man inspirerer og i langt højere grad præger hinanden i forhold til, hvor næste stop bør være.

”Det er mit indtryk, at der blandt danske seniorbackpackere i langt højere grad er en forhåndsorientering om det land, de rejser til. Det kan godt være, at de også ender nogle steder, de ikke har orienteret sig om, men det er på en langt større viden og kulturel interesse, de damper af sted hjemmefra. Mere end det er et spørgsmål om at fejre overgangsritualet fra arbejdslivet til pensionistlivet,” siger Anders Sørensen.

Når Lis Grünfeld og Asger Kjærgaard sætter sig i flyet i Kastrup, er de også opdaterede på de lande, de gerne vil besøge. Hun har læst rejsebøgerne, og undervejs er det også hende, der finder ud af, hvor de får fat i de billigste tog- eller flybilletter.

Som uddannet historiker går hendes mand meget op i stedernes historie, og han skriver deres refleksioner og oplevelser ned undervejs. Særligt Vietnam har deres helt store interesse.

Som ung var Asger Kjærgaard ansat på Thulebasen i Grønland. Her blev han ven med en amerikaner, der var Vietnam-veteran. I respekt for ham ville Asger Kjærgaard opsøge de steder, kammeraten havde været udstationeret. Det var det ønske, der for alvor førte ægteparret til Østen første gang.

For øjeblikket drømmer ægteparret om en rundrejse i USA, men de forsøger også at give rejselysten videre til de næste generationer. I 10-årsfødselsdagsgave får hvert barnebarn derfor en rejse til et sted i verden, som han eller hun selv vælger.

”Jeg vil ikke sige, at det at rejse gør dem til bedre mennesker, men de bliver mere rummelige af det, for de lærer, at mennesker er mere ens, end man skulle tro. Det er de samme ting, vi bekymrer os om, og som betyder noget for os. Og så lærer de at løse problemer,” siger Asger Kjærgaard.

På billedet ses ægteparret Lis Grünfeld (74 år) og Asger Kjærgaard (67 år) på Mekong-floden i Cambodja. Siden 1999 har de rejst ud som backpackere i flere måneder ad gangen. Foto: Privatfoto