Sådan undgår du feriemave

Hygiejnen er nu så god i Europa, at risikoen for maveforgiftning og diarré ikke er større på udlandsferien end i Danmark. Er uheldet alligevel ude, skal man være varsom med at tage stoppende midler, siger ekspert

Vil man forsøge at forebygge feriemave på rejsen, skal man holde sig til brød og ting, der er meget varme. Man skal undgå fødevarer, der har været i kontakt med vand fra hanen.
Vil man forsøge at forebygge feriemave på rejsen, skal man holde sig til brød og ting, der er meget varme. Man skal undgå fødevarer, der har været i kontakt med vand fra hanen. Foto: Scanpix

Der er næppe noget mere ærgerligt end at få ødelagt dele af sin sommerferie i udlandet, ved at man får raget en omgang maveforgiftning til sig og dermed er nødt til at holde sig inden for en radius af få meter fra toilettet.

Både virus og bakterier kan være skyld i, at ferieplanerne på grund af en dårlig mave må ændres.

Det fortæller Asbjørn Mohr Drewes, der er professor og overlæge på medicinsk gastroenterologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Ifølge ham er risikoen for at få ferien ødelagt af et maveonde dog blevet markant mindre de senere år, idet hygiejnen i alle europæiske lande er blevet så meget bedre, at risikoen for at få såkaldt feriemave ikke er større, end den er i Danmark.

Rejser man derimod uden for Europa og for eksempel til Egypten, som også er et yndet feriemål for mange danskere, stiger risikoen for bakterieinfektioner.

”Det er typisk de såkaldte colibakterier, som kan forårsage maveforgiftning og diarré. Meget ofte skyldes det, at drikkevandet på feriedestinationen ikke er lige så rent, som det er herhjemme, og at der er colibakterier i.

De findes også herhjemme i for eksempel swimmingpools, men der når de som regel at blive slået ihjel af kloren,” siger Asbjørn Mohr Drewes.

Vil man gerne forsøge at forebygge en omgang feriediarré, er det ikke nogen nem mission, man er på.

Man bør holde sig fra fødevarer, som har været udsat for lokalt vand, og gerne spise produkter, der er enten sure, for eksempel citrus, eller har højt sukkerindhold.

For at være på den sikre side skal maden, man indtager, fortrinsvis være tør som eksempelvis brød eller være meget varm.

Væsker skal enten være varme såsom kaffe og te eller på flaske og helst med ”brus” eller alkohol, da man ofte ikke kan regne med, at almindeligt vand på flaske er frit for bakterier.

Der findes produkter på markedet som for eksempel Paraghurt, der sælges i håndkøb, og som angiveligt skulle kunne forebygge diarré ved at regulere tarmfloraen, fordi det indeholder mælkesyreproducerende bakterier.

Men ifølge Asbjørn Mohr Drewes er der ingen solid evidens for, at det virker, selvom nogle oplever, at det gør.

Når uheldet først er ude, og fremmede bakterier har indtaget tarmene, afhænger det af afføringernes hyppighed, hvordan man skal sætte ind.

”Har man et par tynde afføringer om dagen, så skal man ikke gøre noget, for det er vigtigt, at bakterierne kommer ud. Har man flere end tre afføringer om dagen, og det varer mere end et døgns tid, så kan man tage noget stoppende.

Men man skal være klar over, at man kan få det værre en tid, fordi man faktisk stopper tarmen i at komme af med det, der faktisk bør ud,” siger Asbjørn Mohr Drewes.

Det øjeblik, hvor man skal til at overveje, om en decideret antibiotikakur er nødvendig, er, når man har mere end tre afføringer dagligt og tillige får feber og måske blod i afføringen.

Ofte giver det dog ikke mening at få antibiotika herhjemmefra, idet det sjældent vil virke mod de fremmede bakterier. I stedet skal man om muligt tage på det nærmeste apotek på feriedestinationen og få udleveret et præparat dér, tilråder Asbjørn Mohr Drewes.

I de fleste lande er antibiotika modsat i Danmark frigivet til håndkøbssalg, og apotekspersonalet har så meget viden om produkterne, så man ikke engang behøver at tage forbi en lokal læge først.

Det allervigtigste, når man rammes af svær diarré, er at drikke rigeligt med væske - også selvom det føles, som om det hele kommer ud med det samme igen - ellers risikerer man at dehydrere. Og i den forbindelse er vand ikke det bedste.

”Det skal gerne være væske med sukker og salte i, fordi det binder væsken fast, så den bliver i kroppen. Derfor er det også et udmærket råd, når man siger, at cola med sukker i kan hjælpe på diarré.

Har man ikke cola i nærheden, kan man lave en liter kogt vand og tilsætte cirka én teskefuld salt og seks teskefulde sukker samt saften fra nogle appelsiner. Det kan man også optage i kroppen, selvom man har diarré,” siger Asbjørn Mohr Drewes.

Efter dage med feriemave er mælkeprodukter det eneste, man ikke bør indtage en hel masse af, men ellers er der ingenting, man decideret bør undgå, pointerer han og fortæller, at der desværre ikke findes nyttige præparater mod de smerter, der kan følge med, når man har feriemave.