Bestseller-munk: Sæt farten ned og elsk det ufuldkomne

En sydkoreansk zenmunk har solgt millioner af bøger med råd til, hvordan man kan finde ro i en hektisk verden

"Vi er forbundne, men i virkeligheden er vi også desperate i vores ensomhed," siger Haemin Sunim, der er zenmunk og bestsellerforfatter . – Foto Peole's Press
"Vi er forbundne, men i virkeligheden er vi også desperate i vores ensomhed," siger Haemin Sunim, der er zenmunk og bestsellerforfatter . – Foto Peole's Press.

Mediemunken bliver han kaldt. Han hedder Haemin Sunim, er 45 år, zenbuddhist og født og opvokset i Sydkorea. I 2012 udkom hans første bog. I mere end 40 uger var den på de koreanske bestsellerlister og er nu solgt i mere end tre millioner eksemplarer. People’sPress har i denne måned sendt en dansk udgave af bogen på markedet: ”De ting du først kan se, når du sætter farten ned. Kunsten at finde ro i en travl verden”.

Andre munke skriver også bøger, så hvorfor har Haemin Sunim fået status af mediemunk? Det skyldes hans aktiviteter på det sociale medie Twitter, hvor 1,1 million følger ham. Antallet af følgere er ikke overvældende. Pave Frans har 17,9 millioner, og Dalai Lama har 19 millioner følgere, men Haemin Sunim er en flittig og særdeles dygtig bruger af mediet. 6000 tweets, ofte poetiske og åndelige, er det blevet til på knap 10 år. Hans fanskare mener, at zenmunkens tweets har nærmest helende karakter.

Haemin Sunim er vokset op i en koreansk kernefamilie nær Seoul med en hjemmegående mor og en far, som drev en beskeden kunsthandel. Forældrene investerede i deres to børns uddannelse, og derfor fik Haemin Sunim som 18-årig en billet til USA, hvor han skulle læse filmvidenskab på University of California i Berkeley.

Studielivet i Californien, og ikke mindst festkulturen på Berkeley, nærmest skræmte den unge koreaner. I stedet fandt han vej til det lokale zencenter, hvor han fordybede sig i meditation. Han fulgte sin interesse for religion og læste videre på Yale Divinity School på Yale University i New Haven på den amerikanske østkyst og på Princeton kombineret med oplæring i klostret Haein i Sydkorea.

Før han fik status af mediemunk, var han underviser. Han har oprettet en skole med navnet ”De brudte hjerters skole” i Seoul, og i syv år underviste han i asiatiske religioner på Hampshire College i Massachusetts i USA. Han har i flere interviews forklaret, at det var de spørgsmål, han fik fra sine elever, som fik ham til tasterne. Først blev det til tweets, og sideløbende kom bogen ”De ting du først kan se, når du sætter farten ned”.

Bogen er hurtig at læse, men han anbefaler, at man læser den langsomt. Den er opdelt i otte kapitler indledt med korte essays om blandt andet hvile, følelser og lidenskab. Og hvert essay efterfølges af en række korte udsagn om det moderne menneskes velvære og mangel på samme. Han skriver, at for mange valgmuligheder gør folk ulykkelige. Vil man sove godt, skal man lægge hovedet på puden og tænke på de mennesker, man er taknemmelig over for, råder han. Og er der noget, som stresser, opfordrer han til, at man fatter pen og papir og laver en liste med alt det, man burde gøre fra at vande potteplanterne til at besvare mails. Papiret med listen gemmer man til næste morgen, hvor man ser på listen punkt for punkt. Og det virker, lover han. I hvert fald skriver han:

”Når du åbner øjnene næste morgen, vil din hjerne og din kop være klar. Det garanterer jeg.”

Han når vidt omkring. Tidligere på måneden kunne morgenfriske museumsgæster på Museum of Modern Art i New York deltage i en meditation med ham ved blandt andet Monets åkandebillede. Han har også gæstet det kristne broderfællesskab i Taizé i Frankrig, hvor tusinder af unge hvert år samles.

”Selvom jeg er buddhist, er jeg dybt påvirket af mange passager i Bibelen.”

Han skildrer mødet med de kristne brødre, bønnen i kirken, musikken og ikke mindst Taizés gæstfrihed i bogen, som ikke er nogen dogmatisk buddhistisk bog, men et forsøg på at omsætte østlig visdom til let fordøjelige og kortfattede budskaber. Eller som den tyske avis Die Welt skriver om Haemin Sumin: ”Hans speciale er at give enkle svar på komplicerede spørgsmål.” I et interview med den britiske avis The Daily Telegraph siger han om sine mange korte udsagn:

”Jeg er god til at kondensere ting og udtrykke dem i fire eller fem sætninger. I dag har vi et kort koncentrationsspand, så folk kan lide den korte form.”

I The Daily Telegraph bliver han også spurgt til, hvad han selv ser som årsagen til sin succes. Den første bog er oversat til 16 sprog. I dag udkommer hans anden bog på engelsk. Den hedder ”Love for Imperfect Things” og handler om at forsone sig med et liv, som ikke er perfekt. Mandag forelæser han i London, og senere på ugen kan man møde ham ved et arrangement i Amsterdam, hvor han skal tale om at sætte farten ned.

Og Haemin Sunim tror på, at travle mennesker oprigtigt ønsker at sætte tempoet ned, og at de vil få det bedre, hvis de lykkes med det. Eller som han siger til The Daily Telegraph:

”Vi har et ønske om at tage en pause, at komme tilbage til vores krop, vores følelser og til de mennesker, som sidder foran os. Jeg har hørt, at det nogle gange er lettere for forældre at få deres børns opmærksomhed, hvis de sender dem en sms. Vi er forbundne, men i virkeligheden er vi også desperate i vores ensomhed. Jeg skriver om, hvordan du kan komme i kontakt med dig selv og på den måde komme i kontakt med de mennesker, som er omkring dig.”

Læs et uddrag fra ”De ting du først kan se, når du sætter farten ned” her.