Prøv avisen
De formative år

Serie: Vores valg i 20'erne påvirker resten af livet

Illustration: Ole Munk/Rasmus Fahrendorff/Søren Thiesen

At være ung i dag handler på den ene side om at nå i mål, inden man fylder 30 år og på den anden side om at realisere sig selv. Kristeligt Dagblad har i denne serie sat fokus på tilværelsen for unge i 20'erne

Der er en forventning om, at alt vigtigt skal ske og vil ske, mens vi er unge.

Perioden fra 15 til 30 år kaldes i forskningen af samme grund for "De formative år" - både fordi unge er formbare, men også fordi, man forventer, at ungdommens valg påvirker resten af livet.

I denne serie har Kristeligt Dagblad fokuseret på seks markante faser, som mange unge håber at nå igennem, allerede inden de fylder 30. Daniel Saouma, 27, fra Greve er en af dem, der har kunnet sætte flueben ved både sabbatår, flytte hjemmefra, uddannelse, første job, ægteskab og børn i en ung alder.

Sabbatår
Sabbatåret er første stop på ruten. 20-årige Cecilie Alfa Østberg stod med en underlig følelse af tomhed, da hun sidste sommer blev student. Hun så sine venner begynde på uddannelser og blev smittet med følelsen af, at hun burde gøre noget, der kunne måles og vejes. Men med tiden har hun indset, at hun skal kigge indad og få ro på, før hun kan beslutte, hvad hun vil med sit liv.

Flytte hjemmefra
22-årige Emilie Spangsberg Flindt var "absolut klar", da hun for nylig flyttede fra sine forældre i Billund til en lejlighed i Aarhus. Alligevel har det været overvældende at flytte hjemmefra.

Et forskningsprojekt fra Aalborg Universitet viser da også, at hvor det at flytte hjemmefra generationer tilbage var lig med at blive voksen, er det i dag de første museskridt mod voksenlivet.

Uddannelse
Du må hellere blive håndværker. Den besked fik 24-årige Nicklas Olsen, da han endnu ikke var særlig gammel. Nu læser han psykologi på Københavns Universitet.

Unge i dag er meget fokuseret på at vælge den rigtige uddannelse, men det presser dem også, siger lektor i ungdomsforskning.

Første job
Også forventninger til det første job er høje, og en del unge voksne bliver ramt af en kvartvejskrise, når de får deres første rigtige fuldtidsjob.

For 25-årige Maria Hansen fra Holme-Olstrup gik det dog nemt med at finde drømmejobbet som SFO-pædagog.

Ægteskab
At finde kærligheden og blive gift står også højt på ønskelisten hos mange unge i 20'erne. I august blev RIkke Thøgersen Sandby og Frederik Roland Sandby gift ved et kirkebryllup i Køge efter mange år som kærester.

Unge, der bliver gift i 20'erne, har som regel tænkt grundigt over ægteskabets betydning, siger sognepræst Hanne Dahl.

Børn
At få børn er ofte næste skridt, selvom mange også får dem uden at være gift. 29-årige Abier Chuhaiber og 28-årige Rami Ismail fra Vejle vidste, at de gerne ville være forældre relativt tidligt og har i dag sønnen Noah på tre år og en lillesøster på vej.

Efter mange års frihed handler det at blive forældre i høj grad om at sætte sit ego i anden række, siger psykolog og direktør Mattias Stølen Due.

Heldigvis kan der være mange veje til at finde den rette hylde, forsikrer fire forskellige personer med livserfaring. Én havde fire sabbatår og en anden har fået en toppost, selvom hun er ufaglært.